fbpx

PCOS – den dolda kvinnosjukdomen

Regelbunden mens kan ses som ett kvitto på att allt står rätt till i kroppen. Men utebliven eller oregelbunden menstruation tillsammans med andra symtom kan betyda att du har den dolda kvinnosjukdomen PCOS.

25 maj, 2023

Mellan 10 och 15 procent av alla kvinnor i fertil ålder beräknas ha PCOS (polycystiskt ovariesyndrom). Många kvinnor vet inte ens om att de har sjukdomen förrän de vill bli gravida och då får svårigheter.

Uteblivna och sällan förekommande menstruationer är en annan vanlig orsak till att kvinnor upptäcker att de har PCOS. Men det finns även andra symtom på PCOS. Ökad kroppsbehåring och akne är några och ofta är besvären kopplade till övervikt. 40–50 procent av de kvinnor som får diagnosen PCOS är överviktiga, men sjukdomen är också vanlig hos normalviktiga kvinnor.

Stort mörkertal

Mörkertalet när det gäller förekomsten av PCOS stort. Man räknar med att 50 procent av de kvinnor som har PCOS inte har fått en diagnos. Du bör söka läkare om du har några av dessa symtom:

 • Färre än fyra menstruationer per år
 • Ökad behåring i ansiktet eller på andra för kvinnor ovanliga ställen
 • Svårigheter att bli gravid

Orsaker till PCOS

Orsakerna till att vissa kvinnor drabbas av PCOS är inte helt klarlagda. Dels kan det vara ärftligt, dels kan det bero på vissa faktorer i omgivningen. Övervikt är den faktor man tror betyder mest.

Forskare har identifierat två huvudfaktorer när det gäller orsakerna till PCOS – störningar i systemen för reglering av ett specifikt hormon och störningar i systemet för blodsockerkontroll.

Så ställs diagnosen

Diagnosen PCOS ställs utifrån de så kallade Rotterdamkriterierna som utgår från att minst två av följande kriterier ska vara uppfyllda (när andra diagnoser har uteslutits):

 • Oregelbunden/utebliven ägglossning
 • Obalans mellan vissa hormoner som konstaterats via undersökning eller blodprov
 • Polycystiska ovarier som syns på ultraljud, vilket innebär Att äggstockarna är fyllda med många små äggblåsor.

Ärftlighet och livsstil

Det finns ett stort inslag av ärftlighet när det gäller PCOS, men livsstilen spelar också en stor roll. Ett viktigt steg för den som är överviktig är att lägga om mat- och motionsvanor för att gå ned i vikt. En viktnedgång kan för den som är överviktig leda till att menstruationsmönstret normaliseras och att symtom som akne och behåring kan lindras.

Trigut – utvalda mjölksyrabakterier

PCOS – den dolda kvinnosjukdomen. Foto: Shutterstock

Hur behandlas PCOS?

Det finns flera sätt att behandla PCOS:

 • Hormonell behandling. Glesa eller uteblivna menstruationer, ökad behåring och akne kan, enligt behandlingsrekommendationerna, behandlas med p-piller. Är effekten av p-piller otillräcklig eller om p-piller inte bedöms vara lämpliga kan en specialist skriva ut läkemedel som blockerar effekten av vissa hormoner. Kvinnor som har svårt att bli gravida på grund av PCOS kan remitteras till specialist för hormonell stimulering av ägglossningen. Denna behandling kan vid behov också kompletteras med tillskott av diabetes typ2-läkemedlet metformin som förbättrar insulinkänsligheten och därmed ökar chanserna att bli gravid. Som sistahandsåtgärd rekommenderas IVF-behandling.
 • Livsstilsförändringar. Hur du lever, vad du äter och hur mycket du rör på dig kan spela en viktig roll för hur du som har PCOS mår. En väl varierad kost och regelbunden motion bidrar till förbättrad hormon- och blodsockerbalans. Detta är särskilt viktigt om du är överviktig – en viktnedgång kan göra stor skillnad när det gäller symtom som ansiktsbehåring, akne och svårigheter att bli gravid.
 • Kosttillskott med inositol. Många kvinnor är skeptiska till hormonbehandling och i dag finns flera behandlingsalternativ vid PCOS som inte bygger på hormontillskott. Ett av de mest väldokumenterade och säkra behandlingsalternativen är tillskott av det kroppsegna ämnet inositol, som finns i flera kosttillskott i kombinationer med olika näringsämnen (se nedan).

