Hem | Om Scientific Communication AB | Kontakta oss

Produkt - preparat Substans - ört Indikation - behandling Frågor & svar

Malört

Artemisia absinthium L.

Korgblommiga växter: Asteraceae (Compositae)

 

Förekomst

Hemmahörande i Sydösteuropa och Västasien. Hos oss ursprungligen förvildad och tämligen allmän upp till Värmland, södra Dalarna och Gästrikland. Torr, sandig men kvä­verik mark.

 

Kännetecken

En 40-100 cm hög flerårig växt med ljusgröna-vita stjälkar, nedtill förvedade. Blad silvergrått håriga. De är djupt, ofta uppre­pat parflikiga i trubbiga, långsmala flikar. Blom­mor gula (juli-augusti), mycket små, rörformiga, i små runda korgar i rikt förgrenade ställningar. Doft starkt aromatisk. Smak bitter.

 

Använda växtdelar

De ovanjordiska delarna.

 

Innehållsämnen

Bitterämnet absintin, som är en dimer sesquiterpenlakton (en dimer guajano­lid): till samma grupp artabsin, matricinanabsin­tin, 0,5 % eterisk olja med thujon, thujol, phel­landren och cadinen.

 

Medicinsk verkan

Stimulerar sekretionen av matsmältningssafterna. Thujon är i större doser giftigt (svindel, kramper, delirium). Nu finns thu­jonfria varieteter med tom  starkare stimuleran­de effekt än "normal" malört.

 

Användning:

Vid aptitlöshet, gallbesvär, mat­smältningsrubbningar. Som brännvinskrydda.

 

Allmänt om malört

Malörten är en flerårig, örtartad halvbus­ke som i årtusenden har varit uppskattad för sina medicinska egenskaper. Den omta­las redan på en egyptisk papyrus från omkring år 1600 f Kr. Men i en örtabok från år 1588 berättar den tyske läkaren och botanisten Tabernaemontanus även om skadliga egenskaper hos malörten.

 

På grund av sin ytterst beska smak står malörten i Bibeln som symbol för livets hemsökelser och lidanden. Samma negati­va klang har det latinska artnamnet, som anses komma av det grekiska ordet psin­thos, glädje, föregånget av det negerande prefixet a-; namnet skulle alltså betyda utan glädje.

 

Av bl a malört framställdes absint, en under 1800-talet mycket omtyckt likör. Eftersom det i malört förutom bitterämne finns en eterisk olja som innehåller det skadliga ämnet thujon kan missbruk av absint orsaka svåra förgiftningar, varför till­verkning och försäljning av absintlikör för­bjöds i många länder i början av 1900- talet. Malört är i övrigt en vanlig bränn­vinskrydda och används även för att smak­sätta vermut.

 

För frågor och kommentarer, använd i första hand formuläret under knappen "kontakta oss" i sidans toppmeny.

 

Frågor och kommentarer skickas via e-mail till Ingemar Joelsson

  Malort

Malört,

Artemisia absinthium L.

Asteraceae

 

Malort2

 

 

Malört, detalbild:

Små, gula blommor,

rörformiga i korgar,

i rikt förgrenade ställningar

 

 

 

 

« Tillbaka