fbpx

Nya studier på den antivirala effekten hos echinacea

Forskningen tog på rekordkort tid  fram ett antal effektiva vaccin mot SARS-CoV-2 men har inte varit lika lyckosam med att utveckla nya antivirala läkemedel. Nya forskningsrön visar dock att växtbaserade läkemedel baserade på extrakt av echinacea kan ha en bred antiviral effekt på olika typer av coronavirus.

14 november, 2022

Vaccinforskningen har just nu fullt upp med att hålla jämna steg med de nya mutationerna av SARS-CoV-2 som rekordsnabbt spridit sig över världen. Den stora utmaningen är att få fram vaccin som även täcker in de nya och betydligt mer smittsamma formerna av SARS-CoV-2 och att få fram vaccin som ger en mer långvarig immunitet.

Parallellt pågår en intensiv forskning och utveckling av antivirala läkemedel som på olika sätt kan användas för akut behandling av den som redan är smittad av SARS-CoV-2. Flera sådana antivirala läkemedel är på väg – men samtidigt kommer också forskningsrön om att även befintliga växtbaserade läkemedel som echinacea kan fungera mot nya muterade former av SARS-CoV-2 – på samma sätt som man i tidigare studier visat att vissa beredningar av echinacea (röd solhatt) har en antiviral effekt mot en rad olika förkylningsvirus, influensa och andra coronavirus.

Väldokumenterat echinacea-läkemedel

Den mest kända och bäst dokumenterade echinacea-beredningen är schweiziska A Vogels Echinaforce, som utvinns med varsam extraktion från ekologiskt odlad echinacea purpurea. Flera tidigare studier har visat att Echinaforce både kan förebygga och lindra inte bara förkylning och förkylningsbesvär utan även exempelvis influensa.

I Sverige är Echinaforce godkänt som traditionellt växtbaserat läkemedel (TVBL) på indikationen kortvarig profylax och lindring av symtomen vid förkylning för personer över 12 år. Flera studier de senaste åren har visat att Echinaforce är säkert och effektivt även för barn i anpassade doser och att behandling med Echinacea både kan förebygga och lindra symtom även för andra typer av virusangrepp än förkylning.

Echinaforce – för att förebygga och lindra förkylning

Nya studier visar på Echinaforce visar lovande resultat mot coronavirus.

”Lovande resultat”

Redan under 2020 publicerades en schweizisk in vitro-studie som pekade på att Echinaforce har en lika stark antiviral effekt på SARS-CoV-2 som på andra tidigare förkylnings- och influensavirus. Studien väckte internationell uppmärksamhet och har nu följts av två kompletterande studier på människa. Studierna är ännu inte granskade och publicerade, men resultaten är intressanta och lovande, menar Jan G Bruhn, farm dr och professor i farmakognosi och en av Sveriges ledande experter på växtbaserad medicin.

– Studierna som gjorts på Echinaforce är små men välgjorda och även om man inte kan dra några mer långtgående slutsatser av varje enskild studie så kan man se att resultaten från det 30-tal extraktspecifika studier som finns på Echinaforce är påtagligt samstämmiga och pekar mot att echinacea i rätt beredning skulle kunna spela en viktig roll för att förebygga och behandla även andra typer av virus än förkylningsvirus.

– Nu behöver vi forska vidare på alla de spår som kan leda fram till fler antivirala behandlingsmöjligheter och Echinaforce är utan tvekan ett sådant spår som vi bör arbeta vidare med.

Färre och lindrigare infektioner

Den första av de två nya studierna, Echinacea purpurea for the Long-term Prevention of Viral Respiratory Tract Infections during COVID-19 Pandemic: A Randomized, Open, Controlled, Exploratory Clinical Study (1), är gjord på 120 friska personer i åldrarna 18–75 år som under en sammanlagd period om fem månader fick antingen 2 400 mg echina-ceaextrakt (Echinaforce) som profylax och vid akuta besvär i luftvägarna ökades dosen till 4 000 mg för upp till 10 dagar eller ingen behandling alls. Studien visar att den grupp som fick Echinaforce drabbades av färre och lindrigare virusinfektioner, inklusive SARS-CoV-2. Slutsatsen blev att tillskott av echinacea purpurea (Echinaforce) har potential att både förebygga och lindra besvär vid SARS-CoV-2 och andra virusinfektioner.

Antiviral effekt på alla varianter

Den andra studien, Broad antiviral effects of Echinacea purpurea against SARS-CoV-2 variants of concern and potential mechanism of action (2), fokuserade på den antivirala effekten hos echinacea purpurea (Echinaforce). Studien genomfördes in vitro av en grupp forskare vid sex olika universitet med fokus på olika varianter av SARS-CoV-2. Slutsatsen blev att echinacea-beredningen inaktiverade alla då kända varianter av viruset. Studien genomfördes innan omikron-varianten av SARS-CoV-2 började spridas men allt tyder, enligt forskarna, på att Echinaforce har en motsvarande effekt på alla kända typer av coronavirus genom att det verkar direkt mot virusets spikereceptor.

Fler studier på gång

Just nu planeras fler uppföljande studier på Echinaforce, dels för att närma studera mekanismerna bakom den antivirala effekten, dels för att fördjupa kunskapen om hur extrakt av echinacea kan användas för att förebygga och lindra besvär vid SARS-CoV-2 och liknande virusinfektioner.

Fakta

Du är kanske också intresserad av

ACF: none

Array ( [post_type] => Array ( [0] => post ) [post_status] => publish [posts_per_page] => 3 [meta_query] => Array ( [relation] => AND ) [post__in] => Array ( [0] => 336 [1] => 656 [2] => 1204 ) [post__not_in] => Array ( [0] => 2113 ) [orderby] => date [order] => ASC )
0.099457979202271 seconds

Referenser

ACF Type: wysiwyg

1) Echinacea purpurea for the Long-term Prevention of Viral Respiratory Tract Infections during COVID-19 Pandemic: A Randomized, Open, Controlled, Exploratory Clinical Study https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.12.10.21267582v1#disqus_thread

2) Broad antiviral effects of Echinacea purpurea against SARS-CoV-2 variants of concern and potential mechanism of action:
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.12.12.472255v1

Annons
Annons