Hem | Om Scientific Communication AB | Kontakta oss

Produkt - preparat Substans - ört Indikation - behandling Frågor & svar

akupunktur

Teori för akupunktur

Akupunktur, som från början var delvis empiriskt baserad, är starkt knuten till metafysiska föreställningar inom sntik kinesisk filosofi - dualismen mellan de så kallade energityperna yin och yang, och läran om elementen (eld, jord, metall, vatten och trä) .

 

Sjukdom och ohälsa anses uppstå genom obalans mellan dessa "element" i kroppen och mellan yin och yang.

 

Moderna västerländska förklaringar till akupunkturens smärtstillande och lugnande effekt är bland annat att nålsticken aktiverar kroppens produktion av opioider och/eller blockerar smärtimpulser till det centrala nervsystemet. Eventuellt fås en kortvarig avsvällning av luftvägar och slemhinnor på grund av ökad adrenalinutsöndring.

 

Enligt denna tolkning är akupunkturens effekt ospecifik och snarast beroende av nålstickens grad av smärtsamhet än av deras exakta lokalisation. De flesta västerländska akupunktörer distanserar sig från den traditionella filosofiska läran som grund för behandlingen, men hävdar ofta att effekterna inte kan förklaras enbart genom ospecifik retning.

 

Allmänt accepterade belägg för andra effekter än smärtstillande och lindring av illamående saknas. En möjlig förklaring till akupunkturens påstådda anti-inflammatoriska effekt kan vara att kroppen vid akupunktur provoceras till att bilda kortison.

 

Forskning

Vid en stor internationell undersökning, gjord av Centrum för komplementärmedicinsk forskning vid Tekniska universitetet i München, omfattande 6 700 patienter från bland annat Sverige, Tyskland, Storbritannien, Italien, Frankrike och Brasilien, kom man fram till att akupunktur hjälper vid spänningshuvudvärk och migrän, men att effekten inte har med akupukturen i sig att göra: "Studierna visar att det spelar ingen roll var nålarna sätts på kroppen eller om falska akupunkturnålar används. Resultatet blev ungefär detsamma för både falsk och äkta behandling." Enligt forskaren Klaus Linde beror resultaten helt på placeboeffekten.

 

Äkta och falsk akupunktur är lika effektiv

Akupunktur utan nålstick är lika effektivt som när nålen tränger längre in i huden. Det framgår av en avhandling där cancerpatienter som mådde illla under strålbehandling fick äkta respektive fuskakupunktur.

 

En grupp fick vanlig medicinsk behandling mot Illamåendet - bara var fjärde av dem kände

lindring.

 

109 patienter fick traditionell akupunktur medan 106 fick "akupunktur" med trubbiga tele­skopnålar som bara nuddar huden. Behandlingarna gavs två-tre gånger i veckan under den fem veckor långa strålbehand­lingen. 95 procent i båda dessa grupper tyckte att behandlingen lindrat illamåendet. Två av tre tyckte dessutom att de sovit bättre, haft mindre ont och lättare sinnesstämning.

 

Troligen är det så att det är den ytterligare omvårdnaden snarare än akupunkturen i sig som lindrar illamåendet.

 

Det är nu viktigt att ytterligare studera vilka delar av proceduren kring akupunktur som minskar illamående och kräkningar för att kunna utnyttja detta i vården under strålbehandling.

 

 

För frågor och kommentarer använd i första hand "kontaktformuläret" i toppmenyn.
Eller klicka här.

Sänd e-mail till Ingemar Joelsson, klicka här.

 

 

akupunktur

Akupunkturschema
från Mingdynastin

 

 

 

« Tillbaka