fbpx

Med artros i fokus – så kan fler få hjälp

Artros brukar beskrivas som världens vanligaste sjukdom. I Sverige beräknas var fjärde person över 45 år ha någon form av artros, men för många är det svårt att hitta en behandling som ger effekt utan besvärliga biverkningar. Det finns dock flera naturliga alternativ som kan bidra till att lindra smärtan och öka rörligheten vid artros. En sådan läkeört är djävulsklo, som i flera studier visat goda resultat vid artros med liten risk för biverkningar.

10 februari, 2022

Artros kommer ofta smygande med stelhet och ömhet i enstaka leder och kan sedan försvåras i takt med att fler leder drabbas och att brosket kring lederna bryts ned. Sjukdomen går inte att bota och förvärras som regel med stigande ålder.

För många artrosdrabbade kan antiinflammatoriska läkemedel ge lindring, men biverkningar är vanliga och många kan inte fullfölja behandlingen av den anledningen. Många upplever också att det är svårt att bli tagen på allvar när man söker hjälp för besvären, vilket kan innebära att man inte får rätt diagnos och därmed inte heller en fungerande behandling.

Ond cirkel

Som artrosdrabbad är det lätt att hamna i en ond cirkel av långvarig smärta och tilltagande stelhet i lederna. Värken och stelheten gör det svårare att röra sig, sömnen påverkas ofta och det tar emot att motionera. Det senare är särskilt olyckligt eftersom rörelse och motion hör till de mest effektiva sätten att hålla besvären i schack.

För individen betyder artros ofta en kraftigt försämrad livskvalitet och för samhället medför ledsjukdomarna enorma kostnader varje år i form av sjukskrivningar, förlorad arbetsinkomst, sjukvård och läkemedel.

Flitigt använd djävulsklo

Djävulsklo (Harpagophytum procumbens) är en av Europas mest använda läkeörter just mot led- och muskelbesvär och har i ett flertal studier visat sig kunna hjälpa både mot smärtan och stelheten vid artros.

I Sverige finns ett växtbaserat läkemedel med extrakt av djävulsklo, FlexiLoges, som är godkänt för ”lindring av smärta vid lätt ledförslitning (artros)”. Bakom FlexiLoges står tyska DrLoges, en av Europas ledande tillverkare av växtbaserade läkemedel och kosttillskott.

Ökad rörlighet

Djävulsklo är också en av de mest kliniskt studerade läkeörterna. Ett flertal studier visar att ett regelbundet tillskott av djävulsklo kan:

  • Motverka ledsmärta och stelhet i samband med exempelvis artros
  • Öka rörligheten vid olika typer av ledbesvär
  • Minska behovet av smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel
  • Tolereras väl även vid långtidsanvändning

Dessa egenskaper gör att FlexiLoges lämpar sig väl vid långvarig ledsmärta I samband med artros, artrit och reumatism, där smärta och stelhet ofta leder till minskad rörlighet och därmed försämrad livskvalitet. Med mindre smärta och stelhet ökar möjligheterna att hålla i gång lederna med regelbunden fysisk aktivitet – vilket kan innebära att man kan bryta den onda cirkeln.

Flexiloges- tarditionellt växtbaserat läkemedel mot artrosbesvär.Flexiloges – traditionellt växtbaserat läkemedel mot artrosbesvär.

Ju tidigare, desto bättre

En bra grundprincip är att behandlingen med FlexiLoges helst ska påbörjas innan ledvärken och stelheten blivit alltför svår och begränsande. Ju tidigare behandling, desto större är utsikterna att kunna fortsätta leva ett aktivt, rikt och rörligt liv.

DrLoges har också tagit fram två andra preparat för bättre ben- och ledhälsa. DuroLoges osteo innehåller en kombination av kalcium, vitamin D3, vitamin K2 och kisel som på olika sätt bidrar till att stärka benstommen.TendoLoges är utformat för att underlätta läkningen av skador på senor och ledband och ska användas tillsammans med träningsprogram för att nå bästa resultat.

Nya riktlinjer

I Socialstyrelsens nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar från 2021 konstateras att risken för sjukskrivning är nästan dubbelt så stor hos personer med knäartros än hos befolkningen i allmänhet och att artros är den vanligaste orsaken till en fysisk funktionsnedsättning hos personer över 65 år.

Socialstyrelsen understryker därför vikten av att patienter med misstänkt artros får en tidig diagnos och en bra grundbehandling som gör det möjligt att fortsätta vara fysisk aktiv. Huvudbudskapen i behandlingsrekommendationerna är tidig utredning, tillgång till en fungerande grundbehandling och mer fysisk träning.

