fbpx

Nypon – laddade antioxidanter för lederna

Nypon är ett av naturens verkliga ”superbär”. Sprängfyllda av C-vitamin och väl beprövade mot onda leder och reumatiska besvär.

3 april, 2020

Nypon är en av våra rikaste C-vitaminkällor och är en flitigt använd och väl dokumenterad läkeört. Vid behandling av artros och artrit används en speciell typ av nypon, särskilt rik på antioxidanter.

Nyponbusken (Rosa canina L.) är också en av våra mest allsidiga läkeväxter, där en stor del av växten kan användas. Nyponen har i traditionell växtmedicin använts mot en rad olika besvär som onda leder, hjärtbesvär och förkylning/influensa. Nyponrosens kronblad kan användas i sallader eller i sylt och gele. Via destillering kan man ur kronbladen också utvinna rosenolja och bladen från busken kan användas till att göra te.

Dämpar stelhet och smärta i lederna

Flera studier i modern tid, bland annat i Danmark, bekräftar den traditionella användningen av nypon för att dämpa stelhet opch smärta vid olika typer av ledbesvär. Nyponextraktet, som är extremt rikt på antioxidanter, har en antiinflammatorisk effekt och har även visat sig kunna skydda mot inflammation i mage och tarm. Det finns också indikationer på att nypon kan ha en förebyggande effekt mot riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom samt mot åldersrelaterade besvär som demens.

Nypon är rika på näringsämnen och innehåller karotenpigment, flavonoider, vitamin C, fruktsyror, sockerarter och garvämne.

Nypon – effektiv antioxidant mot ledvärk

Nypon.Foto: Shutterstock

Höga halter av C-vitamin

På grund av den höga halten vitaminer, särskilt C-vitamin (1–2 procent av torkad drog), har nypon traditionellt använts som stärkande medel. I äldre litteratur hänvisas även till användning mot ”vårtrötthet”.

Under utvecklingen av produkten LitoMove har forskare lyckats identifiera den aktiva nyponsubstansen – GOPO. Omfattande forskning har lett fram till unika patent, såväl på den aktiva substansen GOPO som på själva tillverkningsprocessen där de specialodlade nyponen torkas och pulvriseras.

Ny torkningsprocess

All kommersiellt tillgänglig nyponråvara består i dag av soltorkade nypon. Vid utvecklingen av LitoMove upptäckte man att innehållet av den aktiva substansen GOPO kraftigt minskade vid uppvärmning, redan vid så låga temperaturer som 40 grader Celsius. Detta omöjliggjorde användningen av soltorkade nypon. För att ta till vara nyponen utvecklades då en ny, skonsam torkningsprocess, som tillåter att den höga halten av GOPO i nyponen bibehålles. Denna torkningsprocess är nu patenterad.

Läs mer om forskningen som har lett fram till användningen av GOPO mot artros och artrit.

Nyponets nyttighet beror sannolikt på en kombination av faktorer som kan härledas till substanser som vitamin A,C och E, kalium, kalcium och magnesium, lykopen (som även finns i tomater) samt vitamin E. C-vitaminhalten är så hög att ett enda nypon motsvarar nästan hela dagsbehovet av C-vitamin.

Vanlig vildros

Nyponrosen är bara en av de talrika vildrosor som förekommer i Europa. Den ofta ett par meter höga nyponbusken kan bilda ogenomträngliga snår. Ibland används nyponbuskar som häckväxt.

Nypon växer allmänt främst längs kusterna upp till Värmland, Närke och Uppland. Närstående arter finns i inlandet och i Norrland.

Nyponen är så kallade skenfrukter, de är ovala eller klotrunda och är röda till färgen när de är mogna. De har en angenäm doft och syrlig smak. Inuti nyponen finns nöt-frukten. Efter det nyponen befriats från nötfrukterna, torkas de.

Omfattande forskning

Under utvecklingen av produkten LitoZin har forskare lyckats identifiera den aktiva nyponsubstansen – GOPO. Omfattande forskning har lett fram till unika patent, såväl på den aktiva substansen GOPO som på själva tillverkningsprocessen där de specialodlade nyponen torkas och pulvriseras.

All kommersiellt tillgänglig nyponråvara består i dag av soltorkade nypon. Vid utvecklingen av LitoZin upptäckte man att innehållet av den aktiva substansen GOPO kraftigt minskade vid uppvärmning, redan vid så låga temperaturer som 40 grader Celsius. Detta omöjliggjorde användningen av soltorkade nypon. För att ta till vara nyponen utvecklades då en ny, skonsam torkningsprocess, som tillåter att den höga halten av GOPO i nyponen bibehålles. Denna torkningsprocess är nu patenterad och används vid tillverkning av LitoZin.

Fakta

ACF Type: wysiwyg

  • Växtnamn: Nypon
  • Latinskt namn: Rosa canina L.
  • Växtdel/framställning: Nypon, kronblad, blad
  • Traditionellt användningsområde: Ledbesvär som artros och artrit, magbesvär, förkylning/influensa, hjärt- och kärlbesvär, hudirritationer, inflammatoriska besvär.
  • Aktiva substanser: Vitamin A och C, kalium, kalcium, magnesium, lykopen (finns även i tomater), Vitamin E. EWtt nypon motsvarar hela behovet av C-citamin.
  • Verkningsmekanismer: Stark antioxidant som anses motverka inflammation och stärka immunförsvaret.
  • Beredningsform: Tabletter, te, rosenolja,
  • Biverkningar: Inga allvarligare biverkningar kända.
  • Referenser
  • Ingår i följande produkter: LiteMove, Friggs Nypon

Du är kanske också intresserad av

ACF: none

Array ( [post_type] => Array ( [0] => post ) [post_status] => publish [posts_per_page] => 3 [meta_query] => Array ( [relation] => AND ) [post__not_in] => Array ( [0] => 345 ) [orderby] => date [order] => ASC )
0.12238788604736 seconds

Referenser

Annons
Annons