Hem | Om Scientific Communication AB | Kontakta oss

Produkt - preparat Substans - ört Indikation - behandling Frågor & svar

  Tiggarnöt, tribulus terrestris

Tribulus terrestris L.

Allmänt

Tribulus terrestris är en gammal naturmedicin som traditionellt använts i Inden och Kina för behandling av olika åkommor, ofta i samband med önskan om ökad sexlust hos såväl man som kvinna. Fruktköttet från Tribulus terrestris innehåller inte hormoner, inte heller ämnen som i kroppen byggs om till hormoner. Substanserna i Tiggarnöten anses istället påverka det luteiniserade homonet från hypofysen (LH) som i sin tur ökar bildningen av testosteron hos män och estradiol hos kvinnor. LH verkar på Leydigcellerna i stromat i testikeln och äggstocken.

Tribulus terrestris har setts öka testosteron-nivån med upp till 40% redan efter 5 dagar. Detta är beskrivet i några oberoende vetenskapliga arbeten. Det motsägs dock av en forskningsrapport från 2005.

Tribulus Terrestris kallas på svenska tiggarnöt. I Ayurveda-sammanhang kallas den Gokhru eller Gokshura och har en 5.000-årig historia i Indien. “Nöten”, som snarare är en frukt, växer i sandjord i Kashmir på 3.300 meters höjd. Örten används i folkmedicinen med syfte att öka sexdriften.

Tiggarnöt har använts under lång tid utan att nämnvärda biverkningar har rapporterats. Enstaka gånger har magbesvär förekommit, något som avhjälps med att ta Tiggarnöt tillsammans med måltid. Enstaka fall av ökad tendens till akne har nämnts.

Innehållsämnen

Kosttillskotten på basis av Tiggarnöt innehåller i regel pulveriserat fruktkött, som har hydratiserats. I vissa fall talar man om extrakt. Det icke-hormonella kosttillskottet är rikt på fytokemiska substanser som: glykosider, upp till 60 % steroida saponiner, huvudsakligen protodioscin, protogracilin, men även diosgenin, ruscogenin, gitogenin och tigogenin samt växtalkaloiderna harman och harmin och dessutom flavonoider.

Diosgenin är den substans som identifierades i Wild Yam från Mexico i början på 50-talet. Diosgenin har fram till nu använts i den farmaceutiska industrin för framställning av syntetiska gestagener, företaget SYNTEX byggdes upp kring denna produktion. Människokroppen kan emellertid inte tillgodogöra sig substanserna i diosgenin, det fordras upphettning till höga temperaturer under inverkan av kemikalier för att omvandla ursprungs-substansen till gestagen.


Medicinsk verkan

Pulver av Tiggarnöt har en allmänt stärkande effekt, då de ingående ämnena aktiverar anabola processer, ökar kroppens styrka, och uthållighet. De har också en sänkande verkan på kolesterolnivåerna i blodet.

Tribulus terrestris används av bodybuilders över hela världen. Det anses som ett säkert och lagligt alternativ till anabola steorider.

Tribulus terrestris ger många positiva effekter. Ofta listas följande:

- Bättre blodfettnivåer
- Lägre blodtryck
- Ökad sexuell lust och ökad förmåga
- Lindrade klimakteriebesvär
- Lindrade premenstruella besvär
- Bättre livskvalitet
- Ökad prestationsförmåga
- Ökad styrka och uthållighet
- Bättre hormonell balans

Litteraturreferenser finns här.


Sänd frågor och kommentarer till Ingemar Joelsson  

tiggarnot.jpg 

Tiggarnöt

Tribulus terrestris L.

tribulus.jpg

Blommande Tribulus Terrestris

 

« Tillbaka