fbpx

Grönläppad mussla mot smärta och stelhet i lederna

Den grönläppade musslan är känd för sina höga halter av naturligt glukosamin. Studier på kosttillskottet Glyc Original visar att extrakt från denna nyzeeländska mussla både har en smärtlindrande och leduppbyggande effekt.

30 augusti, 2022

Med stigande ålder får allt fler problem med stelhet och smärta i lederna. Besvär som ofta leder till minskad rörlighet – något som i förlängningen kan gå ut över såväl hälsa som livskvalitet.

Ledbesvär är en av våra stora folksjukdomar och omkring en miljon svenskar beräknas ha artros i någon form. För många är det svårt att hitta en effektiv behandling som inte ger besvärliga biverkningar som irritationer i mage och tarm.

Ökad rörlighet

Glyc Original är ett svenskutvecklat kosttillskott som adresserar just detta problem: att öka rörligheten och minska smärtan i lederna på ett naturligt sätt utan svårhanterliga biverkningar.

Glyc Original har utvecklats av egenvårdsföretaget Octean i samarbete med näringsexperter, kostrådgivare och apotekare. Resultatet är ett kosttillskott där varje enskild ingrediens är kliniskt dokumenterad och granskad för optimal säkerhet. Glyc Original kan därför användas för långtidsbehandling utan risk för besvärliga biverkningar.

Odlas i kalla vatten

Den grönläppade musslan (Perna canaliculus) odlas sedan 1980-talet i de kalla och rena vattnen utanför Nya Zeeland. Musslan skördas på samma sätt som den svenska blåmusslan och köttet från musslorna frystorkas och mals till ett pulver direkt efter skörd.

Den nyzeeländska musslan är särskilt rik på viktiga näringsämnen och omega-3 och omega-6. Ämnen som har inflammationshämmande egenskaper som kan bidra till att lindra smärta och stelhet vid exempelvis ledförslitning och artros.

Glyc Original innehåller ett högkoncentrerat extrakt från grönläppad mussla som bidrar till att lindra smärta och öka rörligheten vid artros.

Bekräftas i studier

De olika verksamma ämnena i musslan kan bidra till att lindra besvär vid ledförslitning och artros som exempelvis värk och stelhet.

Studier har också bekräftat den folkliga användningen av musslan för att minska smärta och dämpa inflammationer. Studier visar att den nyzeeländska musslan har en smärtstillande och avsvällande effekt på inflammerade och ömmande leder.

Högkoncentrerat innehåll

Glyc Original innehåller ett högkoncentrerat extrakt från hela den grönläppade musslan. Musselextraktet är rikt på naturligt glukosamin och kondroitin i form av glykosaminoglykaner (GAG) – som båda är beståndsdelar i ledbrosk.

Dessa ämnen bidrar till att bygga upp ledvätskan samt till att stärka bindväven och ligamenten. GAG anses också ha en smörjande effekt på lederna. Musselextraktet innehåller även omega 3-fettsyrorna EPA, ETA och DHA.

I Glyc Original finns även marint kollagen, som bidrar till att bygga upp bindväven och brosket. Därmed ökar ledernas stötdämpande förmåga, vilket är en viktig faktor för ökad rörlighet.

I den unika kombinationen av viktiga näringsämnen i Glyc Original ingår också vitamin C som bidrar till normal kollagenbildning och zink som spelar en viktig roll för en sund och stark benstomme.

Grönläppad mussla artros

Grönläppad mussla är ett väl beprövat alternativ vid artros. Foto: istockphoto

Tas upp lätt

I utvecklingen av Glyc Original har särskild vikt lagts vid att använda ingredienser som har en hög biotillgänglighet, alltså som tas upp lätt och effektivt av kroppen. Musselextraktet kommer från en av världens mest miljövänliga odlingar utanför Nya Zeeland och själva produkten tillverkas i Sverige.

Visste du att…

… Glyc Original med extrakt av grönläppad mussla bidrar att stärka ledvätskans smörjande förmåga och samtidigt verkar antiinflammatoriskt?

… glykosaminoglykaner, GAG, medverkar till att öka näringsupptaget från ledvätskan?

… Glyc Original också är framtaget för att skydda magslemhinnan och har en probiotisk effekt i tarmen?

… Glyc Original även kan skydda mot biverkningar från antiinflammatoriska läkemedel?

Fakta

ACF Type: wysiwyg

Den grönläppade musslan innehåller en vattenlöslig del och en fettlöslig del.

Den vattenlösliga delen ingår i ledväskan och bidrar till att återuppbygga brosk och bindväv,. Den förbättrar också näringsinnehållet i ledvätskan och har smörjande egenskaper. 

Den vattenlösliga delen består av:

 •  45 % protein, exempelvis viktiga aminosyror,
 • 8 % glykogen som typ II kollagen
 • 2 % glykosaminoglykaner, exempelvis kondroitinsulfat
 • Vattenlösliga vitaminer, mineraler och spårämnen som finns naturligt i havsvattnet.

Den fettlösliga delen har en antiinflammatorisk effekt som kan minska smärta och svullnad i bla leder. Den antiinflammatoriska effekten kan också påverka andningssystemet vid exempelvis astma.

I den fettlösliga delen ingår:

 • 10 % lipider.
 • 3 % Omega-3- fettsyror som DHA, EPA  och ETA men även Omega-6 och Omega-9
 • Fettlösliga vitaminer som vitamin E

 

Du är kanske också intresserad av

ACF: none

Array ( [post_type] => Array ( [0] => post ) [post_status] => publish [posts_per_page] => 3 [meta_query] => Array ( [relation] => AND ) [post__in] => Array ( [0] => 3452 [1] => 3974 [2] => 345 ) [post__not_in] => Array ( [0] => 3502 ) [orderby] => date [order] => ASC )
0.089140892028809 seconds

Referenser

ACF Type: wysiwyg

Grönläppad mussla har visat mycket positiva resultat på lindring av symptom och förbättrad funktionsförmåga vid artros. Efter intag i sex månader kunde en 70-procentig förbättring av tillstånden utläsas. Musselextrakt har också visat mycket positiv effekt på andra inflammatoriska sjukdomar så som exempelvis astma och ledgångsreumatism. Exempel på publicerade studier nedan:

 • M Abshirini , J Coad , F M Wolber , P von Hurst , M R Miller , H Sabrina Tian , M C Kruger: Green-lipped mussel (Perna canaliculus) extract supplementation in treatment of osteoarthritis: a systematic review. Inflammopharmacology 2021 Aug;29(4):925-938.
 • S Coulson , P Vecchio, H Gramotnev, L Vitetta: Green-lipped mussel (Perna canaliculus) extract effiacyin kneeostheoarthritis and improvement in gastrointestinal dysfunction: a pilot study. Inflammopharmacology 2012  Apr;20(2):71-6.
 • S CoulsonH ButtP VecchioH GramotnevL Vitetta: Greeen lipped mussel extract (Perna carniluculus) and glucosamine sulphate in patients with knee osteoarthritis: therapeutic efficacy and effects on gastrointestinal microbiota profiles. Inflammopharmacology 2013 Feb;21(1):79-90. 
 • Hurley L et al: New research and clinical report on the use of Perna canaliculus in the management of arthritis. Townsend Letter for Doctors and Patients. 2000: 99-111.

Annons
Annons