fbpx

Djävulsklo – lindrar smärta vid artros

Djävulsklo är en av Europas mest använda och bäst dokumenterade läkeörter för behandling av ledvärk och ledstelhet. I Sverige har medel med djävulsklo haft en relativt liten marknad – något som tyska Dr Loges vill ändra på. Flexiloges innehåller extrakt av djävulsklo och är godkänt som traditionellt växtbaserat läkemedel i Sverige för lindring av smärta vid artros och liknande ledbesvär.

2 september, 2022

Flexiloges, ett traditionellt växtbaserat läkemedel med extrakt av djävulsklo, är godkänt på indikationen ”lindring av smärta och stelhet vid lätt ledförslitning (artros)”. Medlet har funnits under lång tid i Tyskland och rekommenderas av många läkare som ett naturligt alternativ för behandling av smärta vid artros och ledbesvär.

Lång tradition

Harpago-örten (Harpagophytum procumbens) kommer ursprungligen från södra Afrika och har fått namn efter fruktens kloliknande form. Extrakt av djävulsklo har i generationer använts i afrikansk folkmedicin mot ledsmärta, inflammation, infekterade sår och för att förbättra matsmältningen.

Till Europa kom djävulsklo som läkeväxt under tidigt 1900-tal. Kunskapen om läkeörtens smärtstillande och antiinflammatoriska effekter vid framförallt ledsmärta spreds snabbt. I Tyskland och Frankrike har medel med extrakt av djävulsklo sedan dess varit en självklar del i egenvårdssortimentet och rekommenderas allmänt som ett effektivt och säkert alternativ eller komplement till syntetiska smärtstillande och antiiinflammatoriska läkemedel.

Extrakt av djävulsklo artros Extrakt av djävulsklo – lindrar vid artros.

Djävulsklo godkänt för smärtlindring

I Sverige är FlexiLoges godkänt av Läkemedelsverket som traditionellt växtbaserat läkemedel på indikationen ”lindring av smärta vid lätt ledförslitning (artros)”. FlexiLoges tillverkas av det ansedda tyska läkemedelsföretaget Dr. Loges, som i mer än 60 år har utvecklat växtbaserade och naturliga medel för egenvård och helhetshälsa.

FlexiLoges innehåller extrakt av torkad rot från djävulsklo och har i både praktiskt användning och i en rad studier visat sig vara ett både säkert och effektivt alternativ vid olika ledrelaterade smärttillstånd i samband med artros och reumatism. FlexiLoges har både en antiinflammatorisk och smärtstillande effekt och har en säkerhetsprofil som gör att medlet kan tas även vid långvariga besvär.

Ökad rörlighet

Djävulsklo har i studier visat sig kunna:

  • Motverka ledsmärta och stelhet i samband med exempelvis artros
  • Öka rörligheten vid olika typer av ledbesvär
  • Minska behovet av smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel
  • Tolereras väl även vid långtidsanvändning

Dessa egenskaper gör att FlexiLoges lämpar sig väl vid långvarig ledsmärta I samband med artros, artrit och reumatism, där smärta och stelhet ofta leder till minskad rörlighet och därmed försämrad livskvalitet. Med mindre smärta och stelhet ökar möjligheterna att hålla igång lederna med regelbunden fysisk aktivitet – vilket kan innebära en positiv spiral med mindre smärta och ökad livskvalitet.

Ju tidigare, desto bättre

En bra grundprincip är att behandlingen med FlexiLoges helst ska påbörjas innan ledvärken och stelheten blivit alltför svår och begränsande. Ju tidigare behandling, desto större är utsikterna att kunna fortsätta leva ett aktivt, rikt och rörligt liv.

I traditionell medicin används medel med djävulsklo även vid typ 2-diabetes och vid besvär med ämnesomsättningen. Här finns dock inte lika gedigen dokumentation som när det gäller ledsmärta. Vissa studier pekar också på att extrakt av djävulsklo kan ha en positiv effekt vid ryggsmärtor.

Smärtstillande bitterämne

Den verksamma substansen i djävulsklo är ett smärtstillande bitterämne som också stimulerar produktionen av matsmältningsvätskor. Flexiloges säljs receptfritt på apotek och du hittar den i värkhyllan.

Läs om hur Nina blev kvitt smärtan

Nina Rosenlund i skånska Höllviken drabbades av en besvärlig artros i höger knä. När de smärtstillande läkemedlen inte hjälpte provade hon det växtbaserade läkemedlet Flexiloges med extrakt av läkeörten djävulsklo – och blev kvitt besvären. Läs mer i tidningen Hälsa.

Fakta

ACF Type: wysiwyg

Visste du att…

… djävulsklo är en av de mest väldokumenterade läkeörterna alla kategorier? Det finns också en omfattande dokumentation när det gäller säkerhet och få rapporterade biverkningar.

Du är kanske också intresserad av

ACF: none

Array ( [post_type] => Array ( [0] => post ) [post_status] => publish [posts_per_page] => 3 [meta_query] => Array ( [relation] => AND ) [post__in] => Array ( [0] => 2122 [1] => 3452 [2] => 4106 ) [post__not_in] => Array ( [0] => 1601 ) [orderby] => date [order] => ASC )
0.095801115036011 seconds

Referenser

ACF Type: wysiwyg

Djävulsklo har använts under lång tid för behandling av smärta vid olika ledbesvär och är väl dokumenterad i olika studier relaterade till artros. Läkemedelsverket har godkänt Flexiloges, som innehåller extrakt av djävulsklo, som ett traditionellt växtbaserat läkemedel på indikationen ”lindring av smärta vid lätt ledförslitning (artros)”.

Det har gjorts hundratals studier på effekt och säkerhet vid behandling av bland annat artrosrelaterad smärta med djävulsklo. Många av dessa studier håller hög vetenskaplig kvalitet och visar på en god säkerhetsprofil. Läs mer om studierna här.

I en ny bibliografi baserad på hela 694 publiceringar slås fast att djävulsklo är en av våra bäst dokumenterade växtmediciner och att det finns god evidens både när det gäller effekt och säkerhet. Du kan läsa mer här: (Brendler, T. From Bush Medicine to Modern Phytopharmaceutical: A Bibliographic Review of Devil’s Claw (Harpagophytum spp.).Pharmaceuticals 2021, 14, 726. https://doi.org/10.3390/ph14080726 /)

I en öppen studie på patienter med knä- och höftartros  påvisades en minskning av ledsmärtan med i genomsnitt 34 % efter 4 veckors behandling med djävulsklo och hela 52% efter 8 veckor. 95 % av deltagarna, varav många haft besvär med biverkningar från NSAID,  angav att de tolererade djävulsklo bra eller mycket bra.

I andra studier på ryggsmärta noterades en markant förbättring hos de patienter som fick extrakt av djävulsklo jämfört med placebogruppen. I ett antal andra randomiserade studier har djävulsklo visat sig fungera signifikant bättre än placebo och varit minst lika effektiv som konventionella kemiska preparat – fast med betydligt snällare biverkningsprofil.

Annons

ACF Type: image

Annons

ACF Type: image