Hem | Om Scientific Communication AB | Kontakta oss

Produkt - preparat Substans - ört Indikation - behandling Frågor & svar

eye q - en omega-3-olja med GLA

Marin olja

eye q innehåller fiskolja av mycket hög kvalitet med tillsats av Jättenattljusolja och naturligt E-vitamin (d-alpha tocopherylacetat).

 

EPA, DHA, GLA

Vid dagligt intag av 2 kapslar tillförs:

  • EPA i en mängd av minst 186 mg
  •  DHA i en mängd av minst 58 mg
  • GLA i mängden 20 mg
  • Naturligt E-vitamin 3,2 mg      


Vad betyder akronymerna och viktangivelserna

eye q innehåller de fettsyror som är nödvändiga att tillföra genom kosten.
EPA, DHA och GLA är alla nödvändiga fettsyror. EPA står för eikosapentaensyra,
DHA för dokosehexaensyra och GLA för gammalinolensyra.
Livsnödvändiga fettsyror och deras nödvändiga nedbrytningsprodukter finns
beskrivna här
.

 

Vad är specifikt för eye q 

eye q innehåller en hög halt av de fettsyror som är nyttiga att tillföra genom kosten, EPA, DHA och GLA. Alla tre är nödvändiga fettsyror. EPA och DHA bildas i regel i kroppen från den livsnödvändiga fettsyran alfa-linolensyra, medan GLA bildas från den livsnödvändiga linolsyran. Många människor saknar emellertid de enzym som är behövs för nedbrytningen. För dem är det viktigt att nedbrytningsprodukterna tillförs genom intag av t.ex. eye q.

eye q innehåller en fiskolja med ovanligt hög halt av EPA. Oljan kommer från djuphavsfiskar som lever i vattnen på södra halvklotet. Den är unik genom att förhållandet mellan EPA och DHA är minst 3:1 och ofta ända upp till 4:1.

 

Varför är detta viktigt

Senaste årens forskning har visat att fettsyran EPA har en viktig roll att spela. EPA kan omvandlas i kroppen till DHA och vidare till arakidonsyra, en substans från vilken viktiga prostaglandiner bildas. Men DHA, som man tidigare trodde var viktigast, kan inte omvandlas till EPA. Den här kunskapen har förändrat synen på hur det relativa intaget av EPA och DHA bör regleras.

 

Hjärnans fettsyror

De senaste åren har framstående forskare vid Univsitet i Oxford och Harvard Medical School i Boston visat att det vid en rad tillstånd föreligger minskade mängder av DHA och AA i hjärnan. Eftersom DHA är den vanligaste fleromättade fettsyran i hjärnan, trodde man först att man skulle få den bästa effekten om man gav oljor som innehöll mer DHA än EPA.


Studier visade emellertid att det är tvärtom - hög halt av EPA är det viktigaste. Det är ju egentligen naturligt att det är så, eftersom EPA kommer före DHA i metabolismen av omega-3 fettsyror i kroppen. En ytterligare förklaringen är att det inte enbart är minskad bildning av DHA och AA som ligger bakom bristen, utan det lossnar också för mycket av dessa fettsyror från cellmenbranen. Studier har därvid visat att EPA kan förhindra att DHA och AA lossnar från cellmenbranen.

 

Hjärnan och ögat

EPA, DHA och GLA har samtliga den unika förmågan att passera den så kallade blod-hjärnbarriären och på så sätt nå hjärncellernas membraner. Vid en mättnad med EPA, DHA och GLA blir cell-membranerna "flexibla" och innehåller transport-kanaler för in- och utflöde av hormoner, enzym, farmakologiskt viktiga substanser, vätska och salter. En rätt mängd EPA i förhållande till DHA är viktig för att upprätthålla en optimal fettsyra-sammansättning i hjärnans celler. Det råder samma situation i näthinnans celler i ögat.

eye q tillför kroppen de byggstenar, som är viktiga för hjärnans funktion och ögats funktion och för koordinationen mellan hjärna och öga. Och koordinationen mellan syn och hjärnfunktion har en mycket stor betydelse för inlärning och koncentration.

eye q motsvarar de allra senaste rönen i hur viktigt det är med ett daglig intag av rätt mängd nödvändiga fettsyror. En väl avvägd kost spelar en stor roll för utvecklingen av syn, koordination, inlärning och koncentration. Men även om vi äter en fullvärdig kost med mycket fisk, nötter och grönsaker, kan inte detta garantera att rätt fettsyranivå uppnås. Studier har visat att vissa barn, och även vuxna, inte alltid kan tillgodogöra sig de nödvändiga fettsyrorna EPA, DHA och GLA genom födans innehåll. Ett resultat av detta är att fettsyrabrist leder till nedstämdhet, oro och ett destruktivt beteende. Därför kan ett tillskott av eye q behövas, så att fettsyranivån blir garanterat tillräckligt hög för att bibehålla hjärnans och ögats normala funktioner.

 

Vad skiljer eye q från andra fettsyrasammansättningar

eye q innehåller en specialtillverkad fiskolja med mycket hög halt EPA. Oljan kommer från södra halvklotet och är unik genom förhållandet upp till 4 delar EPA på 1 del DHA.
Andra oljor på marknaden har ett förhållande mellan dessa fettsyror om högst 3 delar EPA på 2 delar DHA. Man behöver därför endast ta 2 kapslar eye q per dag för att tillförsäkra sig en tillräcklig mängd EPA och DHA och för att uppnå rätt fettsyranivå i hjärna och öga.

 

Intag av eye q

Innebär ett enkelt sätt att komplettera kosten och därigenom förse hjärnan med viktiga näringsämnen.

 

Skriften om eye q och inlärnings-problem kan laddas ned genom att klicka här

 

 eye q olja

eye q är en marin och
vegetabilisk olja med en hög halt av EPA, DHA och GLA

 

Ladda ned skriften om eye q och inlärning - klicka här

 

 

« Tillbaka