Hem | Om Scientific Communication AB | Kontakta oss

Produkt - preparat Substans - ört Indikation - behandling Frågor & svar

ginkgo, ginkgo biloba l.

Ginkgoväxter: Ginkgoaceae

 

Allmänt

Ginkgo-trädet odlas i Kina, Japan, Taiwan och numera även i Sydfrankrike.

I Sydsverige förekommer Ginkgo som parkträd.

Den medicinska användningen av bladen finns beskriven i "Chen Houng Pen T'sao" (ca 2800 f. Kr.) och även i den moderna kinesiska farmakopén.

Verksamma beståndsdelar är främst flavonoider: dimera flavoner (bilobetin, ginkgetin, isoginkgetin, sciadopitysin); flavonoler (Quercetin, kaempferol) odh deras glykosider. Diterpener: bilobalid, ginkgolider A, B, C, som äe diterpenlaktoner, bundna till tertiär butylgrupp sex, 5-ledade ringar. Dessa är karakteristiska för ginkgo.

Verkningsmekanismen för ginkgoliderna är hämningen av PAF (platelet-activating factor) - bindningen till receptorer i olika vävnader och bildandet av trobos i blodbanan.

Kliniska data baserade på försök med begränsat antal patienter har visat att ginkgo-extrakt är effektivt i behandlingen av arteriell insufficiens i benen och i hjärnan. Förbättring av allergiska tillstånd (astma) har observerats, och inflammationer orsakade av PAF har minskat.

Påståendet att ginkgoextrakt skulle kunna vara välgörande vid behandlingen av geriatriska sjukdomar, inklusive skadat minne, är av stort intresse. Ytterligare kliniska prövningar är önskvärda.

Den kliniska användningen av ginkgoextrakt är inte lämpad för egenvård.

 

 

För frågor och kommentarer, använd i första hand formuläret under knappen "kontakta oss" i sidans toppmeny.

 

Frågor och kommentarer skickas via e-mail till Ingemar Joelsson

  

Ginkgo_biloba.jpg 

Ginkgo biloba L.

Ginkgo_blad.jpg

Ginkgo-blad

Ginkgofrukt.jpg

Ginkgo-frukter

 

« Tillbaka