fbpx

Nattljus – hjälp vid PMS och eksem

Nattljus är en av våra klassiska läkeörter. Fröolja från nattljus används mot bland annat klimakteriebesvär och atopiska eksem.

9 april, 2020

Nattljus är en av våra mest beprövade läkeörter och har använts i olika former i generationer mot olika typer av besvär, framförallt för att behandla hudirritationer och eksem men även för att dämpa inflammationer och PMS-relaterade besvär.

Hemligheten bakom nattljus som läkeört har dock först i modern tid kunnat identifieras. Växten, och framförallt frökapslarna, innehåller höga halter av essentiella (livsnödvändiga) fettsyror som GLA (gammalinolensyra) och LA (linolensyra). Dessa fettsyror har visat sig ha en lugnande och dämpande effekt på olika processer i kroppen som inflammationer, irritationer och kramper.

Motverkar GLA-brist

Människokroppen producerar GLA på egen hand, men i samband med hormonsvängningar i klimakteriecykeln och exempelvis vid olika typer av hudbesvär kan det uppstå brist på GLA. En brist som kan kompenseras med tillskott av växtbaserat GLA, från exempelvis nattljusolja, svarta vinbär eller gurkört.

Nattljusolja kallas ibland, lite förvirrande, för jättenattljusolja. Växterna nattljus (Oenothera biennis) och jättenattljus (Oenothera glazioviana) har dock helt olika medicinsk profil. Därför är det viktigt att alltid kolla på innehållsförteckningen att medlet verkligen innehåller äkta nattljusolja.

Linolsyra innehåller flera olika typer av essentiella fettsyror som gammalinolsyra (GLA), linolsyra (LA), oljesyra, palmitinsyra och stearinsyra.

Nattljus - läkeört som används bland annat mot PMS.

Av frön från nattljus görs en olika, rik på den essentiella fettsyran GLA.

Viktiga för ämnesomsättningen

Effekten av nattljusoljan kan hänföras till dess innehåll av den livsnödvändiga (essentiella) fettsyran linolsyra. Gammalinolsyra och linolsyra är viktiga fettsyror för kroppens ämnesomsättning och utgör en förutsättning för att hormonsubstanser som prostaglandiner skall kunna bildas.

Prostaglandiner och förstadier till prostaglandiner är involverade i många olika processer i kroppen. Det är också klarlagt att LA och GLA spelar en viktig roll vid flera olika obalans- och sjukdomstillstånd.

Kramp- och inflammationshämmande

Den medicinska användningen av nattljusolja handlar vanligen om behandling av kramptillstånd och bröstsmärtor i anslutning till PMS. Andra indikationer där tillskott av LA/GLA kan lindra besvär genom sin inflammationsdämpande effekt är vid ledgångsreumatism och atopiska eksem. GLA har också visat sig ha en gynnsam effekt vid förhöjda kolesterolvärden, en viktig riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar, samt vid schizofreni.

Det finns också beskrivningar av hur GLA har bidragit till att dämpa aktiviteten hos hyperaktiva barn.

GLA utvinns ur frön från nattljus, men kan även pressas ur frön från svarta vinbär och gurkört.

Fakta

ACF Type: wysiwyg

 • Växtnamn: Nattljus (Oenothera biennis)
 • Kallas även: Gulltrav samt ibland – felaktigt – för jättenattljus. Jättenattljus har andra egenskaper och bär det latinska namnet Oenothera glazioviana.
 • Växtbeskrivning: Oenothera är ett stort släkte inom familjen Onagraceae. Oenothera biennis, nattljus, är en 2-årig prydnadsväxt med gula blommor, som öppnar sig på kvällen. Blommorna, som är slutna dagtid och öppna på natten, har en angenäm lukt.
 • Växtdelar som används: Frön från nattljus används för att utvinna nattljusolja. Fröbildning sker under växtens andra år. 25% av fröinnehållet består av en fet olja som extraheras med hexan för medicinskt ändamål.
 • Aktiva substanser: Fröoljan innehåller 65–80% linolsyra, LA (en livsnödvändig fettsyra), och 8–14% gammalinolensyra, GLA. GLA är en essentiell fettsyra” som tillhör omega-6-fettsyrorna.
 • Medicinsk användning: Tillskott av GLA från nattljusolja anses ha en gynnsam effekt vid PMS-besvär samt fungera lindrande vid atopiska eksem och reumatoid artrit. GLA har också visat sig ha en kolesterolsänkande effekt, och kan därmed bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Det finns också beskrivet att GLA används för behandling vid lindrigare typer av schizofreni samt vid prostatabesvär.
 • Rekommenderad dos: Dagsdosen för vuxna anges till 6–8 gram nattljusolja (2–4 gram för barn) vid atopiska eksem och 3–4 gram vid mastalgi, alltså bröstsmärtor i samband med menstruationscykeln.  För effekt behövs ofta en längre tids behandling på upp till 3 månader.
 • Rekommenderad behandlingslängd: Nattljusolja bör användas i högst en vecka. Vid längre tids besvär, kontakta läkare.
 • Biverkningar: Det finns inga allvarliga biverkningar rapporterade, men i början kan tillskott av nattljusolja ge lindrigare magbesvär, illamående och i vissa fall även huvudvärk.
 • Kontraindikationer: Nattljusolja ska inte användas av patienter som står under läkemedelsbehandling för schizofreni och/eller epilepsi med exempelvis fentiazin.
 • Graviditet/amning: Nattljusolja rekommenderas inte för användning i samband med graviditet och amning.
 • Preparat med nattljusolja/GLA: GLA-rika kommersiella preparat är Efamol och Qarma, som både förutom GLA innehåller E-vitamin i anpassad dos.

Du är kanske också intresserad av

ACF: none

Array ( [post_type] => Array ( [0] => post ) [post_status] => publish [posts_per_page] => 3 [meta_query] => Array ( [relation] => AND ) [post__in] => Array ( [0] => 1363 ) [post__not_in] => Array ( [0] => 815 ) [orderby] => date [order] => ASC )
0.053632020950317 seconds

Referenser

Annons
Annons