fbpx

Q10 för ett längre liv?

En sund och aktiv livsstil kan ge oss fler friska år och ett längre liv. Men finns det andra sätt att förlänga livet? En ny svensk-norsk studie visar att ett tillskott av selen och coenzym Q10 kan förlänga cellernas livslängd – något som också i förlängningen skulle kunna öka livslängden.

12 april, 2023

Åldrandets gåta har alltid fascinerat och många drömmer om att hitta effektiva sätt att kunna leva ett längre och friskare liv. Det är sedan länge känt att en sund livsstil med en väl avvägd kost och regelbunden motion kan öka både livskvalitet och livslängd. Men det har varit svårare att bevisa hur man med andra metoder kan skapa förutsättningar för längre liv.

Förlänger cellernas liv

Nu har dock en grupp svenska och norska forskare kunnat påvisa att det går att hålla liv i kroppens celler längre, något som kan ha stor betydelse för hur en person åldras. I en studie som presenteras i den vetenskapliga tidskriften Nutrients har de svensk-norska forskarna visat att man genom tillskott av spårämnet selen och det vitaminliknande ämnet coenzym Q10 kan förlänga cellernas bäst-före-datum.
I våra celler skyddas DNA-strängarna av telomerer. Telomererna fungerar som ”lock” i ändarna av DNA-strängarna. Varje gång en cell delar sig förkortas telomererna. När de är helt förbrukade och nedslitna lossnar DNA-strängen och cellen dör. Telomererna är alltså avgörande för hur länge en cell kan leva.

Äldre man genre Q10Q10 har i studier visat sig kunna bromsa äldrandet på cellnivå – och kanske öppnar det möjligheten att hitta vägar mot ett längre liv.

Bromsar processen

Forskarna har i studien tittat på hur dessa telomerer påverkas av selen och Q10. Hypotesen är att selen och Q10 kan skydda telomererna så att processen som sliter ner och förkortar cellernas livslängd inte går lika snabbt. Forskarnas fokus har varit att studera hur selen och Q10 kan minska oxidationen i cellerna. När oxidationen minskar så minskar nämligen också slitaget på telomererna.

Stora skillnader

Dstudien fick en grupp friska personer av båda könen ett dagligt tillskott av selen och Q10. Kontrollgruppen bestod av friska personer av båda könen som fick placebo. Resultatet av studien visade en påtaglig skillnad mellan de två grupperna. I den grupp som fick selen och Q10 var telomererna längre. Därmed förlängdes också cellernas bäst-före-datum.

Antioxidanter

En förklaring till att selen och Q10 kan påverka telomerernas längd är att de fungerar som starka antioxidanter. De kan motverka oxidativ stress och inflammation – faktorer som påskyndar åldrandeprocessen i cellerna.
– Vi människor utsätts för ett accelererat åldrande, speciellt om vi har låga nivåer av selen och Q10, säger professor Urban Alehagen, kardiolog vid Linköpings Universitetssjukhus, som under lång tid studerat blanda annat hur selen och Q10 kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom.

Högre livskvalitet

Urban Alehagen och hans forskarkollegor har sedan 2013 studerat mer än 50 000 blodprover för att se hur selen och Q10 påverkar kroppens celler. Inom ramen för den så kallade KiSel-10-studien analyserades blodprover från 443 deltagare under en lång period.
Forskarna studerade ett 20-tal olika biomarkörer för att kartlägga hur selen och Q10 påverkar de biologiska förändringar som kopplas till åldrandet.

Bekräftar tidigare resultat

Tidigare studier har visat att selen och Q10 kan hjälpa äldre att behålla en god hälsa och ha hög livskvalitet långt upp i åldrarna. Resultatet av den senaste studien bekräftar dessa resultat och visar dessutom att tillskott av selen och Q10 inte bara kan leda till ett friskare liv utan också till ett längre liv.
– Vi har tittat på många markörer och kan se att det finns ett samband mellan selenintag och biologisk ålder, säger professor Urban Alehagen.

För lite selen

Selen är ett grundämne som finns naturligt i jorden och i mycket av maten vi äter. De livsmedel som innehåller mest selen är fisk, inälvsmat, nötter/fröer, mjölk, ost och ägg. Dock varierar selenhalten. I Sverige och övriga Europa är en stor del av jordbruksmarken selenfattig och vegetabilier som odlas här har därför låga halter av selen. Därmed kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med selen via maten.
Forskning har visat att vi behöver cirka 100 mikrogram selen varje dag för att nå optimala selennivåer i kroppen. I Sverige ligger det genomsnittliga intaget av selen på mindre än hälften av den nivån.

Pharma Nord Q10 Bio-QinonPharma Nords Bio-Qinon Active Q10 är den form av Q10 som används i så gott som alla vetenskapliga studier. 

Golden standard

I studien användes selenpreparatet SelenoPrecise och Q-10-preparatet Bio-Qinon Active, båda från danska PharmaNord. Dessa preparat är de bäst dokumenterade i sitt slag och anses vara ”Golden Standard” när det gäller selen och Q10.

Här kan du läsa mer om coenzym Q10 och selen.

Foto: Shutterstock, iStockPhoto, CanStockphoto, Scientific Communication

Fakta

Du är kanske också intresserad av

ACF: none

Array ( [post_type] => Array ( [0] => post ) [post_status] => publish [posts_per_page] => 3 [meta_query] => Array ( [relation] => AND ) [post__in] => Array ( [0] => 355 [1] => 207 [2] => 2133 ) [post__not_in] => Array ( [0] => 4616 ) [orderby] => date [order] => ASC )
0.098191976547241 seconds

Referenser

ACF Type: wysiwyg

Läs mer om telomerstudien på selen och coenzym Q10 här:

”Selen och Coenzym Q10 Intervention Prevents Telomere Attrition, with Association to Reduced Cardiovascular Mortality—Sub-Study of a Randomized Clinical Trial”, Nutrients 2022, 14, 3346.

 

Annons
Annons