fbpx

Soja – en välgörande kraft i klimakteriet

Sojaprodukter tar i allt högre grad plats på våra matbord – samtidigt som soja också är en viktig ingrediens för allt fler hälsorelaterade produkter. Ett exempel är Femarelle och den aktiva substansen DT56a, som utvinns ur fermenterad soja. DT56a har i ett flertal studier visat sig ha en god effekt för att lindra klimakteriebesvär och förebygga benskörhet.

5 maj, 2021

Soja är ett livsmedel som de senaste åren blivit en allt viktigare proteinkälla också i västvärlden. Samtidigt uppmärksammas också sojans hälsobringande egenskaper i allt högre grad.

Soja innehåller ämnen med en östrogenliknande effekt, ett slags fytoöstrogener. Effekten av dessa är dock betydligt svagare än det kroppsegna östrogenet – men uppenbarligen tillräckligt starkt för att många kvinnor de facto upplever att tillskott av sojapreparatet Femarelle (DT56a) leder till påtagligt minskade klimakteriebesvär som värmevallningar, svettningar och sömnbesvär.

Dessa östrogenliknande ämnen kan ändra sin verkningsmekanism så att de binder till receptorer i specifika vävnader och utgör därför inte riskfaktor för cancer i organ som bröstet och livmodern. Växtöstrogener kan därmed ersätta en del av det kvinnliga östrogenet, vilket ger minskade klimakteriebesvär. De kan också påverka skelettet positivt.

​Uppfyller SERM-kraven

​I tillverkningen av klimakteriepreparatet Femarelle fermenteras soja med en särskild process för att utvinna den specifika substansen DT56a. Det unika med DT56a är just den östrogenlika effekten. DT56 uppfyller kraven för det som brukar benämnas SERM, Selektiva Östrogen Receptor Modulerande medel.

Det som är karakteristiskt för SERM, är just att de lämnar den östrogena receptorn i vissa vävnader opåverkad. Klimakteriebesvären lindras och tendensen till benskörhet motverkas medan risker för oönskad verkan på livmoder och bröstvävnad uteblir.  Sojasubstansen DT56a är därmed en växtbaserad Selektiv Östrogen Receptor Modulator, som med rätta kan benämnas fyto-SERM.

Snabb effekt

​Kliniska studier har visat att DT56a har en snabbt insättande verkan – de flesta kvinnor känner effekt på besvären redan efter 5 – 7 dagar, optimal verkan kommer med fortsatt intag.

På lång sikt har Femarelle visats ha effekt på skelettets mineralisering.

Femarelle är det första medlet som inte bara hämmar ”urkalkningen”. Intag av Femarelle leder till ben-nybildning och en starkare benstomme. Naturligtvis måste de basala förutsättningarna för mineralisering tillgodoses, man måste tänka på behovet av kalcium (som ökar med åren) och D-vitamin.

​Dokumenterad säkerhet

DT56a har inte endast en väl dokumenterad effekt utan – vilket är lika viktigt – en dokumenterad säkerhet. Det ligger i definitionen av SERM att medlet skall ha effekt på vissa funktioner och vävnader i kroppen – såsom att förhindra klimakteriella symtom och tillgodose benhälsa – medan oönskade effekter på andra vävnader uteblir. Det är också viktigt att veta att Femarelle inte har någon ogynnsam inverkan på blodets koagulationsförmåga.

Femarelle har funnits på världsmarknaden under de senaste 10 åren – det tidigare namnet har varit Tofupill. Inga allvarliga biverkningar har rapporterats under den tiden. Allergier förekommer men är ovanliga.

DT56a – en unik sojaberedning

En kapsel innehåller 322 mg av en speciellt framtagen soja, odlad på noggrant utvalda arealer utan risk för genmanipulering. Den effektiva beståndsdelen, DT56a, är framtagen genom en specifik och patenterad process utan användning av kemiska medel. DT56a används i kapseln tillsammans med 108 mg linfrö.

Fermenterad soja – en stark tradition

Soja har varit ett baslivsmedel och smaksättare i Asien i tusentals år och i dag finns mängder av produkter baserade på soja. Många framställs med hjälp av fermentering, där sojan bereds i en mjölksyrajäsning. DT56a är framställt i en speciell fermenteringsprocess med endast naturliga ingredienser och under stränga kvalitetskrav.

Fakta

ACF Type: wysiwyg

Visste du att…

… 93 procent av världens soja produceras i sex länder: Brasilien, USA, Argentina, Kina, Indien och Paraguay. Totalt produceras omkring 270 miljoner ton per år (2012). Merparten används som djurfoder, men av soja produceras även vegetabilisk olja och sojalecitin är en vanlig tillsats i livsmedel. I Asien används soja också som livsmedel.

 

Du är kanske också intresserad av

ACF: none

Array ( [post_type] => Array ( [0] => post ) [post_status] => publish [posts_per_page] => 3 [meta_query] => Array ( [relation] => AND ) [post__not_in] => Array ( [0] => 713 ) [orderby] => date [order] => ASC )
0.098326921463013 seconds

Referenser

Annons
Annons