Hem | Om Scientific Communication AB | Kontakta oss

Produkt - preparat Substans - ört Indikation - behandling Frågor & svar

 

Fleromättade fettsyror

Fetter med fleromättade fettsyror har under de senaste 10 åren blivit extra intressanta, därför att de kommit att få användning som förebyggande medel mot blodproppsbildning (trombos) och åderförkalkning (ateroskleros). De ger en minskad benägenhet för blodplättarna (trombocyterna) att sammanklumpa sig och de bidrar till att sänka kolesterolhalten i blod. De kan också användas mot symtomet cyklisk mastalgi vid PMS.

 

Hjärt- och järlsjukdomar

Den vanligaste dödsorsaken i den västliga världen är hjärt- kärlsjukdom. Såväl experimentella som kliniska studier har också visat att ett högt intag av mättat fett är förenat med en tendens att få blodpropp och att utveckla åderförkalkning.

 

Fleromättade fettsyror

De fleromättade fettsyror som vi får i oss med kosten tillhör endera av två familjer:

  • n-6 fettsyror (linolsyrafamiljen) i vegetabiliska oljor eller
  • n-3 fettsyror (linolensyrafamiljeb) i fisk och marina oljor med EPA (eicosapentaensyra) och DHA (docosahexaensyra) som typiska representanter.

Effekter i människokroppen

De fleromättade fettsyrorna har många effekter i människokroppen. Flera av dem kan oxideras till prostaglandiner eller andra specifika produkter som tromboxaner och prostacykliner.

 

Prostaglandiner

Prostaglandiner bildas ständigt av alla celler i organismen. De sönderdels snabbt (under 1 till 10 minter) och är verksamma vid låga koncentrationer. De essentiella fettsyrorna ökar produktionen av prostaglandiner. Produktionen stimuleras också av mineraler och vitaminer, särskilt selen, zink, vitamin B3, B6, C och E. Dessa förefaller att medverka i kontrollen av alla kroppsfunktioner, inklusive hjärt- kärlsystemet.

 

Arakidonsyra

Från arakidonsyra bildas i trombocyterna (blodplättarna) tromboxan A2 (TXA2). Detta ämne är såväl kärlkontraherande som trombocytaggregerande.

I kärlväggens celler bildas prostacyklin I2 (PGI2) som har en motsatt effekt, PGI2 är kärlvidgande och hämmar trombocytaggregationen.

 

Gammalinolensyra

Bildningen av gammmalinolensyra (GLA) från linolsyra kräver närvaro av enzymet delta-6-desaturas, som är hastighetsbegränsande för reaktionen. En nedsatt bildning av GLA och DGLA (dihomogammalinolensyra) leder till en minskad syntes av PGE1, det antitrombotiskt verksamma prostaglandinet. Genom att tillföra GLA direkt underlättas bildandet av DGLA och PGE1. Det är värt att observera att GLA också bidrar till att sänka kolesterolhalten i blodet.

 

Blodtrycket

Om man ersätter mättat fett i kosten med fleromättat marint fett (fisk-fett) ser man en klar sänkning av det systoliska blodtrycket.

 

Profylax mot blodpropp

Den antitrombotiska effekten av de fleromättade n-3 fettsyrorna i fiskolja kan förstärkas genom en samtidig tillförsel av GLA. Detta leder till en ökad bildning av det blodpropps-hindrande och kärlvidgande prostaglandinet PGE1.

Kolesterol

För att få bästa och mest gynnasamma effekt på kolesterol- och blodfett-sammansättningen bör GLA kombineras med fiskolja.

 

Frågor och kommentarer kan skickas med e-post till Ingemar Joelsson. Klicka här.


nattljus 

Fleromättade fettsyror

får här representeras av den vackra Nattljusblomman, vars frö innehåller Linolsyra och Gammalinolensyra

 

« Tillbaka