Nattljus är en av våra mest beprövade läkeörter och har använts i olika former i generationer mot olika typer av besvär, framförallt för att behandla hudirritationer och eksem men även för att dämpa inflammationer och PMS-relaterade besvär.
Hemligheten bakom nattljus som läkeört har dock först i modern tid kunnat identifieras. Växten, och framförallt frökapslarna, innehåller höga halter av essentiella (livsnödvändiga) fettsyror som GLA (gammalinolensyra) och LA (linolensyra). Dessa fettsyror har visat sig ha en lugnande och dämpande effekt på olika processer i kroppen som inflammationer, irritationer och kramper.
Motverkar GLA-brist
Människokroppen producerar GLA på egen hand, men i samband med hormonsvängningar i klimakteriecykeln och exempelvis vid olika typer av hudbesvär kan det uppstå brist på GLA. En brist som kan kompenseras med tillskott av växtbaserat GLA, från exempelvis nattljusolja, svarta vinbär eller gurkört.
Nattljusolja kallas ibland, lite förvirrande, för jättenattljusolja. Växterna nattljus (Oenothera biennis) och jättenattljus (Oenothera glazioviana) har dock helt olika medicinsk profil. Därför är det viktigt att alltid kolla på innehållsförteckningen att medlet verkligen innehåller äkta nattljusolja.
Linolsyra innehåller flera olika typer av essentiella fettsyror som gammalinolsyra (GLA), linolsyra (LA), oljesyra, palmitinsyra och stearinsyra.

Av frön från nattljus görs en olika, rik på den essentiella fettsyran GLA.
Viktiga för ämnesomsättningen
Effekten av nattljusoljan kan hänföras till dess innehåll av den livsnödvändiga (essentiella) fettsyran linolsyra. Gammalinolsyra och linolsyra är viktiga fettsyror för kroppens ämnesomsättning och utgör en förutsättning för att hormonsubstanser som prostaglandiner skall kunna bildas.
Prostaglandiner och förstadier till prostaglandiner är involverade i många olika processer i kroppen. Det är också klarlagt att LA och GLA spelar en viktig roll vid flera olika obalans- och sjukdomstillstånd.
Kramp- och inflammationshämmande
Den medicinska användningen av nattljusolja handlar vanligen om behandling av kramptillstånd och bröstsmärtor i anslutning till PMS. Andra indikationer där tillskott av LA/GLA kan lindra besvär genom sin inflammationsdämpande effekt är vid ledgångsreumatism och atopiska eksem. GLA har också visat sig ha en gynnsam effekt vid förhöjda kolesterolvärden, en viktig riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar, samt vid schizofreni.
Det finns också beskrivningar av hur GLA har bidragit till att dämpa aktiviteten hos hyperaktiva barn.
GLA utvinns ur frön från nattljus, men kan även pressas ur frön från svarta vinbär och gurkört.