fbpx

Åderbråck – så lindrar du besvären

Omkring hälften av alla kvinnor drabbas av åderbråck eller kärlbristningar i benen. I de flesta fall handlar det om ofarliga men missprydande ytliga skador i blodkärlen – men det är också vanligt med större och djupare liggande åderbråck som kraftigt kan försämra livskvaliteten och medföra risk för framtida komplikationer. Vid svåra och långvariga besvär med åderbråck bör du alltid se till att få dem undersökta. Handlar det om lindrigare besvär finns det mycket du kan göra på egen hand.

16 juni, 2023

Risken att få åderbråck ökar med stigande ålder, men besvären kan börja redan i 30-40-årsåldern, exempelvis efter en graviditet. Kvinnor drabbas oftare än män och det handlar framför allt om två typer av besvär, förklarar Ivan Letterfors, kirurg och specialistläkare som har arbetat med åderbråckskirurgi i 35 år.

– Det handlar dels om bristningar i de finare ytliga blodkärlen i benen, dels om försämrad funktion i de större djupliggande venerna under musklerna, så kallad venös insufficiens.

– Bristningar i de synliga blodkärlen under huden på benen kan upplevas som väldigt missprydande och irriterande, men ger sällan några allvarligare medicinska besvär och de är oftast relativt enkla att behandla om patienten så önskar. Åderbråck i de djupliggande venerna i benen kan däremot ställa till med stora besvär med svullnad, tyngdkänsla, klåda, kramper och smärta i benen.

Hindrar cirkulationen

Har du svåra och långvariga besvär med svullna och smärtande ben är det viktigt att söka hjälp, framhåller Ivan Letterfors:
– Vid venös insufficiens fungerar venerna helt enkelt inte som de ska. Blodet som ska pumpas tillbaka till hjärtat från fötterna och benen till hjärtat tenderar att bli stående kvar i benen, antingen genom att cirkulationen i kärlet begränsas på grund av skador i kärlväggen eller genom att klaffen som skall förhindra blodet att rinna tillbaka inte sluter tätt.

Viktigt bli undersökt

Uppstår en varaktig cirkulationsrubbning med svullnad, smärta och tyngdkänsla i benen är det viktigt att bli undersök för att kunna få en lämplig behandling, dels för att förebygga utveckling av bensår.
– Tyvärr kan det vara svårt att bli tagen riktigt på allvar i primärvården om man har den här typen av besvär, men jag tycker absolut att man ska stå på sig och söka hjälp. I dag finns mycket bra ultraljudsmetoder där man snabbt och enkelt kan se hur blodflödet fungerar i benen och därmed göra en korrekt bedömning.

Åderbråck drabbar varannan kvinna och kan leda till en rad olika besvär förutom de rent kosmetiska – men det finns effektiv hjälp.

Ytliga åderbråck

Men även kärlbristningar och ytliga varicer (utvidgade slingrande vener) kan upplevas både som missprydande och ge besvär som tyngdkänsla och smärta i benen även om de som regel är ofarliga.
– Lider man av att gå omkring med synliga åderbråck eller har problem med tyngdkänsla och smärta i benen så påverkar det ens livskvalitet negativt, säger Ivan Letterfors. Det finns absolut ingen anledning att man ska gå och plåga sig med det. I dag finns effektiva behandlingar som kan hjälpa de flesta, inte bara när det gäller kirurgiska ingrepp utan även kompressionsstrumpor, läkemedel, kosttillskott och salvor kan ge välbehövlig lindring av besvären.
Dessvärre är behandling av venös insufficiens och kärlbristningar knappast högprioriterade områden inom vården idag. Det innebär att många går med besvären länge utan att få en korrekt diagnos och bedömning – och att väntetiderna på behandling ofta är mycket långa.
– Jag tycker absolut inte att man ska gå och lida i det tysta utan verkligen stå på sig för att bli undersökt ordentligt och kräva att du blir tagen på allvar.

Kompressionsstrumpa

Handlar det om lindriga till måttliga besvär kan du med fördel testa att använda kompressionsstrumpor, som kan stödja pumpfunktionen i benens blodkärl och därmed underlätta flödet tillbaka till hjärtat. Därmed kan risken för att åderbråcken ska växa begränsas samtidigt som besvären ofta lättar.
– I dag finns det snygga kompressionsstrumpor i en mängd olika utföranden så att du kan få en optimal effekt utifrån just dina ben. Många upplever dock att det är opraktisk och obehagligt att gå med stödstrumpor en längre tid, särskilt sommartid när det är lätt att det blir varmt och svettigt under kompressionsstrumpan.

