fbpx

Här är de naturliga alternativen som kan lindra artros

Var fjärde svensk över 45 år beräknas lida av artros i någon form. Det gör artros till den vanligaste ledsjukdomen och för många leder besvären till svår smärta i knän, höfter, rygg, fingrar och tår. Men det finns hjälp att få – utan risk för besvärliga biverkningar.

1 mars, 2023

Artros kommer ofta smygande och problemen ökar i takt med ålder och belastning av leder, För många innebär stelheten, smärtan och den försämrade rörligheten som förknippas med artros till kraftigt försämrad livskvalitet.

Det finns ingen behandling som bromsar utvecklingen av artros. Däremot finns det olika möjligheter att minska smärtan och därmed bibehålla en bättre funktion i leden, dels med läkemedel, dels med träning för att stärka muskulaturen kring leden.

Slipper biverkningar

Ett problem med de vanligaste läkemedlen vid lindrigare former av artros (paracetamol och NSAID) är att de inte bör användas vid långtidsbehandling och att de inte sällan leder till besvärliga biverkningar, bland annat i mage och tarm.

För många artrosdrabbade är denna typ av läkemedel helt enkelt inte ett fungerande alternativ för att lindra ledsmärtan och stelheten.

Ett alternativ kan då vara att prova med växtbaserade läkemedel med snällare biverkningsprofil. Det finns i dag en rad kosttillskott och växtbaserade läkemedel som visat sig kunnat ge god hjälp vid artros och olika typer av ledbesvär.

Det finns gott om naturliga alternativ för dig som lider av artros och smärtande leder

6 NATURLIGA SÄTT ATT RÅ PÅ ARTROSEN

Grönläppad mussla

Den mycket näringsrika grönläppade musslan från Nya Zeeland innehåller höga koncentrationer av näringsämnen som på olika sätt kan bidra till lindring av besvär vid artros genom att bidra till ökad rörlighet, broskuppbyggnad och som kraftigt antiinflammatorisk substans.

Innehåller naturligt glukosamin och omega-3. Ett pulver från grönläppad mussla ingår bland annat i kosttillskottet Glyc Original, som även innehåller kollagen, zink och c-vitamin. De tre sistnämnda är ämnen som behövs för ledbroskets naturliga funktion. Dessa ämnen sägs tillsammans kunna hjälpa till vid återbildning av brosk.

Nypon

Nypon är inte bara en rik C-vitaminkälla utan har också visat sig ha en lindrande effekt på smärta och stelhet vid artros. Danska forskare identifierade den antiinflammatoriska substansen GOPO (galactolipid) i nyponextrakt och har i flera studier visat att tillskott av torkat nyponpulver (strandnypon) kan ge ökad rörlighet och mindre smärta vid artros.

Nypon kan också minska svullnad och ömhet i lederna hos personer med reumatoid artrit. Nypon ingår som aktiv i substans i kosttillskott som Movo, LitoMove, Nypozin samt MoviZin (tillsammans med boswellia och ingefära).

Gurkmeja

Kryddväxten gurkmeja är också en läkeört med höga halter av polyfenolen kurkumin, en kraftfull antioxidant med antiinflammatorisk effekt. Gurkmeja har i en rad studier visat sig ge god effekt vid olika typer av ledbesvär och reumatism genom att skydda kroppen mot oxidativ stress och aktivera immunsystemet. Gurkmeja ingår bland annat i Curamin Forte (tillsammans med boswellia, se nedan), Curcumin-Loges (plus D-vitamin), Flexilett Curcumin (med vitamin C och D) samt i Zincumin (med ingefära och vitamin C).

Ingefära

Används ofta mot illamående och magbesvär, men har också visat sig ha gynnsam effekt vid ledbesvär genom sina antiinflammatoriska egenskaper. Extrakt av ingefära ingår bland annat i Zincumin (tillsammans med C-vitamin och gurkmeja) och MoviZin (tillsammans med nypon och boswellia).

Boswellia

Extraktet av den indiska läkeörten boswelia har visat sig ha en antiinflammatorisk och skyddande effekt och används bland annat i ayurvedisk medicin för att behandla artros. Boswellia motverkar oxidativ stress som kan bidra till att bryta ned lederna och används ofta i kombination med gurkmeja (som i Curamin Forte). Andra kosttillskott med boswellia är Flex 5X (med gurkmeja och vitamin K2), Curcumin-Loges plus Boswellia (innehåller även D-vitamin) samt MoviZin (med nypon och ingefära).

Djävulsklo

Extrakt från den sydafrikansk läkeörten djävulsklo har i generationer använts mot smärta och olika typer av ledbesvär. En effekt som har bekräftats i ett stort antal välgjorda studier. I Sverige finns djävulsklo i det traditionella växtbaserade läkemedlet Flexiloges från den tyska tillverkaren DrLoges. Flexiloges är godkänt på indikationen ”lindring av smärta vid lätt ledförslitning (artros)”.

Fakta

ACF Type: wysiwyg

Visste du att…

… den grönläppade musslan är en av de största musselarterna? Musslan kan bli hela 24 cm lång och innehåller en mängd nyttiga ämnen, bland annat den kraftigt antiinflammatoriska fettsyran ETA.

Du är kanske också intresserad av

ACF: none

Array ( [post_type] => Array ( [0] => post ) [post_status] => publish [posts_per_page] => 3 [meta_query] => Array ( [relation] => AND ) [post__in] => Array ( [0] => 2122 [1] => 1601 [2] => 4106 ) [post__not_in] => Array ( [0] => 3452 ) [orderby] => date [order] => ASC )
0.098504066467285 seconds

Referenser

Annons
Annons