Hem | Om Scientific Communication AB | Kontakta oss

Produkt - preparat Substans - ört Indikation - behandling Frågor & svar

Sågpalmetto

Sågpalmetto (Serenoa repens Bartr.)

hör till familjen Betelpalmer. Den är en liten palmliknande växt som växer vild i Nordamerika, Centralamerika och tropiska Sydamerika.

Botaniska uppgifter

Den lågstammiga dvärgpalmen växer utgående från en krypande rotstock och bildar bladstjälkar som blir upp till 1,5 m långa. De karakteristiska solfjäderformade och sågtandade bladen kan vara indelade i upp till 24 segment. Frukten består av mörkröda, blå eller svarta bär, till storleken påminnande om en oliv. De innehåller de farmakologiskt aktiva ingredienserna.

Traditionell användning

Människan har ätit bär från sågpalmetto i tusentals år. Enligt Hale var bären ett av seminole-indianernas viktigaste födoämnen. Indianerna torkade bären så att de hade tillgång till dem året runt. En läkande effekt fick man också ur frukt-tinkturen och de krossade fröna, som på den tiden användes för att behandla prostataförstoring, urinvägsinfektioner, gonorré samt slemhinneirritation.

Växten har ibland kallats "plant kateter" på grund av sina terapeutiska effekter på urinblåsan och prostata hos män.

 

Extrakt av bären från Sågpalmetto beskrivs ha en balanserande effekt genom att påverka omvandlingen av testosteron (manligt könshormon) till dihydrotestosteron i kroppen och genom att binda till receptorer där testosteron normalt verkar. Dessa mekanismer tror man hänger samman med effekten men det är ännu ej klarlagt.

 

Nutida användning

Preparat innehållande Sågpalmetto finns godkänt som naturläkemedel för behandling av vattenkastningsbesvär orsakade av godartad prostataförstoring, t ex täta urinträngningar och nattliga urinträngningar. Godkännandet baseras främst på traditionell användning, men visst stöd för effekten vid godartad prostataförstoring fås från kliniska studier.

Nya forskningsrön öppnar även för andra indikationsområden. Det har till exempel visats att manligt håravfall orsakas av samma mekanism som BPH. Sågpalmetto har därför funnit användning för behandling av håravfall.

 

Farmakologi

Det breda spektret av aktiva innehållsämnen i sågpalmetto medger en helhets-behandling av symtomen vid BPH. Hämningen av 5α-reduktas såväl som cyclooxygenas och 5-lipoxygenas beror på ämnen i extraktets sura, lipofila fraktion. Laurinsyra spelar en nyckelroll i detta sammanhang. De viktiga fettsyrorna i sågpalmetto-extraktets sura lipofila fraktion är just laurinsyra, myristinsyra och oljesyra.

 

Läs om Sabamin. Klicka här.

 

Kontakt för frågor och kommentarer tas lättast genom att använda formuläret under knappen "Kontakta oss" i sidans toppmeny.

 

sawpalm_200

 

Saw Palmetto,
Serenoa repens Bartr.

 

sawpalm1

 

 

« Tillbaka