fbpx

Fermenterad dryck för bättre maghälsa

Kan man både minska sötsuget och få en bättre fungerande mage på samma gång? Ja – med hjälp av fermenterade drycker och livsmedel kan ha god effekt både mot svajigt blodsocker och orolig mage.

12 mars, 2022

Många som har provat Molkosan, en prebiotisk dryck framställd av fermenterad ostvassla, kan vittna om hur besvär med akut sug efter sötsaker och orolig mage dämpas påtagligt. Det finns också vetenskapligt stöd för att Molkosan kan ha en stabiliserande effekt på blodsockret.

Molkosan är en helt naturlig produkt tillverkad av fermenterad ostvassla och har sitt ursprung i schweiziska Appenzeller, en region där man i århundraden utvecklat hälsosamma extrakt och drycker från växt- och djurriket.

Pionjär inom naturmedicin

Här levde och verkade A Vogel, en av naturmedicinens verkliga pionjärer. Molkosan var ett stående inslag i hans kurverksamhet i Appenzeller och ingick i hans baskurer för en hälsosam livsstil.

Vogel lyckades visa att Molkosan inte bara har en stabiliserande effekt på mage och tarm, utan även bidrar till att stabilisera blodsockret och därmed minska sötsug och ge en mer jämn energifördelning över dagen.

Fokus på naturen

A Vogel hade ett grundmurat intresse för naturens läkande örter och för naturliga mjölksyrade produkter som i århundraden använts för att stärka hälsan i de många gånger bistra förhållandena i schweiziska alperna.

Han samlade frön och växter från hela världen och lyckades bland annat ta fram ett unikt extrakt ur röd solhatt, baserat på en den nordamerikanska varianten av echinacea purpurea. Ur detta extrakt utvecklades Echinaforce, ett av världens mest använda och bäst dokumenterade växtbaserade förkylningspreparat.

Men Vogel intresserade sig också för bland annat fermentiserade mjölkprodukter från frigående fjällkor. Ur detta intresse växte så småningom Molkosan fram efter ett omfattande utvecklingsarbete och har ända sedan A Vogel startade sin egen tillverkning på 1960-talet blivit en favorit hos användare i över 30 länder.

Välgörande mjölksyra

I Molkosan ingår sedan 2010 en egenutvecklad mjölksyrabakterie, Lactobacillus casei Alpinus. Tillsatsen av just denna bakteriestam ger en särskilt hög koncentration av kroppsegen mjölksyra (L+), vilket gör att pH-värdet i tarmen sänks så att det skapas optimala förutsättningar för tillväxt av ”goda” tarmbakterier.

Stabiliserade blodsockret

I en studie som gjordes 2008 med ett dagligt tillskott av 30 ml Molkosan visade det sig att diabetespatienter som fått 75 gr standardiserad laktosblandning fick mer stabila insulin- och blodsockernivåer än de deltagare som inte fick Molkosan. Glukosnivåerna hos de patienter som fick Molkosan var i snitt 14 procent lägre i upp till 180 minuter efter måltid/glukosbelastning än i jämförelsegruppen.

Bekräftade effekten

Studien var den första i sitt slag som kunde bekräfta den traditionella användningen av Molkosan som blodsocker- och insulinstabiliserande kosttillskott hos såväl friska individer som patienter med diabetes. Studien visade alltså att Molkosan kan öka insulinkänsligheten utan att för den skull påverka nivåerna av insulin och prinsulin.

Även halten av triglycerider i blodet förbättrades hos patienterna som tog Molkosan, enligt studien.

Naturliga processer

A Vogels produkter framställs helt på naturlig väg, utan konstgjorda tillsatser och alla verksamma substanser kommer från ekologiskt odlade växter eller naturliga substanser. Tillverkningsmetoderna är skonsammast möjliga och uppfyller de krav som ställs inom läkemedelsindustrin. Molkosan Original är fri från laktos och mjölkprotein (kasein) och innehåller inga kalorier.

Ur artikel publicerad på Naturbiblioteket av prof Ingemar Joelsson. 

Studier visar på stabiliserat blodsocker

Molkosan® är en koncentrerad, näringsrik och mjölksyrad vassledryck som är fettsnål och kalorifattig. Molkosan är bra för hela kroppen, den upprätthåller och återställer flera kroppsfunktioner, enligt de studier som har gjorts.
Molkosan minskar koncentrationen av glukos i blodet efter en kolhydratrik måltid.
Molkosan ökar kroppens känslighet för insulin hos såväl prediabetiska personer som hos diabetiker.
Molkosan minskar halten av triglycerider och reducerar glykemiskt index efter måltid.
​Risken att utveckla diabetes typ II
Incidensen av diabetes har nått oanade nivåer under de senaste åren. Det är högst önskvärt att försöka minska risken att utveckla diabetes. En hälsosam livsstil innebär intag av måltider med lågt glykemiskt index, försök att undvika höga nivåer av såväl glukos som insulin samt att öka kroppscelllernas känslighet för det egna insulinet.
Viktreduktion är ett ytterligare sätt att försöka minska risken att utveckla diabetes. Redan en minskning av 5 – 7% av kroppsvikten har visat sig kunna minska risken avsevärt.

