fbpx

MCT ­– ett steg mot framtidens superfood?

Går träningen trögt? Vill du gå ner i vikt? Då kanske MCT-olja eller MCT-pulver är värt att prova! MCT kan också enligt vissa studier stärka immunförsvaret och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

1 februari, 2023

MCT (Medium Chain Triglycerides – medellånga mättade fettsyror) ingår i flera olika produkter på marknaden och finns även som olja. Många som tränar och idrottar har länge intresserat sig för de möjligheter som tillskott av medellånga fettsyror öppnar för att både öka förbränning, ge mer energi och förbättra upptaget av viktiga ämnen i kroppen.

Tas upp snabbt

Skillnaden mellan MCT och långa fettsyror är att MCT-fettsyrorna lättare tas upp av kroppen. De går snabbt ut i kroppen och förbrukas som energi i stället för att lagras som energireserv i fettvävnaden.

Som idrottare kan du äta MCT för att få snabb och bra energi före och under träningspassen. Detta kan göra att träningen känns lättare.

Fettförbränning

MCT är också gynnsamt för dig som vill gå ner i vikt därför att MCT förbrukas snabbare som energi än andra fettsyror. När vi äter kolhydratfattig kost bildar levern ketoner. Ketonerna signalerar till kroppen att använda fettreserverna som energikälla i stället för att förbruka muskelmassa – detta fettförbränningstillstånd kallas ketos. MCT hjälper kroppen att bilda ketoner.

Det finns rikligt med medellånga fettsyror i kokosnötter och dessa kan tas till vara som kokosolja med nio olika fettsyror eller som extraherad MCT-olja med två högvärdiga fettsyror (kaprylsyra och kaprinsyra).

MCT-oljan, som är lukt- och smaklös, kan användas i matlagning och förlorar inte sin hälsosamma effekt när man hettar upp den.

Ketodiet mctMCT-oljan används flitigt av idrottare – men kan också vara ett värdefullt tillskott för den som vill gå ned i vikt, exempelvis med en ketodiet.

Ökar mättnadskänslan

Äter du rent MCT i form av tillskott är rekommendationen max 5 gram per timme (totalt 40 gram per dag), annars får magen svårt att ta hand om det. Du kan tillsätta MCT-olja i smoothies, proteinshakes, salladsdressing eller yoghurt men det passar också bra att ringla den över varm mat.

Studier har visat att MCT hjälper dig att känna dig mätt. De fetter som finns i MCT är ”bra” fetter som kan användas som bränsle och de lagras inte i kroppen. Det är det som gör att experter beskrivit MCT-oljan som ”det hemliga fettet som gör dig smal”.

Förbättrar minnet

När du går på en ketogen diet kan MCT omvandlas till ketoner i levern. Dessa ketoner kan passera genom din blod-hjärnbarriär vilket gör dem till en bra energikälla för din hjärna.

Hjärnans förmåga att hämta energi från glukos minskar med åldern vilket kan leda till kognitiv försämring. MCT-olja kan, enligt denna hypotes, skydda ditt minne och din kognitiva funktion när du åldras. Det finns också resultat som tyder på att MCT kan förbättra kognitiva prestationer i alla åldrar eftersom det ger all den energi som hjärnceller kräver.

Bra för hjärtat

Genom att MCT är en potentiell hjälp vid viktminskning är det även bra för hjärtat. Fettsyrorna i MCT är antiinflammatoriska och lätta för kroppen att använda som energi. Detta kan i sin tur minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. MCT kan dessutom hjälpa kroppen att producera det ”goda” kolesterolet HDL (High-density lipoprotein).

Bakteriedödande

Det finns studier som visar att MCT, precis som kokosolja, har svampdödande och antibakteriella effekter. På så sätt kan MCT ge bra skydd mot infektioner. Fettsyrorna i MCT stödjer immunförsvaret.

Balanserar bakteriefloran

Fettsyrorna i MCT har även förmågan att minska förekomsten av dåliga bakterier och gynna tillväxten av goda bakterier i magen och tarmarna. Detta i sin tur har positiva effekter på matsmältningen, energiförbrukningen och näringsupptaget. Med en bättre balans i tarmfloran kan tillskott av MCT även bidra till att stärka immunförsvaret, som till stor del byggs upp i mage och tarm.

Sammanfattning MCT

 • Ger snabb energi före och under träning
 • Ökar fettförbränningen och mättnadskänslan
 • Minskar risken för hjärtsjukdomar
 • Ger hjärnan bränsle och förbättrar minnet
 • Balanserar bakteriefloran i magen

MCT-oljaMCT utvinns genom extraktion, vilket gör att man får en ren och effektiv produkt som lätt tas upp i kroppen. 

