Skräddarsytt för hjärtats bästa

Tomat är en rik källa till några av våra mest potenta näringsämnen, däribland antioxidanterna lykopen och betakaroten. Flera studier visar att ett skräddarsytt tomatextrakt med bland annat lykopen och betakaroten med tillskott av tiamin kan bidra till att förebygga hjärt- och kärlsjukdom.

SanoKardio, som nu lanseras i Sverige, är resultatet av 20 års forsknings- och utvecklingsarbete för att skapa ett kosttillskott som på bästa sätt tar till vara tomatens gynnsamma egenskaper.

Det har gjorts flera studier på det patenterade tomatextraktet i SanoKardio, Lycored Nutrient Complex (LNC). Studierna visar mycket lovande resultat inom områden som är avgörande för god hjärthälsa: kolesterol/oxiderat LDL, blodtryck, inflammation och kärlfunktion.

Stort behov

– Det är ett stort problem att få patienter att fullfölja behandling av högt blodtryck och förhöjda kolesterolvärden. Samtidigt ifrågasätts statiners värde för patienter med måttligt förhöjda kolesterolvärden allt mer, säger Michael A Weber, kardiolog och medgrundare till American Society of Hypertension.

– Här kan SanoKardio, med sin unika sammansättning och effekt, fylla en viktig funktion.

Normaliserat blodtryck/oxiderat LDL

En sammanställning av ett stort antal studier visar att tillskott av lykopen har en dokumenterad effekt för att sänka och upprätthålla ett blodtryck inom normalintervallet (2). En annan placebokontrollerad studie visar att tillskott av LNC kan bidra till att sänka halten av skadligt oxiderat LDL i blodet (3), en annan riskfaktor för hjärtsjukdom.

1. Kim et al. (2011): Eff ects of lycopene supplementation on oxidative
stress and markers of endothelial funktion in healthy men.
Atherosclerosis 2015: 189-195.
2. Xinli et al. (2013): Lycopene Supplement and Blood Pressure. An
Updated Meta-Analysis of Intervention Trials. Nutrients 2013, 5,
3696-3712.
3. Deplanque et al. (2016): Proprietary tomato extract improves
metabolic response to high-fat meal in healthy normal weight subjects.
Food & Nutrition Research 60:32537.