Hem | Om Scientific Communication AB | Kontakta oss

Produkt - preparat Substans - ört Indikation - behandling Frågor & svar

Vitamin A - retinol

Vitamin A är ett fettlösligt vitamin

Vitamin A är viktigt för synen, framför allt näthinnans förmåga att fånga upp det synliga ljuset, tillväxten, fortplantningen, huden och slemhinnorna. Vitamin A ökar också vår motståndskraft mot infektioner. Det behövs också för uppbyggnaden av bindväv och brosk och är nödvändigt för fullgott mörkerseende.

Förekomst

A-vitamin finns i fiskleverolja, lever, fet fisk, ål, tonfisk, ägg, smör och mjölk. I frukt och grönsaker förekommer ett förstadium (provitamin) till A-vitamin, karoten. Betakaroten stärker cellförsvaret. Det finns rikligt i morötter, mörkgröna bladgrönsaker som grönkål, spenat och persilja samt i paprika och torkade aprikoser.

Behov

Det rekommenderade dagliga intaget av A-vitamin är för män cirka 0,9 milligram och för kvinnor något lägre. 1 milligram vitamin A (retinol) motsvarar cirka 3 000 IE (internationella enheter). Behovet av betakaroten är cirka 6,0 milligram.

Brist

A-vitaminbrist kan förorsaka minskad tillväxt, nattblindhet, hudförändringar, nedsatt infektionsförsvar samt uttorkning av ögats bindhinnor (xeroftalmi) och leder i svåra fall till blindhet. Orsak till brister kan vara fel i fett-absorptionen eller otillräcklig tillförsel med kosten. Allvarliga bristtillstånd är mycket ovanliga i Sverige. Dock kan lindrig brist ge upphov till så kallad "nattblindhet", det vill säga försämrat mörkerseende.

Biverkningar

A-vitamin är skadligt i höga doser. Tar man stora doser A-vitamin under lång tid kan det ge upphov till ett flertal biverkningar som huvudvärk, hudförändringar, muskelstyvhet, skelettsmärtor, leverskador, klåda med mera. Ett överdrivet intag av karotenrika livsmedel ger däremot inte några skadeverkningar.

Läs om övriga fettlösliga vitaminer: vitamin D, vitamin E och vitamin K

Frågor och kommentarer kan ställas till Ingemar Joelsson genom att använda kontaktformuläret i top menyn, eller genom att klicka här »

 

 

« Tillbaka