fbpx

Här är våra viktigaste kosttillskott

Vad räknas som kosttillskott? Hur avgörs vilka hälsopåståenden som får göras för ett kosttillskott? Och hur ska kosttillskott märkas i handel och på apotek? Naturbiblioteket.se reder ut begreppen.

 

30 december, 2021

Kosttillskott är, precis som namnet anger, ett preparat som tas som ett tillskott till den normala kosten. Tanken med kosttillskott är alltså inte att de ska ersätta en väl varierad kost, utan användas i första hand vid konstaterad brist på vissa ämnen eller för att uppnå vissa effekter enligt de godkända hälsopåståenden som görs.

Kosttillskott räknas alltså som livsmedel och ärenden som rör exempelvis hälsopåståenden hanteras av Livsmedelsverket medan godkända indikationer för växtbaserade läkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel hanteras av Läkemedelsverket

Från växter till vitaminer

Ämnen som kan klassas som kosttillskott är växtextrakt, örter, aminosyror, essentiella fettsyror, fibrer, vitaminer, mineraler och andra ämnen som har en ”fysiologisk och/eller näringsmässig inverkan”.

Kosttillskott kan dock inte säljas i lösvikt, utan ska vara paketerade i avdelade doser med ingående information om innehåll så som ingående ämnen och mängd, rekommenderad daglig dos och en varning för att överskrida dagsdosen.

Kosttillskott

Kosttillskott kan innehålla allt från vitaminer och mineraler till växtextrakt och omega-fettsyror.

EU:s regelverk

Livsmedelsverkets godkännande av kosttillskott grundas på EU:s regler om kosttillskott, som antogs 2005. I dessa regler anges vilka ämnen som får säljas som kosttillskott och särskild vikt ska läggas vid att påpeka att rekommenderad dagsdos inte får överskridas, eftersom en del av de verksamma substanser som är godkända för användning i kosttillskott kan vara skadliga i höga doser.

Det finns också ett strikt regelverk för hälsopåståenden när det gäller kosttillskott. Det anges bland annat att ”i information och marknadsföring av kosttillskott får det inte förekomma antydningar om att en allsidig och varierad kost i allmänhet inte täcker det normala behovet av näringsämnen”.

Tillåtna hälsopåståenden

Det är inte tillåtet att påstå att ett kosttillskott kan förebygga eller bota sjukdom. Om så sker kan Livsmedelsverket föra vidare ärendet till Läkemedelsverket för att produkten ska granskas som ett läkemedel i stället. I praktiken är dock gränsen svår att definiera exakt, eftersom det finns ett antal godkända närings- och hälsopåståenden för exempelvis vitaminer och mineraler.

EU listar fortlöpande vilka hälsopåståenden som accepteras och listorna finns tillgängliga på Livsmedelsverkets hemsida

Exempel på hälsopåståenden

Exempel på godkända hälsopåståenden kan vara:

Kalcium och D-vitamin behövs för normal utveckling och tillväxt av skelettet hos barn eller att en produkt sänker kolesterolvärdet som är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdom.

Det går också att ansöka hos Livsmedelsverket om nya eller utvidgade hälsopåståenden.

De vanligaste kosttillskotten

Till våra vanligaste kosttillskott hör förstås vitaminer, mineraler och spårämnen, men det finns också en rad andra produktgrupper som riktar in sig på att täcka brister eller ge tillskott av viktiga ämnen.

  • Adaptogener, som används för att stärka kroppens egna funktioner och motverka trötthet och utmattning. Här finns extrakt från läkeörter som ashwagandha, ginseng, rosenrot, rysk rot och schisandra i en rad olika preparat och kombinationer.
  • Antiinflammatoriska medel mot ledvärk och artros med gurkmeja, boswellia, nyponextrakt, ingefära, grönläppad mussla och djävulsklo.
  • Kosttillskott med extrakt av bl a omega-3, tomat, Q10 och selen för att upprätthålla och stärka funktionen i hjärta och kärl.
  • Förkylningspreparat med bl a vitlök.
  • Kosttillskott med extrakt av bl a blåbär för synen.
  • Rogivande och sömnbefrämjande medel med extrakt av saffran, citronmeliss, passionsblomma, humle.
  • Probiotika med bakteriestammar som kan stärka magens bakterieflora och därmed påverka såväl immunförsvar som magfunktion.
  • Vitaminer, mineraler och spårämnen, skräddarsydda för olika behov.

Du kan läsa mer om kosttillskott hos Livsmedelsverket

Fakta

Här kan du läsa om alla godkända växtbaserade läkemedel och naturläkemedel.

Du är kanske också intresserad av

Referenser

Annons
Annons
Share This