fbpx

Valeriana – rogivande med lång historia

Valeriana, eller vänderot som växten också kallas, är en av våra mest använda medicinalväxter. Valeriana används framförallt som lugnande och rogivande medel.

2 januari, 2022

Valeriana (Valeriana officinalis) ingår i en rad olika växtbaserade egenvårdspreparat, dels som ensam substans, dels i kombination med andra rogivande växtsubstanser. Traditionellt har växten används vid olika former av nervösa besvär, men i dag är det framförallt som avslappnande och rogivande preparat för bättre sömnkvalitet som valeriana används.

Den första kända användningen av valeriana finns i dokument från 800-talet, då en egyptisk läkare använde valeriana som ett universalmedel mot diverse åkommor. I Sverige nämns valeriana i början av 1800-talet som en viktig medicinalväxt mot nervösa besvär och ”hysteri”.

Rogivande effekt

I Nordamerika har valeriana-släktingar använts som stärkande medel av indianerna under lång tid. Andra typer av valeriana har använts av ursprungsbefolkningen i Nord- och Mellanamerika för att dämpa aptit, motverka hjärtrusningar samt för att uppnå en allmänt kramplösande effekt.

I dag finns åtskilliga studier som bekräftar den traditionella användningen. Extrakt från valeriana har visat sig innehålla en kraftfull kombination av verksamma substanser som har en lugnande och sederande verkan. I dag används valeriana framförallt mot oro, insomningsbesvär och dålig sömnkvalitet.

Intensiv doft från rötterna

Växten valeriana kan bli upp till 150 cm hög, växer upprätt med få förgreningar, parbladiga blad och rikligt med vitrosa blommor. Frukten utgörs av en nöt som sprids med vinden. Valeriana har en typisk, stark och frän doft som blir särskilt markant när roten torkas.

Valeriana officinalis trivs bäst på fuktiga platser och hittas framförallt vid strandkanter och snår i södra och mellersta Sverige. Det finns dock många likartade släktingar till läkevändeörten, bland annat den snarlika flädervändeört (Valeriana sambucifolia).

Fakta om Valeriana

Växtnamn: Valeriana (Valeriana officinalis)

Kallas även: Vänderot, äkta vänderot.​

​Använda växtdelar: Jordstam inklusive rot. Skördas på hösten och torkas.

​Innehållsämnen: Valerianeväxten innehåller bland annat valepotriater av valtratum, acevaltratum, didrovaltratum och eteriska oljor.

 Medicinsk verkan: Valeriana har en allmänt lugnande effekt. Kan lösa kramper och spänningar. Har traditionellt använts även som blodtryckssänkande medel samt för att behandla nedstämdhet och oro. Valeriana bidrar också till förbättrad sömnkvalitet.

Godkänt hälsopåstående: Växtbaserat läkemedel för användning vid lindrig oro och insomningsbesvär.

Valeriana ingår i: Valerina Forte, Baldrian Dispert Forte, Neurol/Neurol Forte, Dormeasan (med extrakt av humle), Valerina Natt (innehåller förutom valeriana även humle och citronmeliss).

Dosering: För vuxna och ungdomar över 12 år, 1–4 tabletter en halvtimme före sänggående vid insomningsbesvär. Vid behov kan en motsvarande dos tas även tidigare under kvällen. Vid lindrig or 1-2 tabletter per dygn. Maximalt 8 tabletter per dygn.

​Biverkningar/Kontraindikationer: Inga allvarligare biverkningar är kända. Medel med valeriana ska inte användas om du är allergisk mot vänderot. Andra sömnmedel/lugnande medel ska inte användas samtidigt med valeriana utan att du har talat med läkare. Undvik alkohol i samband med valeriana-behandling.

Gravida/ammande: Bör inte användas av gravida eller ammande eftersom tillräcklig erfarenhet saknas.

Viktigt att veta: Valeriana kan påverka koncentration och reaktionsförmåga och bör därför inte användas i samband med bilkörning. Innehåller laktos och sackaros.

Fakta

Du är kanske också intresserad av

Referenser

Annons
Annons
Share This