Så använder du MCT

MCT-olja och MCT-pulver kan utvinnas ur kokosnötter. MCT-olja genom en extraktionsprocess medan kokosolja utvinns via mekanisk pressning. Kokosoljan innehåller nio olika fettsyror, medan MCT-produkterna vanligen innehålla två högvärdiga fettsyror.

Många upplever att MCT-pulvret är lättare att använda än MCT-olja i matlagning. Pulvret löser sig exempelvis lätt i vatten. MCT-pulvret kan också användas för att skumma upp kaffe. Strö pulvret i koppen och häll sedan på det varma kaffet. Man kan också strö pulvret över gröt och flingor. En matsked är lagom för att få alla fördelar utan att därmed öka antalet kalorier.

Oljan gör sig bäst i smoothies och yoghurt men kan även tillsättas i såser och vid annan matlagning.

Biverkningar

MCT kan orsaka biverkningar som diarré, magsmärtor och uppblåsthet. Därför är det en bra idé att börja försiktigt med en tesked per dag och att sedan öka intaget successivt till den dos som fungerar bäst för dig.

Produkter med MCT

 • AgriLife MCT-olja består till 100 procent av olja från kokosnötter med en väl avvägd balans mellan kaprylsyra och kaprinsyra.
 • Core MCT Oil från Svensk Hälsokost. Innehåller 100 procent MCT-olja från kokosolja.
 • AlphaPlus MCT-pulver som kan röras ned i kaffet eller strös på filen.
 • UpGrit MCT-olja gjord av 100 procent kokosolja med den medellånga fettsyran C8 (kaprylsyra). Finns även i pulverform.
 • Better You Ekologisk MCT-olja av kokosnöt med 100 procent ren olja. Finns även som Ekologisk C8 MCT-olja.

Kombinationsprodukter

MCT ingår även i ett flertal kombinationspropdukter för olika användningsområden:

 • Scandinavian Green Trades Collagen Coffee Creamer innehåller förutom MCT även kokosmjölkpulver, kollagenpeptider och hyaluronsyra. Bra för hud och hår och med MCT som ökar både fettförbränningen och energinivån.
 • AlphaPlus MCT Amaretto CoffeeCreamer. Ett  ketovänligt energitillskott med smak av amaretto. Pulvret innehåller 70% MCT-olja från 100% kokosolja, 30% acaciafiber.
 • The Friendly Fat Company MCT Powder Collagen med vitamin C och D är ett pulver med kollagen från vildfångad nordatlantisk fisk. Pulvret innehåller vitamin C från acerolabäret och vitamin D3 från alger. Innehåller MCT-olja med 99% C8 (kaprylsyra).
 • Matters Collagen MCT är ett kollagenpulver med MCT från kokosnöt. Smaksatt med rå choklad.

Fakta

ACF Type: wysiwyg

Ordlista

 • MCT (Medium Chain Triglycerides) – medellånga mättade fettsyror
 • Triglycerider – en sorts fett som kroppen använder för att lagra energi och ge energi till musklerna
 • Ketoner – syror som bildas i levern vid omfattande fettförbränning
 • Ketos – metabolt fettförbränningstillstånd
 • Ketodiet/ketogen diet – en kolhydratfattig kost som gör att kroppen börjar använda fett som bränsle
 • Kognitiv funktion – hjärnans förmåga att tänka, planera och minnas
 • Antibakteriell – bakteriedödande
 • HDL (High-density lipoprotein) – det ”goda” kolesterolet

Du är kanske också intresserad av

ACF: none

Array ( [post_type] => Array ( [0] => post ) [post_status] => publish [posts_per_page] => 3 [meta_query] => Array ( [relation] => AND ) [post__in] => Array ( [0] => 4862 [1] => 4857 [2] => 3533 ) [post__not_in] => Array ( [0] => 4482 ) [orderby] => date [order] => ASC )
0.086909055709839 seconds

Referenser

ACF Type: wysiwyg

Här några av många studier som har gjorts på hur MCT kan bidra till ökad uthållighet, förbättrad fettmetabolism, viktnedgång och kognitiva nedsättningar.

 • Studie om behandling med MCT mot mild kognitiv nedsättning
 • Studie om hur tillskott av MCT kan sänka nivåer av triglycerider och bidra till minskat kaloriintag
 • Studie om effekten av MCT på träning, uthållighet och fettmetabolism
 • Studie om hur tillskott av MCT kan bidra till lägre BMI och minskad mängd kroppsfett

Annons
Annons