Behandlingspyramid artrosSocialstyrelsens behandlingsrekommendationer innehåller en behandlingstrappa för artros, som utgår från livsstilsförändringar och egenbehandling.

Fakta

ACF Type: wysiwyg

6 naturliga alternativ som kan lindra vid artros

DJÄVULSKLO

Extrakt från den sydafrikansk läkeörten djävulsklo har i generationer använts mot smärta och olika typer av ledbesvär. En effekt som har bekräftats i ett stort antal välgjorda studier. I Sverige finns djävulsklo i det traditionella växtbaserade läkemedlet FlexiLoges från den tyska tillverkaren DrLoges. FlexiLoges är godkänt på indikationen ”lindring av smärta och stelhet vid lätt ledförslitning (artros)”.

GRÖNLÄPPAD MUSSLA

Den mycket näringsrika grönläppade musslan från Nya Zeeland innehåller höga koncentrationer av näringsämnen som på olika sätt kan bidra till lindring av besvär vid artros genom att bidra till ökad rörlighet, broskuppbyggnad och som kraftigt antiinflammatorisk substans.

Innehåller naturligt glukosamin och omega-3. Ett pulver från grönläppad mussla ingår bland annat i kosttillskottet Glyc Original, som även innehåller kollagen, zink och c-vitamin. De tre sistnämnda är ämnen som behövs för ledbroskets naturliga funktion. Dessa ämnen sägs tillsammans kunna hjälpa till vid återbildning av brosk.

NYPON

Nypon är inte bara en rik C-vitaminkälla utan har också visat sig ha en lindrande effekt på smärta och stelhet vid artros. Danska forskare identifierade den antiinflammatoriska substansen GOPO (galactolipid) i nyponextrakt och har i flera studier visat att tillskott av torkat nyponpulver (strandnypon) kan ge ökad rörlighet och mindre smärta vid artros.

Nypon kan också minska svullnad och ömhet i lederna hos personer med reumatoid artrit. Nypon ingår som aktiv i substans i kosttillskott som Movo, LitoMove, Nypozin samt MoviZin (tillsammans med boswellia och ingefära).

GURKMEJA

Kryddväxten gurkmeja är också en läkeört med höga halter av polyfenolen kurkumin, en kraftfull antioxidant med antiinflammatorisk effekt. Gurkmeja har i en rad studier visat sig ge god effekt vid olika typer av ledbesvär och reumatism genom att skydda kroppen mot oxidativ stress och aktivera immunsystemet. Gurkmeja ingår bland annat i Curamin Forte (tillsammans med boswellia, se nedan), Curcumin Loges (med D-vitamin), Flexilett Curcumin (med vitamin C och D) samt i Zincumin (med ingefära och vitamin C).

INGEFÄRA

Används ofta mot illamående och magbesvär, men har också visat sig ha gynnsam effekt vid ledbesvär genom sina antiinflammatoriska egenskaper. Extrakt av ingefära ingår bland annat i Zincumin (tillsammans med C-vitamin och gurkmeja) och MoviZin (tillsammans med nypon och boswellia).

BOSWELLIA

Extraktet av den indiska läkeörten boswelia har visat sig ha en antiinflammatorisk och skyddande effekt och används bland annat i ayurvedisk medicin för att behandla artros. Boswellia motverkar oxidativ stress som kan bidra till att bryta ned lederna och används ofta i kombination med gurkmeja (som i Curamin Forte). Andra kosttillskott med boswellia är Curcumin Loges plus Boswellia (som även innehåller D-vitamin), Flex 5X (med gurkmeja och vitamin K2) samt MoviZin (med nypon och ingefära).

Du är kanske också intresserad av

ACF: none

Array ( [post_type] => Array ( [0] => post ) [post_status] => publish [posts_per_page] => 3 [meta_query] => Array ( [relation] => AND ) [post__in] => Array ( [0] => 2122 [1] => 3452 [2] => 1601 ) [post__not_in] => Array ( [0] => 4106 ) [orderby] => date [order] => ASC )
0.09525990486145 seconds

Referenser

ACF Type: wysiwyg

Läs mer om kliniska studier på djävulsklo och andra substanser här:

Djävulsklo – dokumenterad effekt mot artros

Grönläppad mussla mot smärta och stelhet i lederna

Annons

ACF Type: image

Annons

ACF Type: image