fbpx

Citronmeliss – lugnande för hjärta och mage

Citronmeliss är flitigt använd både som medicinalväxt och krydda. I medicinen används citronmeliss framförallt som lugnande och kramplösande vid magbesvär. Citronmeliss anses också ha en blodtryckssänkande och virushämmande effekt.

3 december, 2020

Citronmeliss (Melissa officinalis L.) hör till de klassiska läkeörterna och är framförallt känd för sin lugnande och sederande effekt. Det är exempelvis väl känt att tillskott av citronmeliss kan sänka puls och blodtryck.

I traditionell växtmedicin förknippas citronmeliss dock främst med behandling av magbesvär. Det gäller särskilt nervösa besvär, där citronmelissens kramplösande och sederande effekt efterfrågas.

Det är framförallt de torkade bladen av citronmeliss som används för medicinska ändamål. Bladen, som är rika på eteriska oljor, kan användas för att göra te men kan även användas färska.

Citronmeliss används också i växtmedicinen för att dämpa virusinfektioner och rekommenderas ibland som en effektiv kur för utvärtes bruk vid behandling av herpes simplex.

Citronmeliss, melissa officinalis

Foto: Shutterstock

Mot hjärtbesvär och melankoli

Citronmeliss, eller hjärtansfröjd, är en krydd- och läkeväxt som från Orienten har spritt sig över hela Medelhavsområdet. I vårt land odlas den som kryddväxt och påträffas någon gång förvildad. Den hör till de förnämsta biväxterna, vilket förklarar det vetenskapliga släktnamnet – det kommer från det grekiska ordet meli, honung.

Örten odlades som honungsväxt redan under antiken; Vergilius och Plinius berättar att den även användes till ingnidning av nya bistockar. På 900-talet prisades citronmeliss av araberna som hjärtstärkande medel och som medel mot melankoli.

Citronmeliss odlas i dag framgångsrikt i Sverige. Den självsår sig inte på våra breddgrader men övervintrar bra.

Ingår i klassiska likörextrakt

Alla delar av örten, särskilt bladen, har en stark och angenäm doft av citron. Citronmeliss ingår såväl i chartreuse- som bénédictinelikör. Örten ingår också i karmelitersprit, ett destillat av citronmeliss, citronskal, lavendelblomma, kanel, nejlika, muskot, koriander och angelikarot. Karmelitmunkarna i Paris införde denna ”sprit” som arkanum – läkemedel med hemlig sammansättning – år 1611. Den användes både utvärtes och invärtes mot olika smärttillstånd, trötthet och illamående och är än i dag mycket omtyckt.

Citronmeliss är en kransblommig, flerårig växt som kan bli upp till 80–90 cm hög. Den blommar på sensommaren med små, vita blommor som sitter i små knippen från bladverken. Bladen sitter motsatta med korta skaft, är äggformade och grovsågade. Foder är tvåläppigt, övre läppen har tre tänder och är hårig. Kronan har platt överläpp och treflikig underläpp. Citronmeliss har 4 ståndare och fodret omsluter vid fruktmognaden 4 enfröiga delfrukter. Doften är citronliknande och smaken bitter.

Fakta

ACF Type: wysiwyg

Växtnamn: Citronmeliss, kallas även hjärtansfröjd eller bisuga

Latinskt namn: Melissa officinalis

Växtdel/framställning:Torkade och färska blad

Användningsområde: Lugnande, dämpande, blodtryckssänkande, magbesvär, virushämmande. Torkade blad och te vid nervösa magbesvär. Vid nervositet. Färska blad kan också användas som krydda till fisk och sallader. Utvärtes: lokal applikation mot Herpes simplex. Används ibland även mot spänningshuvudvärk.

Aktiva substanser: Eterisk olja med citral, citronellal (ca 0,1 %), som ger den citronlika lukten, bärnstenssyra, kaffesyra, garvämnen. Innehåller även bitterämnen, fenoler och flavonoider.

Ingår i följande produkter: Valerina Natt, Friggs Grönt te med citronmeliss, Melissa Dream m fl

Du är kanske också intresserad av

ACF: none

Array ( [post_type] => Array ( [0] => post ) [post_status] => publish [posts_per_page] => 3 [meta_query] => Array ( [relation] => AND ) [post__in] => Array ( [0] => 956 [1] => 717 ) [post__not_in] => Array ( [0] => 341 ) [orderby] => date [order] => ASC )
0.068327903747559 seconds

Referenser

Annons
Annons