fbpx

Q10 – en hjärträddare i världsklass

Q10 är ett livsviktigt vitaminliknande ämne som medverkar till cellernas energiförsörjning. Studier visar att tillskott av BioQinon med coenzym Q10 förbättrar orken, fördröjer åldrandet och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

15 januari, 2023

Bio-Qinon Q10 lanserades 1990 och var ett av de första Q10-preparaten på den europeiska marknaden. De mjuka ljusskyddande gelatinkapslarna innehåller 30 mg coenzym Q10 upplöst i vegetabilisk olja. Denna dos är 5-6 gånger högre än den mängd Q10 vi normalt får i oss från kosten.

Den aktiva föreningen har extremt god biotillgänglighet eftersom den oljematris där Q10-molekylerna ingår har utsatts för en speciell typ av uppvärmning som möjliggör fullständig upplösning av molekylerna. Den överlägsna biotillgänglighet för Bio-Qinon Q10 har dokumenterats i många studier.

Hög biotillgänglighet

Att coenzym Q 10 spelar en vital roll för cellernas energiproduktion är en relativt färsk upptäckt. Det var först på 1950-talet som forskarna upptäckte Q10:s roll i cellernas energiförsörjning. Sedan dess har det gjorts ett drygt hundratal mer omfattande studier på Q10 inom en rad olika områden – och så gott som alla studier är gjorda på det patenterade Q10-preparatet BioQinon, som visat sig ha både en kraftfull effekt och hög biotillgänglighet.

Q10 är ett coenzym som kroppen producerar själv, men med stigande ålder avtar produktionen. Redan från 20-årsåldern börjar halterna av Q10 att avta och brist på Q10 förknippas i dag med ökad risk för ett antal olika åldersrelaterade besvär. Det handlar om allt från sviktande funktion i organ som hjärta, lever, njurar, hjärna och även nervsystem och immunförsvar påverkas när Q10-halten sjunker.

Hjärta hälsa q10

Nödvändigt för energiförsörjningen

Q10 är en kropppsegen substans som upptäcktes relativt sent. Först på 1950-talet identifierades förekomsten av Q10 i vitala funktioner i kroppen av Fred Cane, då en ung forskare vid The Enzyme Institute at University of Wisconsin.

Redan året därpå fortsatte hans kollega Karl Folkers, en annan av pionjärerna inom Q10-forskningen, studera molekylen och hur den arbetade i cellens energiproduktion.

20 år senare belönades engelsmannen Peter Mitchell med Nobelpriset i kemi för att han lyckats hitta en förklaringsmodell till cellens avancerade energiproduktion – där Q10 spelar en avgörande roll.

Halverade risken för hjärtdöd

I dag finns ett drygt hundratal studier på Q10, de flesta alltså gjorda på BioQinon – det utan jämförelse mest använda Q10-prepararet i vetenskapliga sammanhang.

En av de mest uppmärksammade studierna på BioQinon gjordes på bl a Karolinska Institutet och presenterades 2015. Patienter som gått igenom en hjärtinfarkt behandlades med Q10 och selen efter den första infarkten.

Studien fick avbrytas i förtid eftersom det visade sig att risken för hjärtdöd mer än halverades hos den patientgrupp som fick Q10 och selen.

Resultatet av studien väckte stor internationell uppmärksamhet och just nu pågår flera stora studier inom olika områden, där tillskott av Q10 kan visa sig vara av stor betydelse.

Studier har visat att patienter med hög risk för hjärt- och kärlsjukdom ofta har mycket låga halter av Q10. Genom att ge dessa patienter tillskott av Q10, i några fall i kombination med selen, minskade risken för hjärt- och kärlhändelser. Samtidigt förbättrades patienternas ork och hälsa avsevärt.

Biotillgänglighet A och O

En utmaning för att kunna tillföra Q10 är dock att skapa ett preparat som kan tas upp av kroppen i tillräcklig omfattning. Det danska företaget PharmaNord, som har varit ledande i utvecklingen av Q10-preparat, har lyckats skapa ett preparat som tas väl upp av kroppen.

I dag är detta kroppsidentiska preparat, BioQinon, referenspreparat i så gott som alla studier på Q10.

Med drygt hundratalet genomförda större studier finns också gedigna säkerhetsdata för Q1. Inga allvarliga biverkningar finns rapporterade, endast ett fåtal fall av lindriga magbesvär. Q10 ska emellertid inte tas av personer som tar blodförtunnande medel, eftersom även Q10 har en liknande effekt.

