Hem | Om Scientific Communication AB | Kontakta oss

Produkt - preparat Substans - ört Indikation - behandling Frågor & svar

Smultron

Fragaria vesca L., Skogssmultron

Rosväxter, Rosaceae

 

Allmänt

Innan smultronplantan bär frukt skulle man kunna förväxla den med en annan växt av samma familj, nämligen smultron- fingerörten, Potentilla sterilis, som är myck­et sällsynt i vårt land och inte får några ätliga frukter. Förväxling kan även ske med backsmultron, Fragaria viridis.

Smultron har en aromatisk doft av ambra och rosor. Växten fortplantar sig dels genom de frön som sitter på skenfruktens yta och utgör de verkliga frukterna, dels genom utlöpare som avskiljer sig från moderplantan så snart som dotterplantan är tillräckligt utvecklad.

Av smultronblad kan man bereda ett väl­smakande te som tillskrivits en gynnsam verkan vid hudutslag och njurbesvär. Me­dicinskt verksamma är i första hand bladen och jordstammen, som är rika på garväm­nen. Bladen har tidigare rekommenderats, bl a av Linne, mot gikt och njurgrus. Inom folkmedicinen anses växten ha god verkan vid diarré. Skenfrukterna, smultronen, har alltsedan antiken betraktats som en läcker­het men kan även ge allergiska besvär. 

 

Förekomst

Allmän på torra backar och hyggen i hela landet. Längst i norr växer smultron bara i så kallade sydberg.

 

Kännetecken

En 5-25 cm hög flerårig ört med kort, hårig stjälk och långa rotslående utlöpare. Blad trefingrade, sågade, på långa skaft. Blom­mor vita (maj-juni); 5 kronblad, som sitter tätt till­sammans. Frukten, smultronet, är en röd sken­frukt med talrika små nötter fästa på fruktens yta. Foderblad utstående eller bakåtriktade. Frukdoften är aromatisk och mycket angenäm.

 

Använda växtdelar

Jordstam med rot insam­lad före bladens utveckling och torkad i friska luften. Skenfrukter. Blad som insamlats på vå­ren.

 

Innehållsämnen

I jordstam och rot: garvämnen och triterpenalkohol fragarol. I bladen konden­serade garvämnen: ellagtanniner: pedunculagin och agrimonin; flavonoider, Ieukoanthocyaner, li­tet askorbinsyra.

 

Medicinsk verkan

Jordstam med rot har adstringerande, antidiarroisk verkan. Bladen ger en långsam, koordinerad kontraktion av livmo­dern vid graviditet.

 

Användning

Jordstam och rot vid diarré, bladen som uppfriskande te, enbart eller i blandning.

 

 

Kontakt för frågor och kommentarer tas lättast genom att använda formuläret under knappen "Kontakta oss" i sidans toppmeny.

 

 

 

 

smultron_small

Smultron i odling

smultron_stor

 

Smultronplanta

 

smultron_medel

Smultron med bär

 

« Tillbaka