Hem | Om Scientific Communication AB | Kontakta oss

Produkt - preparat Substans - ört Indikation - behandling Frågor & svar

Svamp i underlivet

Svamp i underlivet beror i regel på växt av Candida albicans i vulva och vagina. Detta är den i särklass vanligaste svampen. Två ytterliagre arter förekommer men är ovanliga och fordrar speciell odling för diagnos.

 

Candida albicans är vanlig, så gott som 80% av alla kvinnor har Candida albicans i mag-tarm-kanalen utan att ha besvär från underlivet. Svampen kab vandra över "mellangården" (området mellan tarmöppning och blygdläpparna) och ge kolonier i vulva och vagin om det naturliga infektionsskyddet i vagina är brutet. Detta kan ske vid vaginala infektioner (oftast förorsakade av smitta vid samlag) men också som en följd av antibiotikabehandling eller förvärvad diabetes med höga blodsockervärden.

 

För att bota vaginal svampväxt måste svampväxten i tarmkanalen reduceras. Detta kan endast ske med tablettbehandling med Diflucan (fluconazol) uder en tid av 14 - 21 dagar. Lokal vaginal behandling med Canesten påskyndar läkningen av de lokala besvären.

 

Emellertid smittar svamp även vid samlag. Därför måste även sexualpartnern behandlas under samma tidsperiod. Om så inte sker återkommer svampen efter första samlaget efter avslutad medicinering.

 

Diflucanbehandlinegn tar bara bort den aktuella "svamp-växten". Sporer finns kvar och de bildar nya kolonier efter cirka tre veckor. På grund av detta krävs oftast två (och i blan tre) kurer av svampbehandling innan man uppnår beständig läkning.

 

Du kan läsa mer om Candida albicans här »

 

 

« Tillbaka