I förkylnings- och influensatider är det bästa sättet att slippa besvär förstås att inte bli smittad. Men om olyckan ändå är framme finns gott om naturliga och väl dokumenterade alternativ för att förebygga och lindra besvären.

Många forskare har drömt om att hitta ett universalmedel mot virus. Flera syntetiska läkemedel har lanserats, som Tamiflu, men med måttlig effekt mot de flesta virusstammar. Därför väckte det stor uppmärksamhet när forskare kunde se att extrakt av färska växtdelar från röd solhatt (echinacea purpurea) visade sig ha en kraftigt hämmande effekt på såväl förkylnings- som influensavirus.

Andra studier har visat att just Echinaforce, det mest använda och bäst dokumenterade förkylningspreparatet, i studier också visat sig både kunna korta sjukdomsförloppet vid förkylningen och minska risken för komplikationer.

Biter på virus och bakterier

Det finns också en studie som visar på att Echinaforce även har effekt på vanliga bakterier som Streptococcus pyogenes och Legionella pneumonia. I studien var Echinaforce lika effektiv mot bakterier som mot virus. Detta styrker erfarenheten av att Echinaforce även kan förebygga och lindra lunginflammation, bihåleinflammation och lunginflammation.

Vanliga preparat med echinacea-extrakt är:

  • Echinaforce – extrakt från färska växtdelar (inklusive rot) från ekologiskt odlad echinacea. Finns som tabletter, oral lösning och munhålespray. (TVBL)
  • Echinagard (torkad pressaft från echinacea). Finns som oral lösning och sugtablett.
  • Echinacea ingår också i Esberitox, som även innehåller extrakt av baptisa. läkerudbeckia och tuja. Godkänt för lindring av förkylningssymtom som snuva och hosta. (TVBL)
  • KanJang innehåller förutom echinacea (rotextrakt) även rysk rot och malabarnöt. Kan Jang är godkänt som Traditionellt växtbaserat läkemedel för lindring av förkylningssymtom. (TVBL)

Lindrar bihålebesvär

Gullgentania har en slemlösande effekt.

Gullgentiana – en av örterna i förkylningsmedlet Sinova/Sinupret.

Förkylningar leder ofta till komplikationer av olika slag. En av de mest oönskade är bihåleinflammation, som kan vara svår att få bukt med och samtidigt har en tendens att återkomma vid förkylning. Konventionell behandling brukar bestå av slemlösande och/eller antibiotika – men ändå är besvären ofta svåra att bli av med.

Många med bihålebesvär har god erfarenhet av det växtbaserade läkemedlen Sinova/Sinova Forte/Sinupret. Samtliga innehåller en kombination av örter som gullgentiana, gullviva, lundviva, fläderblom och järnört. Sinova/Sinupret lindrar förkylningssymtom som nästäppa och besvär i bihålorna genom att lösa slemmet i näsan och så att det inte blockerar förbindelsen mellan näsa och bihålor.

Vitlök – en klassiker

Vitlök hör också till de klassiska förkylningsmedlen. Studier visar att vitlök kan ha en stärkande effekt på immunförsvaret och därmed öka motståndskraften mot förkylning, men forskningsfokus på vitlök ligger just nu mer på hjärthälsa och riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom som blodtryck och kolesterol. Fördelen med vitlök är att biverkningar är sällsynta – om inte doften ska räknas till biverkningarna.

Kosttillskottet Kyolic, med hög koncentration av kallextraherat vitlöksextrakt, är ett av våra mest använda och studerade vitlökspreparat. Kwai är ett annat vitlökspreparat med extrakt av torkat vitlökspulver.

Omdiskuterat C-vitamin

C-vitamin har länge ansetts ha en både förebyggande och bromsande effekt på förkylning, men det vetenskapliga stödet är omdiskuterat, trots flera omfattande studier. Som kosttillskott är vitamin C godkänt för hälsopåståendet ”Bidrar till att upprätthålla ett normalt immunförsvar under och efter intensiv träning”.

Många menar dock att ett rikligt tillskott av vitamin C spelar en viktig roll för att öka kroppens motståndskraft mot infektioner och för att stärka immunförsvaret i största allmänhet.