Olika former av Q10 samverkar

Q10 finns i två aktiva former i kroppen. Dels den oxiderade formen ubiqinon, dels den reducerade formen ubiqinol. Båda formerna finns i mitokondrierna – cellernas livsviktiga energifabriker. I mitokondrierna växlar Q10 mellan dessa båda former och just denna växling är avgörande för effekten av Q10.

Dock tycks det inte spela någon roll vilken form av Q10 man tar som tillskott. Kroppen kommer i vilket fall som helst att omvandla oxiderat Q10 (ubiqinon) till reducerat Q10 (ubiqinol).  Så gott som alla studier på Q10 har gjorts på den aktiva, oxiderade formen av Q10, ubiqinon – alltså den substans som finns i BioQinon.

Säker och väldokumenterad substans

Långsiktiga tillskott med Q10 påverkar inte kroppens endogena produktion av föreningen. Det finns få biverkningar vid användning av coenzym Q10, vilket gör det till en mycket säker substans att använda. Bio-Qinon Q10 har använts i mer än 30 år.

Så fungerar Q10

Coenzym Q10 är en vitaminliknande substans med en central roll i cellens energiomsättning. Q10 bidrar aktivt till omvandlingen av ämnen som protein, fett, kolhydrater och alkohol till ATP (adenosintrifosfat).

ATP är en molekyl som lagrar energi i kemisk form. När celler sedan behöver energi splittras ATP-molekylen, vilket leder till att energi frigörs.

ATP-bildningen äger rum inuti cellerna i mitokondrierna. Denna förmåga att spara energi spelar en särskilt viktig roll i muskelcellerna, som behöver enorma mängder energi. Därför är musklernas celler betydligt mer mitokondrie-täta än andra typer av celler.

Även hjärtat innehåller tätt med muskelceller som behöver tillgång till mycket energi.

Andra kosttillskott med Q10

Visste du att…

… förledet Bio i produktnamnet BioQinon relaterar till att produkten är biotillgänglig.Den höga biotillgängligheten och den omfattande dokumentationen har gjort Bi0Qinon till golden standard bland Q10-preparat.

Fakta

ACF Type: wysiwyg

Rekommenderad daglig dos: 1-3 kapslar dagligen. Rekommenderad daglig dos bör ej överskridas.

Användning: Kosttillskott bör ej användas som ett alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil.

Nettovikt:
60 kapslar = 43 g, 180 kapslar = 128 g

Ingredienser:

  • Palmolja*
  • Gelatin (nötkreatur)
  • Fuktighetsbevarande medel: glycerol
  • Coenzym Q10 (ubiqinon)
  • Vitamin C (L-askorbinsyra)
  • Färgämne: sockerkulör (E150c)
  • Renat vatten
  • Förtjockningsmedel: kiseldioxid
  • Färgämne: titandioxid

* Utvinns ur nyskördade, mogna palmfrukter från hållbara (certifierade) odlingar.

Kompletterande substans: C-vitamin, eller som det också kallas, askorbinsyra. Det är ett vattenlösligt vitamin med många funktioner i kroppen. Bland annat fungerar det som kofaktor i ett flertal enzymatiska processer. C-vitamin skyddar kroppens celler mot oxidativ stress, bidrar till vår normala ämnesomsättning och bidrar till att minska trötthet och utmattning.

Hälsopåstående: Baseras framförallt på att C-vitamin ingår i BioQinon. Är godkänt av EFSA, EU:s myndighet för livsmedelskontroll, för följande påståenden:  Bidrar till att minska trötthet och utmattning, bidrar till normal kollagenbildning för den normala funktionen av blodkärl, bidrar till normal kollagenbildning för den normala funktionen av tandkött och tänder samt bidrar till normal energigivande ämnesomsättning.

Biverkningar: Mycket få rapporterade. Enstaka fall av magbesvär.

Kontraindikationer: Ska ej användas tillsammans med blodförtunnande medel. Försiktighet också vid njur- och ledbesvär.

Du är kanske också intresserad av

ACF: none

Array ( [post_type] => Array ( [0] => post ) [post_status] => publish [posts_per_page] => 3 [meta_query] => Array ( [relation] => AND ) [post__in] => Array ( [0] => 207 [1] => 2133 [2] => 638 ) [post__not_in] => Array ( [0] => 355 ) [orderby] => date [order] => ASC )
0.089824914932251 seconds

Referenser

ACF Type: wysiwyg

Alehagen et al. Int J Cardiol. 2013 Sep 1;167(5):1860-6. doi: 10.1016/j.ijcard.2012.04.156. Epub 2012 May 23. ”Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplementation: a 5-year prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens”.

Annons
Annons