fbpx

Aloe Vera – en klassisk och mångsidig läkeört

Få läkeväxter har använts så flitigt och så länge som Aloe Vera. Redan de gamla grekerna utnyttjade aloeomslag för att underlätta sårläkning och i dag används liljeväxten för en rad olika medicinska ändamål.

5 december, 2021

Vacker, färgrik och välgörande. Liljeväxten Aloe är uppskattad för både sitt utseende och sin medicinska effekt. Totalt finns minst 180 olika arter av Aloe-växten och vanligaste i medicinska sammanhang är Aloe Vera Barbadensis Miller, som anses vara den mest kraftfulla varianten.

Aloe Vera är en suckulent som växer vilt bland annat i Mellanöstern och på den Arabiska halvön. Växten känns förutom de karaktäristiska bladen igen på de färgrika blommorna i gult eller rött.

Klassisk läkeört

Läkeörten Aloe Vera har använts i tusentals år och redan i antikens Grekland användes saften från bladen för att underlätta sårläkning. Alexander den store skickade under 400-talet före Kristus kolonisatörer till ön Socotra utanför nuvarande Somalias kust för att bevara och odla aloe-växten. Det rörde sig då om Aloe Perryi.
I dag är det framförallt en mer kraftfull Aloe-art som odlas som läkeört, Aloe Vera Barbadensis Miller.

Aloe Vera

Aloe vera

Många användningsområden

Den färska aloesaften har med framgång använts till att pensla sår av olika slag. Från att huvudsakligen ha använts för utvärtes bruk har Aloe Vera nu fått ökad generell användning. Aloe utgör numera också ett fullvärdigt kosttillskott och ingår i flera livsmedel.

Så kan du använda aloe Vera

Aloe Vera är en av våra äldsta och flitigast använda läkeväxter och kan brukas i en rad olika sammanhang. Några av de vanligaste användningsområdena är:

  • Hud. Extrakt av Aloe Vera ingår i många hudvårdsprodukter och kan användas mot acne, inflammationer, lättare brännskador, insektsbett och torr hud. Aloe Vera har också en bakteriedödande effekt. Aloe Vera ingår också i ett flertal hudkrämer för att stimulera nybildning av celler.
  • Inflammationer: Extrakt av Aloe Vera har i generationer använts för att behandla sår och inflammationer och har bland annat en smärtstillande och antibakteriell effekt.
  • Hjärta och kärl. Tillskott av Aloe Vera uppges även ha en sänkande effekt på blodtryck och kolesterol, vilket i förlängningen minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom.
  • Näring och matsmältning. Aloe Vera innehåller en rad olika näringsämnen som är bra inte bara för huden. Aloe Vera har också en positiv effekt på slemhinnorna i mage och tarm, vilket antas kunna bidra till ett förbättrat upptag av näringsämnen. Aloe Vera sägs också ha en gynnsam effekt på matsmältningen.  Det finns också rapporter om att Aloe Vera har en stabiliserande effekt på blodsockret, exempelvis för diabetiker.
  • Energitillskott:  Tillskott av aloe Vera kan också ha en uppiggande effekt.

Kort om Aloe Vera

  • Om växten: Aloe Vera Barbadensis Miller är den mest kraftfulla sorten – men det finns totalt cirka 180 arter av aloe Vera. Aloe Vera är en flerårig suckulent som tillhör arten afodillväxter.
  • Utbredning: Aloe Vera växer vilt ibland Mellanöstern och på Arabiska halvön.
  • Beredningsformer: Aloe Vera förekommer både i gel och gelé-form. Gelen utvinns ur plantans inre bladkött och kan drickas som ett tillskott till maten. Gelén innehåller samma substans, fast som salva och ska endast användas utvärtes. Extrakt från egna aloe Vera-växter bör inte drickas, eftersom de kan ge magbesvär.  Aloe Vera finns som hudkräm, flytande kosttillskott, tandkräm, tvål, läppsalva och hårshampo.
  • Vetenskaplig dokumentation: Det har gjorts m ånga studier på Aloe Vera. Av dessa framgår bland annat att ett regelbundet tillskott av Aloe Vera-lösning kan ha en lugnande effekt på matsmältningen och därmed lindra besvär som vid IBS och magsår.
  • Verksamma substanser: Aloe Vera innehåller 75–80 identifierade aktiva substanser, Barbaloin och aloinosider är några av dessa, som har visat sig ha särskild effekt på matsmältning och läkning av sår i tarmen. Aloe Vera är rik på antioxidanter som binder och oskadliggör fria radikaler och bidrar därmed till att motverka oxidativ stress.

 

Fakta

ACF Type: wysiwyg

De verksamma substanserna i aloe vera är bland annat:

Drogen Aloe är den fasta återstoden efter indunstning av saften från de köttiga, vattenlagrande bladen. I en dos om 0,02–0,06 g är drogen ett magstärkande och galldrivande medel, i en dos om 0,1 gram ett laxermedel och i dosen 0,2–0,5 gram ett medel med mycket kraftig laxerande verkan.

De verksamma ämnena i aloe har tidigare antagits vara barbaloin och aloinosider. De anses utöva sin verkan direkt på tjocktarmen, som stimuleras till ökad rörlighet. Höga doser aloe ansågs tidigare ge upphov till blodanhopning i bäckenorganen. Aloe rekommenderades därför inte för användning vid menstruation eller under graviditet.

Inuti bladen av Aloe Vera finns en trögflytande gelé. Den innehåller cirka 75 nu definierade ingredienser som samverkar och gör Aloe Vera till en nyttig grönsak.

Du är kanske också intresserad av

ACF: none

Array ( [post_type] => Array ( [0] => post ) [post_status] => publish [posts_per_page] => 3 [meta_query] => Array ( [relation] => AND ) [post__in] => Array ( [0] => 804 ) [post__not_in] => Array ( [0] => 683 ) [orderby] => date [order] => ASC )
0.04264497756958 seconds

Referenser

Annons
Annons