Hem | Om Scientific Communication AB | Kontakta oss

Produkt - preparat Substans - ört Indikation - behandling Frågor & svar

Rödvin

Alkohol, som i måttliga mängder verkar skydda från hjärtbesvär,
verkar inte vara lika välvilligt när det handlar om cancer.

 

Forskning

Den allmänna forskningen tyder på att alkoholen ökar risken för flera olika elakartade tumörformer, bland annat lungcancer. Men forskare i Kalifornien har kom­mit fram till andra slutsatser. De menar att särskilt det röda vinet kan ha skyddande egenskaper.

 

Deras studie utgick från dryck­esvanorna hos ca 84 000 män i åldern 45 till 69 år, alla medlem­mar i hälsoorganisationen Kaiser Permanente Health Plan. Efter justering för vissa riskfaktorer kunde man konstatera att alkohol inte kunde kopplas till ökad risk för lungcancer. Rött vin började ge utdelning om man enbart såg till män som rökt eller var rökare; ett glas eller mer om dagen ka­pade lungcancerrisken med 6o procent. Siffrorna för vitt vin, öl och starksprit visade däremot inte på några skyddande effekter.

 

Det är inte första gången som rött vin tar hem poäng i kampen mot cancer. Många hävdar att hemligheten ligger i resveratro­let, en kemisk substans som visat sig kunna motverka cancer i la­boratorium och hos försöksdjur, men som kanske är mer välkänd för att experiment tyder på att den kan förlänga livet. Men det finns inte på långt när tillräckligt med resveratrol i rött vin för att förklara hela den positiva effekt på såväl cancer som åldrande som forskarna sett i djurförsök. Det måste finnas ytterligare förklaringar till rödvinets goda egenskaper.

 

Rökare bör dock inte tro att de kan dricka bort sin ökade can­cerrisk. Skyddet är långt ifrån totalt. Bästa sättet att undvika lungcancer är fortfarande att inte röka alls.

 

 

För frågor och kommentarer, använd i första hand formuläret under knappen "kontakta oss" i sidans toppmeny.

 

Frågor och kommentarer skickas via e-mail till Ingemar Joelsson

 vin 

Rödvin -

fyllt av antioxidanter

 

 

 

« Tillbaka