Hem | Om Scientific Communication AB | Kontakta oss

Produkt - preparat Substans - ört Indikation - behandling Frågor & svar

  lINGON

Vaccinium vitis-idaea L.

Kröson, hör till Ljungväxter, Ericaceae

Allmänt

Lingon är en dvärgbuske, ett ris,som förekommer allmänt i hela landet, företrä­desvis i barrskogar och på hedar. Från den till största delen underjordiska stammen utgår långa, underjordiska utlöpare med fjälliknande blad. Det låga riset behåller sina läderartade blad över vintern. Lingon kan förväxlas med mjölon, men lingonriset är lätt att känna igen på de karakteristiska svarta prickarna på bladens undersida. Även frukterna är snarlika, men lingon är bär och mjölon stenfrukter.

Råa lingon har en något sur och mjölig men ändå mycket uppfriskande smak. Lingonsylt och lingonsaft har haft och har fortfarande stor betydelse för folkhushåll­ningen i Sverige. Den höga halten av ben­soesyra i bären gör sylten hållbar utan till­sats av konserveringsmedel. Ett te berett av lingonblad används än i dag som ett medel mot urinvägsinfektioner.

Förekomst

Allmän över hela landet utom i södra Skåne. Växer på hedar och i öppna skogar.

Kännetecken

Ett 10-30 cm högt ris med kry­pande stam och korta uppåtriktade grenar. De ovanpå glänsande, undertill ljusa bladen är grö­na under hela vintern. De är läderartade och har ofta inrullade kanter. Blommor vita eller rosa (maj juni), klocklika, sittande i klasar. Foder med 5 små tänder, krona med 5 bakåtböjda flikar. Bär avrundade, röda, med flera brunröda frön. Lingonen mognar i augusti-september.

Använda växtdelar 

Blad.

Innehållsämnen

5-7 % arbutin, 3-6 % 6-0­acetylarbutin, litet 2-0-kaffeoylarbutin, hydroki­nongentiobiosid, hyperosid. Bären innehåller bensoesyra, vitamin C.

Medicinsk verkan

Desinficerande verkan på urinvägarna i alkalisk urin (pH8-8,5), då det bil­das fritt hydrokinon, som i tillräckligt hög kon­centration har en starkt bakterie-hämmande eller -dödande verkan. Flavonglykosiden hyperosid är milt urindrivande och kramplösande, stärker kapillärernas väggar.

Användning

Vid blåskatarr.

Sänd frågor och kommentarer till Ingemar Joelsson

 

lingon_96_200.jpg 

Lingon

Vaccinium vitis-idaea L.

 

« Tillbaka