Hem | Om Scientific Communication AB | Kontakta oss

Produkt - preparat Substans - ört Indikation - behandling Frågor & svar

Peppar

Piper nigrum hör till Pepparväxter, Piperaceae

Användning

Peppar begagnades redan i äldsta tider som krydda i Ostindien och fördes av Alexander den store till Europa, där peppar länge förblev en dyrbar handelsvara.

Botanik

Piper nigrum är en klättrande buske med luftrötter, hjärtlika, kala, läderartade blad och blommor i en hängande kolv, som omges av säcklika svepeblad. Blommorna ger oskaftade, enfröiga stenfrukter, som i omoget tillstånd är gröna, sedan röda och slutligen gula. Av dessa frukter får man i dag tre olika slag av peppar.

Grönpeppar

Grönpeppar är den omogna frukten, som antingen konserveras eller numera oftast vacuumtorkas, så att färgen bibehålles. Grönpeppar är en stor exportartikel i Indien.

Svartpeppar

Svartpeppar insamlas när frukterna i kolvens nedre del börjat rodna. De skördade frukterna torkas i solen eller i artificiell värme. Svartpeppar består alltså av omogna frukter. Svartpeppar är brunsvart och skrynklig.

Vitpeppar

Vitpeppar är den mogna stenfrukten. Efter några dagars förvaring eller uppmjukning i vatten befrias den från sitt yttre fruktlager genom rullning, tvättning och torkning. Vitpeppar består sålunda av den yttre hårda delen av fruktskalet samt det innanförliggande fröet. Vitpeppar är klotrund, strimmig av kärlknippen och gråvit till ljust grågul.

Piper nigrum

Peppar hör ursprungligen hemma på Malabarkusten i Indien men odlas sedan länge i många tropiska länder.

Peppar är i sina olika former en mycket viktig krydda med aromatisk och skarp smak. Smaken och lukten ges av den flyktiga oljan, vars huvudbeståndsdel är pinen, fellandren och limonen. Den skarpa smaken kommer av alkaloiden piperin (5-8%).

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Tag kontakt i första hand genom att använda kontaktformuläret i "toppmenyn" eller
klicka här.

Sänd frågor och kommentarer vis e-mail till Ingemar Joelsson, klicka här.

 

peppar.jpg

Peppar, Piper nigrum

 

Svartpeppar_22.jpg

De enfröiga stenfrukterna av peppar sitter i en hängande kolv

Svartpeppar.jpg

Säcklika svepeblad
sitter runt frukterna

 

« Tillbaka