Hem | Om Scientific Communication AB | Kontakta oss

Produkt - preparat Substans - ört Indikation - behandling Frågor & svar

Johannesört, hypericum perforatum L.

Äkta johannesört, mansblod

Johannesörtväxter: Hypericaceae

 

Allmänt

Johannesörtens guldgula blommor, som blir rostfärgade när de vissnar, innehåller två olika pigment: ett gult och ett rött. Det röda - hypericin - gör att fingrarna färgas röda om man gnuggar blomman. Detta fenomen har givit örten tillnamnet mansblod, som man träffar på redan hos Dioskorides (androsaimon).

I johannesörtens blad finns finns en mängd små genomskinliga oljekörtlar som gör att balden, när man håller dem mot ljuset, erkar genomstungna - därav det latinska artepitetet. Detta tillsammans med det blodliknande färgämnet gjorde att örten i enlighet med signaturläran redan tidigt ansågs sårläkande.

Johannesörten spelade länge en betydande roll inom folktro och folkmedicin. Den användes av prästerna vid djävulsutdrivning. Som läkeört har den använts som sårmedel, utvärtes och invärtes, mot diverse åkommor som astma och nronkit, blåskatarr och tarmparasiter. Den eteriska olja som johannesörten innehåller har en aromatisk, kådliknande doft. Växten är kryddan i brännvinet hirkum-pirkum.

Förekomst

Johannesört är allmän upp till mellersta Sverige, växer i bergig terräng, torra backar, ängar och vägrenar.

Kännetecken

Örten är upp till 60 cm hög. den är flerårig. Stjälken är trind, upptill förgrenad. Bladen är motsatta, ovala, skaftlösa, med genomskinliga prickar och ibland svarta punkter längs kanten. Blommorna är guldgula (juli), de har 5 foder och kronblad med svarta punkter, de har ståndare i 3 grupper. Kapseln är spetsigt oval med 3 rum. Roten är spolformig. Jordstammen är förgrenad.

 

Använda växtdelar

Färska och torkade blommande grenspetsar samt färska blommor.

Innehållsämnen

Antrakinonföreningar hypericin och pseudohypericin (=total hypericin vid dosangivelser), flavonoider: rutin, hyperosid, isoquercitrin, fenoler: kaffesyra, klorogensyra, garvämnen. Eterolja med metyl-2-oktan, alfa- och beta-pinon.

 

Medicinska verkan

I nya kliniska undersökningar har extraktet en anti-depressiv verkan vid mild till svår depression. Biverkan kan orsaka mag-tarmbesvär. I högre dos ar fototoxiska symtpm observerats: ljusdermatit.

 

Indikationer för användning

Mild till svår depression och spänningshuvudvärk.

 

 

För frågor och kommentarer, använd i första hand formuläret under knappen "kontakta oss" i sidans toppmeny.

 

Frågor och kommentarer skickas via e-mail till Ingemar Joelsson

  

johannesort_red.jpg 

Johannesört
Hypericum perforatum L.

 

« Tillbaka