Hem | Om Scientific Communication AB | Kontakta oss

Produkt - preparat Substans - ört Indikation - behandling Frågor & svar

Molkosan

Molkosan är mjölksyrad ostvassla

Minska sötsuget och få en fungerande mage! Molkosan® är en koncentrerad, näringsrik och mjölksyrad vassledryck som är fettsnål och kalorifattig. Molkosan är bra för hela kroppen, den upprätthåller och återställer flera kroppsfunktioner.

Vetenskaplig studie visar effekten av Molkosan

I en första vetenskapliga studie på Molkosan visas effekten på reglering av blodsockervärden.

  • Molkosan minskar koncentrationen av glucos i blodet efter en kolhydratrik måltid.
  • Molkosan ökar kroppens känslighet för insulin hos såväl prediabetiska personer som hos diabetiker.
  • Molkosan minskar halten av triglycerider och reducerar glykemiskt index efter måltid.

Risken att utveckla diabetes typ II

Incidensen av diabetes har nått oanade nivåer under de senaste åren. Det är högst önskvärt att försöka miska risken att utveckla diabetes. En hälsosam livsstil innebär intag av måltider med lågt glykemiskt index, försök att undvika höga nivåer av såväl glukos som insulin samt att öka kropps-celllernas känslighet för det egna insulinet.

Viktreduktion är ett ytterligare sätt att försöka minska risken att utveckla diabetes. Redan en minskning av 5 - 7% av kroppsvikten har visats minska risken avsevärt.

Den traditionella användningan av Molkosan

Molkosan är en fermenterad vassle-produkt med rikt innehåll av L+ mjölksyra. Mjölksyrade produkter är kända för att främja god hälsa och lång livslängd. Det är traditionellt känt att intag av Molkosan förbättrar blodsockervären hos patienter med prediabetes och samtidigt bidrar till att reducera överflödiga fett-avlagringar i kroppen.

Studien på Molkosan

Molkosan testades i en cross-over, placebokontrollerad studie för att bedöma effekten på glukos-tolerans och post-prandiala glucos- och insulin-värden hos friska och hos diabetiska eller prediabetiska personer.

Vad testades?

Blodprov togs före och 30, 60, 90 och 120 minuter efter intag av en 75 mg glucos belastning (Oral Glucose Tolerance Test, OGTT) för bestämning av såväl glucos som insulin koncentrationer i plasma.

Blodprov togs också före och 20, 40, 60, 90, 120 och 180 minuter efter avslutandet av en "test-måltid" (511 kcal med 30% protein, 30% fett och 40% kolhydrater). I dessa prover bestämdes glucose, insulin, proinsulin och triglycerider i plasma.

Resultat

Glucosnivåerna i plasma var signifikant längre efter glykos-tolerans-test tillsammans med Molkosan både för friska, prediabetiska och diabetiska personer.

Efter den standardiserade testmåltiden var glucosnivåerna lägre hos diabetespatienter och hos personer med pre-diabetes (glucos-intolerans).

 

Molkosan.jpg

Molkosan är en mjölksyrad ostvassla från Bioforce

 molkosan_fig_1.jpg

Figur 1. Förändringar i plasma glucos koncentrationer efter "oral glucose tolerans test" hos friska personer och patienter med diabetes och prediabetes/glucos-intolerans.

molkosan_fig_2.jpg

 

Figur 2. Förändringar i plasma glucos koncentrationer efter en "test måltid" hos friska kontroller och patienter med diabetes och glucos intolerans/prediabetes.

molkosan_fig_3.jpg

 

Figur 3. Förändringar i serum insulin koncentrationer efter en "test måltid" hos friska kontroller och patienter med diabetes och glucos intolerans/prediabetes.

molkosan_fig_4.jpg

 

Figur 4.Postprandiala plasma triglycerid-koncentrationer med och utan Molkosan hos friska personer och patienter med diabetes och glucos intolerans/prediabetes.

Frågor och kommentarer ställs till Ingemar Joelsson.

Använd kontaktformuläret i "topp-menyn", eller klicka här.

 

« Tillbaka