fbpx

MCT + kollagen = smakstart på dagen

Hur får du en både god och välgörande start på dagen? Testa gärna att spetsa morgonkaffet med en kombination av MCT-pulver, kokospulver och kollagen. Det låter kanske inte så lockande, men kan både smakligt och näringsmässigt bli en riktig smakstart på dagen!

17 mars, 2023

Det har de senaste åren kommit en rad intressanta produkter som på olika sätt kompletterar och stimulerar kroppens produktion av viktiga näringsämnen och proteiner.

Hos många som tränar mycket och/eller är särskilt måna om sin hälsa har intresset för produkter med bland annat MCT-olja och kollagen ökat kraftigt de senaste åren. Helt enkelt för att hjälpa kroppen att återhämta sig från den hårda träningen och stimulera bildningen av viktiga substanser som kollagen i kroppen.

Spelar viktig roll

Kollagen finns i hud, hår, brosk och ben och som ”bindemedel” ända ner på cellnivå och spelar en viktig roll för att vi ska hålla oss pigga och friska. Kroppen producerar kollagen på egen hand, men produktionen minskar gradvis från 25-årsåldern och brist på kollagen kan yttra sig på många sätt, exempelvis genom att det bildas rynkor i huden, naglarna försvagas och ledfunktionen försämras.

Det har på senare tid kommit flera kombinationspreparat som tar sikte på just att stödja kollagenbildningen i kroppen och/eller motverka nedbrytningen av kollagen.

Svenskutvecklad nyhet

Vi har testat Pure Natures Collagen Coffee Creamer,  en svenskutvecklad produkt framtagen speciellt för att kunna tas tillsammans med en kopp kaffe eller strös ovanpå morgonfilen.

Collagen Coffee Creamer är ett nyutvecklat MCT- och kollagentillskott som utformats för att kunna tas upp så snabbt och effektivt som möjligt. Pulvret består av MCT, kokos och kollagen och innehåller en mix av nyttiga och lättupptagliga mellanlånga fettsyror (MCT), hydrolyserat kollagen och ekologiskt kokosmjölkpulver.

Medellånga fettsyror

MCT, som står för medellånga mättade fettsyror, kan användas i en rad olika sammanhang. Tillskott av MCT har exempelvis visat sig fungera väl som komplement till dieten för den som vill gå ner i vikt. Och det gäller inte bara för den som följer en ketodiet, utan många fler har upptäckt fördelarna med MCT som bidrar till att fett förbränns snabbare och att det frigörs mer energi från fettet. Det gäller exempelvis  idrottare och hälsoprofiler som i allt högre grad börjat intressera sig för MCT.

Skillnaden mellan MCT och de flesta andra fettsyror är att MCT lättare tas upp i tarmen. De går sedan snabbt ut i kroppen och förbrukas som energi i stället för att lagras som energireserv i fettvävnaden. Något som har bekräftats i flera studier.

Som idrottare kan du därmed äta MCT för att få snabb och bra energi före och under träningspass. Detta kan göra att träningen känns lättare.

MCt kollagen

Kollagen kan tas på många olika sätt, som pulver över filen eller som en välsmakande tillsats i morgonkaffet. 

Viktig byggsten

Kollagen är en av kroppens viktigaste byggstenar. Upp till 70 procent av kroppen består av kollagen i olika former och kollagen finns i hud, hår, naglar, ben, leder och brosk. Kollagen består i sin tur av aminosyror som bildar långa proteinsträngar/kollagenfibrer.

Andra ingredienser i Collagen Coffee Creamer är:

  • Ekologiskt kokosmjölkspulver som tillsammans med MCT gör att det blir en jämn fördelning av fettsyrorna kaprylsyra, kaprinsyra och laurinsyra
  • Agaveinulin (kostfiber) stärker tarmfloran och förbättrar upptaget av olika näringsämnen
  • Hyaluronsyra som binder fukt i huden, vilket bidrar till en mer spänstig och fast hud
  • Vitamin C – en kraftig antioxidant som bidrar till att motverka oxidation i kroppens celler och bidrar till att bygga upp ben- och broskvävnad
  • Enzymkomplexet Digezyme med enzymerna laktas, proteas, amylas, lipas och cellulas som spjälkar bland annat fett och protein
  • Krompikolinat, ett högvärdigt kromtillskott som bidrar till att normalisera omsättningen av protein, kolhydrater och fett
  • Biotin som bidrar till att aktivera hårsäckarnas celler.

Rent kollagen

I samma produktserie som Collagen Coffee Creamer finns även ett renodlat kollagenpulver med hydrolyserat kollagen. Collagen Peptides innehåller biotillgängliga kollagenpeptider som gör det lättare för kroppen att ta upp och utnyttja kollagenet. Innehåller kollagen typ 1, den vanligaste typen av kollagen som finns i hud, senor, kärl och inre organ.

Det finns flera andra liknande produkter på marknaden, med enbart kollagen och olika kombinationer av MCT, kollagen och andra substanser.

Gå ut lugnt

Är du ovan vid MCT-tillskott kan det vara en bra idé att börja lite försiktigt, eftersom det kan ta lite tid för kroppen att ställa om. Använder du Collagen Coffee Creamer eller Collagen Peptides är ett bra tips att gå ut lite försiktigt och börja med ungefär en tesked pulver i kaffet, smoothien eller på filen. Är drycken varm, häll pulvret i koppen först så löser det sig bättre. Öka mängden successivt till den mängd din kropp mår bra av, max 3 teskedar per kopp/glas.

Här kan du läsa mer om MCT och kollagen.

Fakta

ACF Type: wysiwyg

Visste du att…

… MCT-fettet tas upp direkt i tarmen och vandrar sedan till levern och där omvandlas MCT-fettet till ketoner som blir användbar energi i kroppen?

Du är kanske också intresserad av

ACF: none

Array ( [post_type] => Array ( [0] => post ) [post_status] => publish [posts_per_page] => 3 [meta_query] => Array ( [relation] => AND ) [post__in] => Array ( [0] => 4482 [1] => 4857 [2] => 4862 ) [post__not_in] => Array ( [0] => 4857 ) [orderby] => date [order] => ASC )
0.10308694839478 seconds

Referenser

Annons
Annons