Traditionell användning

Molkosan är en fermenterad vassle-produkt med rikt innehåll av L+ mjölksyra. Mjölksyrade produkter är kända för att främja god hälsa och lång livslängd. Det är traditionellt känt att intag av Molkosan förbättrar blodsockervärden hos patienter med prediabetes och samtidigt bidrar till att reducera överflödiga fett-avlagringar i kroppen.

Fler studier på Molkosan

Studier på Molkosan visar att den fermenterade mjölksyradrycken stabiliserade blodsockret hos både friska och diabetiker samt förlänger mättnadskänslan. blodsocker och insulinkänslighet i positiv riktning,  Molkosan testades i en cross-over, placebokontrollerad studie  2008 för att bedöma effekten på glukos-tolerans och postprandiala glukos- och insulin-värden hos friska och hos diabetiska eller prediabetiska personer.

I en annan studie fick friska försökspersoner en kost rik på kolhydrater. De deltagare som tog Molkosan 15 minuter innan måltiden fick en ökad insulinkänslighet och stabilare blodsocker – därmed bekräftades alltså resultatet i studien från 2008. gjordes en liknande studie där även diabetiker deltog. Försökspersonerna fick äta rent socker eller en kolhydratrik måltid.

Effekten på blodsocker och insulinnivåerna var lika tydliga i båda grupperna –  Molkosan gav stabilare värden. Vid två andra tillfällen undersöktes hur Molkosan påverkade mättnadskänslan när deltagarna åt bröd och grönsaker. Mjölksyran i Molkosan verkar kunna normalisera produktionen av de hormon som styr mättnadskänslan. Man såg också att vasslen förbättrade näringsupptaget och reglerade vätskeöverskottet, det vill säga, Molkosan är milt vätskedrivande.

Molkosan mage

Molkosan är en fermenterad dryck som har en balanserande effekt på oroliga magar.

Räddar magar i 30-tal länder

Av de många personer som sökte till till Alfred Vogels kurort i Appenzeller från hela Europa var ofta Molkosan den fösta kontakten med Vogels filosofi som naturterapeut. Medlet används som en bashebhandling och gavsnabb effekt i form av mindre magbesvär och stabilare blodsocker – effekter som senare har kunnat bekräftas i vetenskapliga studier.

Alfred Vogel beskrev själv Molkosan som ”ett fantastiskt näringspreparat, framställd av koncentrerad ekologisk vassla från schweiziska alpkor, vana vid att beta de näringsrika växterna på alpsluttningarna med höga halter av kalcium, kalium och magnesium. Molkosan visade sig också ha en renande balanserande och utrensande verkan på en rad olika organ i kroppen och samtidigt en positiv effekt på näringsupptaget. Därmed blev Molkosan något av A Vogels favoritkur.

Vogels egen favorit

I dag säljs preparatet i ett 30-tal länder och används flitigt av såväl friska personer med känsliga mager som patienter i förstadier eller redan utvecklad diabetes.

Forskning visar att L+ varit en viktig del i människans kosthållning i tusentals år, men att de naturliga halterna av ämnet minskat med moderna framställningstekniker. Därför framställs Molkosan på skonsammast och effektivast möjligt sätt för att ta till vara de aktiva substanserna.

Ökar insulinkänsligheten

Molkosan är rik på mjölksyran L+, som är en viktig del av vårt tarmsystem och bland bidrar till att öka insulinkänsligheten så att sockernivåerna i blodet kan hållas mer stabila . Dessutom försvårar L+ för ”skadliga” bakterier att få fäste i armen, underlättar tarmtömningen. Molkosan har ett lågt pH-värde i tarmen, men påverkar den känsliga syra-bas-balansen i positiv riktning.

Molkosan används även vid viktminskning och här är det framförallt  den leverrensande och blodsockerstabiliserande effekten som kommer till nytta. Med bättre glukosbalans minskar risken för hypoglykemier – blodsockerfall – och det sockersug som ofta följer efter. Samtidigt blir det lättare att upprätthålla en balanserad diet med effektivare näringsupptag, en annan effekt av Molkosan.

Fakta

ACF Type: wysiwyg

Varannan svensk beräknas någon gång under livet ha besvär med uppkördhet och orolig mage – något som allvarligt kan påverka livskvalitet och välbefinnande. Hela sju av tio personer som använt Molkosan blev bättre redan efter en kort tids behandling med så gott som obefintlig biverkningsprofil. En bonuseffekt för många är också att problem med svajigt blodsocker tenderar att märkbart reduceras med Molkosan, något som i sin tur ökar orken och välmåendet.

Du är kanske också intresserad av

ACF: none

Array ( [post_type] => Array ( [0] => post ) [post_status] => publish [posts_per_page] => 3 [meta_query] => Array ( [relation] => AND ) [post__in] => Array ( [0] => 804 [1] => 3528 [2] => 3719 ) [post__not_in] => Array ( [0] => 1421 ) [orderby] => date [order] => ASC )
0.087963104248047 seconds

Referenser

Annons
Annons