fbpx

Klimakteriebesvär – här är de naturliga alternativen

Klimakteriebesvär beror på att kroppens nivåer av östrogen gradvis minskar. Vid svårare besvär är modern hormonterapi både effektiv och säker – men det finns också väldokumenterade naturliga alternativ.

11 augusti, 2022

Värmevallningar, svettningar, oro, irritabilitet och sömnbesvär. Det är några av många symtom på att östrogennivåerna i kroppen sjunker. Beräkningar pekar mot att ungefär två tredjedelar av alla kvinnor har besvär i samband med klimakteriet som påverkar livskvaliteten.

Hormonterapi kan effektivt minska klimakteriebesvär – men många kvinnor är skeptiska till att ta hormoner efter rapporter om ökad risk för bröst- och livmodercancer i samband med hormonbehandling.

”Måste ta oron på allvar”

Vid den stora gynekologkonferensen i Barcelona hösten 2017 rekommenderade Andrea Genazzani, ordförande i European Society of Gynecology, en sojabaserad substans som ett första linjens alternativ för kvinnor som inte vill ta hormontillskott vid klimakteriebesvär.

Flera studier har, påpekade Genazzani, visat att DT56a (den aktiva substansen i kosttillskottet Femarelle) kan fungera som ett bra alternativ. Han konstaterade att dagens hormonterapi är både effektiv och säker, men att sjukvården måste ta kvinnors oro för hormoner på allvar.

– Klimakteriebesvär som värmevallningar, svettningar, oro och sömnproblem kan ge en påtagligt försämrad livskvalitet och vi ska som gynekologer och läkare inte lämna kvinnor i sticket om de är skeptiska till att ta hormoner, sade Genazzani i sitt inledningsanförande vid kongressen.

Östrogenliknande effekt

Femarelle har en östrogenliknande effekt – men utan risk för de biverkningar som associeras med hormonbehandling. Den aktiva substansen, DT56a, utvinns ur fermenterad soja och har i flera studier visat sig vara ett fungerande och säkert alternativ vid lindriga till måttliga klimakteriebesvär — med en profil som även kan bidra till att motverka nedbrytningen av benmassa hos kvinnor efter menopausen.

Femarelle finns i tre olika varianter, utformade för klimakteriets olika skeden.

  • Femarelle Rejuvenate vänder sig till kvinnor 40+ som upplever tidiga symptom av sjunkande hormonnivåer som trötthet, oro/nedstämdhet och försämrad elasticitet i huden.
  • Femarelle Recharge är anpassad för kvinnor 50+ som har klimakteriebesvär som värmevallningar, svettningar och sömnproblem.
  • Femarelle Unstoppable riktar sig till kvinnor 60+ med exempelvis försämrad benhälsa och minskad ork.

Silverax väl studerad

Läkesilverax -ett av flera alternativ vid klimakteriebesvär.

Läkesilverax (Cimifuga racemosa) är en annan medicinalväxt som under lång tid används med god effekt för att lindra klimakteriebesvär. Extraktet av silverax har visat sig ha endokrina effekter och fungera väl exempelvis för att motverka neurovegetativa och psykiska problem som kan uppträda vid och efter menopausen. Remifemin innehåller extrakt av jordstam från silverax och är godkänt som växtbaserat läkemedel (VBL) för behandling av klimakteriesymtom. Studier på silverax har publicerats i mer än 50 ansedda medicinska tidskrifter.

Ett annat alternativ är Femal Balans Forte, ett traditionellt växtbaserat läkemedel, som innehåller pollenextrakt från råg, majs, hundäxing och tall sam pistill från majs. Femal Balans Forte är godkänt för att lindra symtom vid PMS och klimakteriebesvär. Det finns få rapporterade biverkningar av preparatet, men det ska inte tas av personer som är allergiska mot pollen från växterna som ingår.

Olika profiler

Effekten av Remifemin sätter in långsammare än exempelvis Femarelle, men båda preparaten har använts under lång tid med framgång för lindring av klimakteriebesvär utan rapporter om allvarligare biverkningar.  Användning av medel med soja eller silverax ska dock inte användas vid kända allergier mot substanserna och samtidigt behandling med östrogen bör endast ske i samråd med läkare.

Alternativa behandlingar vid klimakteriebesvär som också visat sig fungera för många är avslappning och akupunktur, som framförallt kan minska besvären med värmevallningar och svettningar.

Vid långvariga och/eller svåra besvär bör du alltid söka läkare.

Fakta

Du är kanske också intresserad av

ACF: none

Array ( [post_type] => Array ( [0] => post ) [post_status] => publish [posts_per_page] => 3 [meta_query] => Array ( [relation] => AND ) [post__in] => Array ( [0] => 1363 [1] => 702 [2] => 713 ) [post__not_in] => Array ( [0] => 1226 ) [orderby] => date [order] => ASC )
0.094782829284668 seconds

Referenser

Annons
Annons