Naturliga alternativ

Då kan exempelvis ett växtbaserat läkemedel som Solvenix, med extrakt av frö från hästkastanj, fungera som ett bra alternativ, menar Ivan Letterfors.
– Studier har visat att behandling med läkemedel som innehåller hästkastanj har en likvärdig effekt som kompressionsstrumpor och hästkastanj kan även användas som komplement till stödstrumpor för att ytterligare förbättra effekten.
Extrakt av barken från fransk strandtall, som bland annat ingår i kosttillskottet Pycnogenol har i studier visat sig kunna ge en lindrande effekt vid åderbråck.
Även medel med alun, som Provena Classic, har visat sig kunna ge välbehövlig lindring vid spänningar, smärta och tyngdkänsla i benen. Alun har en sammandragande och stillande effekt på trötta och spända ben och innehåller även fuktighetsbevarande ingredienser.

Välgörande salva

– Jag brukar också rekommendera patienter att prova salvan Hiruderm som både har en sammandragande effekt och bidrar till att ytliga åderbråck och kärlbristningar blir mindre ilsket synliga.
Hiruderm innehåller extrakt av läkeörterna Hirudinea och Siegesbeckia orientalis.

Många behandlingsalternativ

Vid svårare besvär orsakade av venös insufficiens kan det bli aktuellt med kirurgiska ingrepp i den offentliga vården, men tillgängligheten är ofta begränsad och väntetiderna för operation inte sällan långa. Därför söker många sig i dag till den privata specialistvården för behandling av åderbråcksrelaterade besvär. Ingreppen kan då kosta från ett par tusenlappar upp till 10 000–15 000 kronor vid mer avancerade ingrepp.

– Det är viktigt att söka hjälp om du har besvär, eftersom venös insufficiens sällan blir bättre av sig själv, utan tvärtom kan leda till allvarliga besvär och komplikationer som bensår. Därför gäller det att stå på sig och försöka hitta en behandling som du känner dig trygg med, säger Ivan Letterfors, som under 35 arbetat med åderbråckskirurgi i privat regi.

Snabb teknisk utveckling

Tekniken för att behandla åderbråck har utvecklats snabbt på senare år och i dag finns en välfylld verktygslåda för allt från kosmetiska ingrepp till operation av mer komplicerade djupt liggande åderbråck.

– Dessutom har diagnostikverktygen blivit ofantligt mycket bättre. Med hjälp av ultraljud kan vi i dag snabbt och enkelt se hur blodflödet fungerar i venerna i benen och därmed sätta in rätt behandling. Handlar det om ytliga och okomplicerade åderbråck kan laser eller skuminjektioner i kärlen vara bra alternativ och vid mer komplicerade och djupt liggande åderbråck går att åstadkomma väldigt bra resultat genom att gå in med en kateter och med mikrovågs- eller laserteknik ”öppna upp” kärlet inifrån. Vid mer komplicerade besvär kan det också bli aktuellt att använda mer koncentionell kirurgi. Ingreppen görs som dagkirurgi, lämnar minimala ärr efter sig och efter ett par veckor är allt läkt.

Åderbråck kvinnor

Tänk efter före

Ivan Letterfors understryker att man alltid ska tänka till en extra gång innan man väljer att göra ett kirurgiskt ingrepp och först se om det inte finns alternativa metoder som kan lösa problemet.
– Det kan vara så enkelt som att man får lite panik på våren när man ska gå ut med bara ben eftersom kärlbristningarna och åderbråcken då syns extra mycket. Men väntar man bara några veckor tills solen har fått göra sitt så upplever många att det inte känns så farligt. Det kan också vara värt att prova exempelvis receptfria läkemedel eller salvor. Men handlar det om svårare besvär som sitter i eller blir värre är det viktigt att få en diagnos och, om så behövs, få till en behandling så snart som möjligt.

Rör på benen!

Ivan Letterfors råd till alla som har problem med kärlbristningar och åderbråck är dock först av allt att inte bli stillasittande.
– Att röra på sig är a och o för att underlätta cirkulationen i benen och stärka muskulaturen som ska hjälpa till att pumpa tillbaka blodet från benen till hjärtat. Har du ett stillasittande arbete så res dig och rör på benen en liten stund med jämna mellanrum – och passa på att sträcka och spänna musklerna lite extra varje gång. Det kan göra stor skillnad på sikt.

Fakta

ACF Type: wysiwyg

Visste du att…

… de vanligaste riskfaktorerna för att utveckla åderbråck är ålder, ärftlighet, övervikt och stillasittande.

… kvinnor drabbas oftare av åderbråck än män? Många kvinnor får åderbråck i samband med graviditet, men för de flesta försvinner åderbråcken efter 3–6 månader.

… det är viktigt att söka läkare om du har åderbråck som leder till missfärgad eller förtjockad hud eller får sår i anslutning till åderbråcken.

 

Du är kanske också intresserad av

ACF: none

Array ( [post_type] => Array ( [0] => post ) [post_status] => publish [posts_per_page] => 3 [meta_query] => Array ( [relation] => AND ) [post__in] => Array ( [0] => 847 [1] => 4829 [2] => 685 ) [post__not_in] => Array ( [0] => 4818 ) [orderby] => date [order] => ASC )
0.10236501693726 seconds

Referenser

Annons
Annons