fbpx

D-vitamin minskar risk för demens och melanom

Det finns ett klart samband mellan brist på d-vitamin och risken för att utveckla demens – men behandling med tillskott av D-vitamin kan påtagligt minska risken för att bli dement. Personer med normala nivåer av d-vitamin löper också betydligt mindre risk att råka ut för malignt melanom än personer med brist på D-vitamin. Allt enligt två färska studier.

19 oktober, 2023

D-vitamin spelar en viktig roll i en rad av kroppens skyddsmekanismer mot olika sjukdomar. Brist på vitamin D förknippas bland annat med skelett- och ledbesvär, hjärt- och kärlsjukdomar samt vissa psykiatriska diagnoser. Nya studier tyder på att tillskott av vitamin D hos personer med brist på vitaminet även kan minska risken att drabbas av sjukdomar som demens och malignt melanom.

Demens och D-vitaminbrist

De flesta av oss känner någon som har drabbats av demens – sjukdomen som vanligtvis förknippas med åldrande Varje år insjuknar omkring 25 000 personer med kraftigt försämrad livskvalitet och förkortad livslängd som följd.

Det finns många teorier om orsakerna till demens och nu kommer ytterligare en viktig pusselbit: brist på vitamin D tycks spela en viktig roll för risken att bli dement. En ny studie från University of South Australia visar på ett direkt samband mellan demens och D-vitaminbrist.

Viktigt för hjärnan

Studien, som publicerades i the American Journal of Clinical Nutrition, har kommit fram till åtskilliga intressanta resultat, inte enbart när det gäller demens. Exempelvis tar den upp att D-vitaminbrist även kan förknippas med mindre hjärnvolym och en ökad risk för stroke.

Forskarna har med genetiska analyser kommit till slutsatsen att det finns ett direkt samband mellan D-vitaminbrist och risken för att utveckla demens.För personer som har brist på vitamin D kan, enligt forskarna, tillskott av D-vitamin så att nivån i blodet normaliseras minska risken att utveckla sjukdomen minska med upp till 17 procent. En normal nivå är 50 nmol per liter blod.

Globalt problem

Demens utgörs av flera olika diagnoser och totalt beräknas 55 miljoner människor vara drabbade globalt.  Varje år diagnosticeras 10 miljoner nya fall globalt. I dag bedrivs intensiv forskning om demens för att ta fram metoder för att förhindra och behandla sjukdomen.

Den aktuella studien baseras på data från närmare 295 000 deltagare från the UK Biobank, en biomedicinsk databas med detaljerad genetisk information och hälsoinformation om cirka en halv miljon britter.

D-vitamin

Tillskott av D-vitamin kan minska risken att utveckla demens hos personer med brist på vitaminet, enligt en ny studie. Foto: Shutterstock.

Boosta D-vitaminhalten

Studien, som gjorts genom analytiska analyser i UK Biobank, är den första i sitt slag som undersöker sambandet mellan låga halter av D-vitamin och demens. En slutsats av analyserna är att upp till 17 procent av demensfallen skulle ha kunnat undvikas om deltagare med d-vitaminbrist fått tillskott av med D-vitamin till rekommenderade nivåer i blodet (50 nmol/L).

Forskarna har funnit D-vitamin-receptorer i så gott som alla kroppsliga vävnader, inklusive hjärnan. Så det finns anledning att anta att hjärnan – precis som skelett, tänder, muskler och andra vävnader – är beroende av tillräckliga mängder av D-vitamin.

Sol räcker inte

Värt att notera är att D-vitaminbrist förekommer över hela världen, även i soliga länder där man skulle kunna tro att folk fick tillräckligt med D-vitamin bara genom att vistas i solen. Men i många soliga länder är man ofta inomhus när solen står som högst samtidigt som förmågan att bilda D-vitamin skiljer sig åt mellan olika individer och befolkningsgrupper.

Tillgängligheten viktig

Allt fler människor har blivit medvetna om vikten av att ha tillräckligt höga D-vitaminhalter i blodet och tar därför tillskott för att vara på den säkra sidan. Men en stor del av befolkningen går samtidigt med uttalad brist på vitamin D. Därför finns en allmän rekommendation

Det finns ett brett utbud av D-vitaminer på marknaden med olika koncentrationer och förmåga att tas upp av kroppen. Ett bra tips är att använda något av de D-vitaminpreparat som används i vetenskapliga studier – som danska Pharma Nords D-Pearls som är speciellt utformade för att tas upp snabbt och effektivt.

Fakta

Du är kanske också intresserad av

ACF: none

Array ( [post_type] => Array ( [0] => post ) [post_status] => publish [posts_per_page] => 3 [meta_query] => Array ( [relation] => AND ) [post__in] => Array ( [0] => 804 [1] => 1230 [2] => 207 ) [post__not_in] => Array ( [0] => 4736 ) [orderby] => date [order] => ASC )
0.10015511512756 seconds

Referenser

ACF Type: wysiwyg

Länk till studien:

Den svensk-norska studien visar på ett samband mellan låg d-vitaminstatus och ökad risk för att utveckla demens och drabbas av stroke. Undersökningar med MR-kamera bekräftade resultatet när det gäller demens, men inte på stroke. Här kan du läsa hela artikeln:

Vitamin D and brain health: an observational and Mendelian randomization study

Shreeya S Navale 1, Anwar Mulugeta 1 2 3, Ang Zhou 1 2, David J Llewellyn 4 5, Elina Hyppönen 1 2
J Clin Nutr 2022 Aug 4;116(2):531-540. doi: 10.1093/ajcn/nqac107.

 

Annons
Annons