fbpx

Håll koll på kollagenet!

Tränar du regelbundet? Är du hälsomedveten och vill se till att du får i dig allt kroppen behöver för att hålla dig pigg och i form? Då kan det finnas anledning att titta extra på kollagen, en av kroppens viktigaste byggstenar. I dag vet vi att det finns många sätt att stimulera och berika kroppens kollagenproduktion – här är några smarta tips!

17 mars, 2023

Kollagen produceras naturligt i kroppen och finns i olika former i allt från hud och hår till senor och ben. Kollagen är ett protein bestående av aminosyror som glycin, prolin och hydroxyprolin. Den i särklass vanligaste typen är kollagen typ 1, som finns i hud, hår, naglar och benstomme och står för omkring 90 procent av allt kollagen i kroppen.

Kroppens produktion av kollagen pågår kontinuerligt i takt med att gammalt kollagen bryts ned. Som mest kollagen produceras när vi är barn och i 25-årsåldern bromsar kollagenproduktion in med motsvarande en procent per år. Det gör att vi blir stelare och börjar få rynkor – processer som sedan fortsätter livet ut.

Stora skillnader

Kollagenomsättningen är dock ytterst individuell. Vissa blir rynkigare och stelare i lederna redan tidigt i livet, medan processen för andra tycks gå betydligt långsammare. Faktorer som kan påskynda minskningen av kollagenproduktionen är solljus, rökning och föroreningar men även här är det individuellt hur man påverkas.

När man äter mat med kollagen i så kan man trigga i gång kroppens egen kollagentillverkning. Att äta kosttillskott med kollagen kan ha samma effekt.
Mat som innehåller kollagen är kyckling, fisk, nötkött, inälvsmat, spenat, broccoli, spannmål och kål. Men man måste äta mycket stora mängder av dessa livsmedel om det ska få synbar effekt.

Lyster och elasticitet

Många äter därför även kosttillskott med kollagen. Dels för att de upplever att rörligheten bibehålls, dels att huden får mer lyster och att elasticiteten bibehålls. Även hår och naglar stärks av kosttillskott med kollagen. Allt detta märker man efter en tids användning.

Faktorer som kan påverka kroppens produktion av kollagen positivt kan vara:
• C- och E-vitamin. Finns i apelsiner, jordgubbar, avokado, frön, fullkornsprodukter och nötter. Vitaminerna är nödvändiga för att stimulera kollagenbildningen och bevara kollagenet.
• Fet fisk. Innehåller omega-3-fettsyror som stimulerar produktionen av kollagen.
• Vitt och grönt te. Rikt på katekiner som motverkar nedbrytningen av kollagen.
• Druvkärneextrakt är rikt på polyfenoler som skyddar och stabiliserar kollagenet i huden och förhindrar stel kollagenvävnad. Polyfenolerna motverkar också den långvarigt försämrade strukturen som kan uppstå av återkommande vistelser i sol (UV-ljus).

Sol och stress negativt

Omvänt kan långvarig och stark solexponering, luftföroreningar, gifter och stress påverka kollagenproduktionen negativt samtidigt som nedbrytningen av kollagen skyndas på genom att produktionen av fria radikaler ökar.
Andra faktorer som kan ha en negativ inverkan på kollagenproduktionen är klimakteriet, då hormonproduktionen minskar, vilket även påverkar bildningen av kollagen. Det finns också mycket som tyder på att magproblem som minskar upptaget av viktiga näringsämnen kan ha en negativ effekt på kollagenbildningen.

Femarelle – ett naturligt alternativ till hormoner.

Kollagen spelar en viktig roll för att vi ska hålla oss pigga och vitala.

Vad är kollagen?

Kollagen är ett naturligt fiberprotein som kan liknas vid en byggsten i kroppen. Kollagenet ger stadga, elasticitet och struktur i huden, brosket och skelettet.
Kollagen typ 1 och typ 3 är vanligt i hår, hud, naglar, muskler och ben. Kollagen typ 2 finns till större del i leder och brosk. Kollagen typ 4 och 5 finns i membran och i cellkulturer och fostervävnad samt i vätskan mellan cellerna (interstialvätskan).

Får i oss för lite

Många får i dag inte i sig tillräckligt med kollagen via kosten. Dels för att vi äter mindre av de köttdelar som innehåller kollagen (som fett och inälvsmat) samt att allt fler väljer att äta vegetarisk eller vegansk kost. Därför kan tillskott av kollagen behövas för att behålla utseende och funktion i hud, hår och leder. Man brukar räkna med att ett tillskott på mellan 5 och 10 gram kollagen per dag täcker behovet för de allra flesta som inte får i sig tillräckligt via kosten.

Tillskott med kollagen

Det finns flera olika former av kollagen att köpa. Som kosttillskott finns det framför allt i pulver och kapslar, men även i flytande form. Kollagen ingår också i många hudprodukter. Dessutom ingår kollagen tillsammans med andra substanser i vissa kombinationsprodukter. Exempelvis kombineras det ibland med C-vitamin och selen samt kondroitin och MSN.
Kosttillskott med kollagen är exempelvis BioCell Collagen (med kollagen och hyaluronsyra), Healthwell Collagen Pulver (med hydroliserat kollagen från fisk), Närokällans Kollagen Plus (med kollagen från fisk i kombination med nyponextrakt, MSM, hyaloronsyra) samt Elexirs Kollagen (med kollagen av typerna 1,2 och 3 samt vitamin C, B2 och B2).

Kollagen i kaffet

Nyligen kom också en produkt som kombinerar kollagen med MTC-olja och kokos – en coffee creamer som blandas i varm eller kall dryck. Natures Pure Collagen Coffee Creamer är ett nyutvecklat MCT- och kollagentillskott som är särskilt framtaget för att kunna tas upp så snabbt och effektivt som möjligt. Pulvret, som består av MCT, kokos och kollagen, kan tas direkt i kaffet på morgonen eller i en smoothie och bäddar för en bra och välgörande start på dagen.

Collagen Coffee Creamer innehåller en mix av nyttiga och lättupptagliga mellanlånga fettsyror (MCT), hydrolyserat kollagen och ekologiskt kokosmjölkpulver. Andra produkter med kombinationen MCT och kollagen är Pureness Keto Kollagen MCT, Matters Collagen MCT och The Friendly Fat Company MCT Collagen.

Fakta

ACF Type: wysiwyg

Visste du att…
… omkring en tredjedel av allt protein som finns i kroppen utgörs av kollagen?
… du genom att träna regelbundet kan bibehålla nivåerna av kollagen i kroppen?

Du är kanske också intresserad av

ACF: none

Array ( [post_type] => Array ( [0] => post ) [post_status] => publish [posts_per_page] => 3 [meta_query] => Array ( [relation] => AND ) [post__in] => Array ( [0] => 4857 [1] => 4482 [2] => 3533 ) [post__not_in] => Array ( [0] => 4862 ) [orderby] => date [order] => ASC )
0.099172115325928 seconds

Referenser

Annons
Annons