Finns i olika former

Inositol finns i flera olika former i kroppen. De viktigaste är MYO-inositol och D-Chiro-inositol (DCI). MYO-inositol omvandlas i kroppen till D-Chiro-Inositol. Många kvinnor med PCOS har brist på D-Chiro-Inositol och man kan då antingen tillsätta mer MYO-inositol som i sin tur ger mer D-Chiro-inositol, eller tillföra mer D-Chiro-inositol direkt.

MYO-inositol finns i kosttillskott som Donaferty (innehåller även folsyra) och MyoDeSitol (innehåller även D-chiro-inositol och folsyra). D-Chiro-inositol finns i kosttillskottet Femifert (innehåll se nedan).

Patenterad kombination

Studier har visat att tillskott av MYO-inositol kan ge en förbättring av blodsockerkontrollen (metabol kontroll) vid PCOS men även lindra vissa symtom.

Studier på D-Chiro-inositol har visat att tillskott av DCI kan bidra till att öka insulinkänsligheten samt förbättra hormonbalansen hos kvinnor med PCOS – men även bidra till att sänka halten av skadliga blodfetter och minska blodtrycket hos dessa kvinnor. Studier har också visat att tillskott av DCI är ett säkert och biverkningsfritt alternativ.

Kraftig förbättring

En sexmånadersstudie på kvinnor med PCOS visade att menstruationscykellängden förbättrades med drygt 75 procent hos de kvinnor som fick tillskott av D-Chiro-inositol och liponsyra. Ägglossningen återställdes med omkring 40 procent och under de sex månader behandlingen pågick förbättrades även BMI påtagligt hos fler än hälften av kvinnorna i studien. Samtidigt ökade insulinkänsligheten och därmed den metabola kontrollen.

I en annan studie från 2019 visades på en signifikant minskning av kroppsvikt och förbättrad blodsockerbalans vid tillskott av D-Chiro-inositol .

D-Chiro-inositol finns i kosttillskottet Femifert i en patenterad kombination med bland annat linfröextrakt (liponsyra), folsyra, vitamin B6 och B12 samt zink och magnesium.

Fakta

ACF Type: wysiwyg

Värt att veta om inositol

 • Inositol är ett ämne som spelar en vital roll för att kroppen ska kunna balansera blodsocker- och hormonnivåer. Ämnet produceras i njurarna och finns naturligt i cellmembranen. Inositol påverkar viktiga signalsubstanser som serotonin och dopamin i hjärnan – och i förlängningen även den viktiga hormonbalansen i kroppen.
 • Med ökade blodsockernivåer stiger insulinproduktionen i kroppen, något som kan göra att insulinet tappar sin förmåga att reglera blodsockret (insulinresistens).
 • När östrogennivåerna sjunker samtidigt som nivåerna av manligt könshormon stiger kan man få typiska PCOS-symtom som oönskad hårväxt i ansiktet, oregelbunden mens och håravfall.
 • Njurarna producerar under normala omständigheter ett par gram inositol per dygn. Det finns flera olika former av inositol varav MYO-inositol och D-Chiro-inositol är de vanligaste och viktigaste. MYO-inositol ombildas i kroppen till D-Chiro-inositol som är den aktiva formen.
 • Inositol finns naturligt i bland annat melon, grapefrukt, och andra citrusfrukter, bönor, ris och fullkornsvete, mandel och valnötter.

Du är kanske också intresserad av

ACF: none

Array ( [post_type] => Array ( [0] => post ) [post_status] => publish [posts_per_page] => 3 [meta_query] => Array ( [relation] => AND ) [post__in] => Array ( [0] => 1363 [1] => 4169 [2] => 4748 ) [post__not_in] => Array ( [0] => 4745 ) [orderby] => date [order] => ASC )

Femifert är ett naturligt alternativ vid kvinnosjukdomen PCOS.

0.087589025497437 seconds

Referenser

Annons
Annons