Djävulsklo, Harpagophytum procumbens, är en av Europas mest använda och bäst dokumenterade läkeörter. I Sverige har medel med djävulsklo haft en relativt liten marknad – något som tyska Dr Loges vill ändra på. Nu lanseras nämligen Flexiloges, godkänt som traditionellt växtbaserat läkemedel, på svenska apotek för behandling av smärta vid artros och ledbesvär. 

Nu kommer Flexiloges, ett nytt traditionellt växtbaserat läkemedel med extrakt av djävulsklo FlexiLoges och är godkänt på indikationen ”lindring av smärta och stelhet vid lätt ledförslitning (artros)”. Medlet har funnits under lång tid i Tyskland och rekommenderas av många läkare som ett naturligt alternativ för behandling av smärta vid artros och ledbesvär.

Lång tradition

Harpago-örten kommer ursprungligen från södra Afrika och har fått namn efter fruktens kloliknande form. Extrakt av djävulsklo har i generationer använts i afrikansk folkmedicin mot ledsmärta, inflammation, infekterade sår och för att förbättra matsmältningen.

Till Europa kom djävulsklo som läkeväxt under tidigt 1900-tal. Kunskapen om läkeörtens smärtstillande och antiinflammatoriska effekter vid framförallt ledsmärta spreds snabbt. I Tyskland och Frankrike har medel med extrakt av djävulsklo sedan dess varit en självklar del i egenvårdssortimentet och rekommenderas allmänt som ett effektivt och säkert alternativ eller komplement till syntetiska smärtstillande och antiiinflammatoriska läkemedel. 

extraktet i Flexiloges utvinns ur roten från läkeörten djävulsklo.
Extraktet i Flexiloges utvinns ur roten från läkeörten djävulsklo.

Godkänt traditionellt växtbaserat läkemedel

I Sverige är FlexiLoges godkänt av Läkemedelsverket som traditionellt växtbaserat läkemedel på indikationen ”lindring av smärta vid lätt ledförslitning (artros)”. FlexiLoges tillverkas av det ansedda tyska läkemedelsföretaget Dr. Loges, som i mer än 60 år har utvecklat växtbaserade och naturliga medel för egenvård och helhetshälsa.

FlexiLoges innehåller extrakt av torkad rot från djävulsklo och har i både praktiskt användning och i en rad studier visat sig vara ett både säkert och effektivt alternativ vid olika ledrelaterade smärttillstånd i samband med artros och reumatism. FlexiLoges har både en antiinflammatorisk och smärtstillande effekt och har en säkerhetsprofil som gör att medlet kan tas även vid långvariga besvär. 

Ökad rörlighet

Djävulsklo har i studier visat sig kunna:

  • Motverka ledsmärta och stelhet i samband med exempelvis artros
  • Öka rörligheten vid olika typer av ledbesvär
  • Minska behovet av smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel
  • Tolereras väl även vid långtidsanvändning

Dessa egenskaper gör att FlexiLoges lämpar sig väl vid långvarig ledsmärta I samband med artros, artrit och reumatism, där smärta och stelhet ofta leder till minskad rörlighet och därmed försämrad livskvalitet. Med mindre smärta och stelhet ökar möjligheterna att hålla igång lederna med regelbunden fysisk aktivitet – vilket kan innebära en positiv spiral med mindre smärta och ökad livskvalitet. 

Ju tidigare, desto bättre

En bra grundprincip är att behandlingen med FlexiLoges helst ska påbörjas innan ledvärken och stelheten blivit alltför svår och begränsande. Ju tidigare behandling, desto större är utsikterna att kunna fortsätta leva ett aktivt, rikt och rörligt liv.

I traditionell medicin används medel med djävulsklo även vid typ 2-diabetes och vid besvär med ämnesomsättningen. Här finns dock inte lika gedigen dokumentation som när det gäller ledsmärta. Vissa studier pekar också på att extrakt av djävulsklo kan ha en positiv effekt vid ryggsmärtor.

Den verksamma substansen i djävulsklo är ett smärtstillande bitterämne som också stimulerar produktionen av matsmältningsvätskor. 

Flexiloges säljs på apotek med start hösten 2020.

LÄS MER:

https://www.fass.se/LIF/product?nplId=20090224000157&userType=2

https://www.loges.se/flexiloges