fbpx

Nytt läkemedel mot åderbråck

Åderbråck drabbar minst var tredje vuxen svensk och ännu fler brottas med missprydande ytliga kärlbristningar på benen. Många lider i det tysta och har svårt att hitta effektiv hjälp. Ett nytt växtbaserat läkemedel, Solvenix, har i studier visat sig kunna hjälpa lika bra som kompressionsstrumpor för den som har åderbråcksrelaterade besvär.

16 maj, 2023

Tyngdkänsla, svullnad, klåda, kramper, spänningar och smärta – det är några av de symtom som kan tyda på åderbråck i benens vener. Besvären orsakas av att blodcirkulationen i venerna, som leder upp blodet från fötterna tillbaka till hjärtat, rubbas. Orsaken kan vara bristningar i venernas kärlväggar som stoppar upp blodflödet eller att klaffarna i venerna inte håller tätt så att en del av blodet rinner tillbaka ner i benet.

Åderbråck, eller venös insufficiens som det medicinska begreppet är, kan behandlas på många olika sätt, beroende på var i benen besvären sitter och hur mycket cirkulationen påverkas.

Många alternativ

Vid svårare besvär kan det bli aktuellt med kirurgiska ingrepp, men det finns också olika sätt att lindra åderbråcksrelaterade besvär med hjälp av läkemedel, kosttillskott, salvor och kompressionsstrumpor.

Det senaste alternativet för behandling av åderbråcksrelaterade besvär är det växtbaserade läkemedlet Solvenix, som säljs receptfritt på apotek. Solvenix innehållet fröextrakt av hästkastanj, en väl beprövad och studerad substans som visat sig ha gynnsamma egenskaper vid cirkulationsrubbningar som åderbråck.

Solvenix hästkastanj åderbråckSolvenix är det enda växtbaserade läkemedlet mot åderbråcksrelaterade besvär i Sverige.

Enda i sitt slag

På den europeiska kontinenten finns ett flertal läkemedel med hästkastanj som är godkända på indikationen venös insufficiens, alltså nedsatt funktion i benens vener. I Sverige är Solvenix det enda läkemedlet i sitt slag med extrakt av hästkastanj som är godkänt för behandling av nedsatt blodcirkulation i benen.
Studier på den verksamma substansen i Solvenix visar på en påtaglig förbättring och lindring av symtomen efter 4-6 veckor och efter 12 veckor är effekten likvärdig med den som fås vid långtidsanvändning av kompressionsstrumpor. Solvenix kan användas för långtidsbehandling och risken för biverkningar är ytterst liten för den som inte är allergisk mot hästkastanj.

Cirkulationsfrämjande bitterämnen

Hästkastanjen har under flera hundra år använts i folkmedicinen till allt från att motverka hosta hos hästar till att stimulera blodcirkulationen i samband med åderbråck och svullna ben hos människor.
Till framställningen används extrakt av skalade färska hästkastanjer som bland annat innehåller saponinet aescin och rikligt med flavonoider. Här kan du läsa mer om den medicinska och historiska användningen av hästkastanj.

Fakta

ACF Type: wysiwyg

Solvenix är ett växtbaserat läkemedel godkänt på indikationen:

”Solvenix används för lindring av symtom orsakade av störningar i det venösa blodflödet i benen, så kallad kronisk venös insufficiens, som ofta åtföljs av åderbråck och som kännetecknas av t. ex. svullnad, tyngdkänsla, smärta, trötthet, klåda, spänningskänsla och vadkramper.”

Solvenix ska enligt Läkemedelsverkets rekommendation endast användas sedan kronisk venös insufficiens har konstaterats av läkare.

Du är kanske också intresserad av

ACF: none

Array ( [post_type] => Array ( [0] => post ) [post_status] => publish [posts_per_page] => 3 [meta_query] => Array ( [relation] => AND ) [post__in] => Array ( [0] => 4818 [1] => 685 [2] => 847 ) [post__not_in] => Array ( [0] => 4829 ) [orderby] => date [order] => ASC )
0.081276893615723 seconds

Referenser

ACF Type: wysiwyg

Det finns ett flertal studier på hästkastanj för behandling av åderbråcksrelaterade problem.

I denna studie jämförs effekten vid behandling med hästkastanj respektive kompressionsstrumpa och det visade sig att effekten var likvärdig efter 12 veckors behandling.

Annons
Annons