fbpx

Så ger du virusen en match!

I förkylnings- och influensatider är det bästa sättet att slippa besvär förstås att inte bli smittad. Men om olyckan ändå är framme finns det gott om naturliga och väl dokumenterade alternativ för att förebygga och lindra besvären samt minska risken för komplikationer.

1 februari, 2021

Många forskare har drömt om att hitta ett universalmedel mot virus, ungefär på samma sätt som antibiotikapreparaten revolutionerade behandlings av bakterieinfektioner. Flera syntetiska läkemedel har lanserats, som Tamiflu och Relenza, men med måttlig effekt mot de flesta virusstammar.

Därför väckte det stor uppmärksamhet när forskare för ett par år sedan kunde notera att extrakt av färska växtdelar från röd solhatt (echinacea purpurea) visade sig ha en tydligt hämmande effekt på såväl förkylnings- som influensavirus. Vissa typer av virus kunde i laboratoriemiljö reduceras med mellan 60 och 90 procent med hjälp av det specifika echinaextraktet.

Andra studier har visat att just Echinaforce, det mest använda och bäst dokumenterade förkylningspreparatet i världen, sig kunna korta sjukdomsförloppet vid förkylning samt minska risken för efterhängsna och besvärliga komplikationer.

Echinaforce - ett av världens mest använda växtläkemedel.

Testad på flera bakterietyper

Det finns en studie som visar på att Echinaforce kan påverka vanliga bakterier som Streptococcus pyogenes och Legionella pneumonia. I den aktuella studien var Echinaforce för övrigt minst lika effektiv mot bakterier som mot virus. Detta styrker erfarenheten av att Echinaforce även kan förebygga och lindra komplikationer som bihåleinflammation och lunginflammation.

Det har även gjorts studier på Echinagard, som innehåller torkad pressaft från echinacea purpurea. Bland dem en svensk studie som också visade effekt vid förkylning och förkylningssymtom.

Vanliga preparat med echinacea-extrakt är:

  • Echinaforce – extrakt från färska växtdelar (inklusive rot) från ekologiskt odlad echinacea. Finns som tabletter, oral lösning och munhålespray. (TVBL)
  • Echinagard (torkad pressaft från echinacea). Finns som oral lösning och sugtablett.
  • Echinacea ingår också i Esberitox, som även innehåller extrakt av baptisa. läkerudbeckia och tuja. Godkänt för lindring av förkylningssymtom som snuva och hosta. (TVBL)
  • KanJang innehåller förutom echinacea (rotextrakt) även rysk rot och malabarnöt. Kan Jang är godkänt som Traditionellt växtbaserat läkemedel för lindring av förkylningssymtom. (TVBL)

GullgentianaGullgentania – en av örterna i Sinova/Sinupret

Lindrar bihålebesvär

Förkylningar leder ofta till komplikationer av olika slag. En av de mest oönskade är bihåleinflammation, som kan vara svår att få bukt med och samtidigt har en tendens att återkomma vid förkylning. Konventionell behandling brukar bestå av slemlösande och/eller antibiotika – men ändå är besvären ofta svåra att bli av med.

Många med bihålebesvär har god erfarenhet av det växtbaserade läkemedlen Sinova/Sinova Forte/Sinupret. Samtliga innehåller en kombination av örter som gullgentiana, gullviva, lundviva, fläderblom och järnört. Sinova/Sinupret lindrar förkylningssymtom som nästäppa och besvär i bihålorna genom att lösa slemmet i näsan och så att det inte blockerar förbindelsen mellan näsa och bihålor.

Vitlök virusVitlöken – lika välsmakande som sävlgörande.

Vitlök – en klassiker

Vitlök hör också till de klassiska förkylningsmedlen. Studier visar att vitlök kan ha en stärkande effekt på immunförsvaret och därmed öka motståndskraften mot förkylning, men forskningsfokus på vitlök ligger just nu mer på hjärthälsa och riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom som blodtryck och kolesterol. Fördelen med vitlök är att biverkningar är sällsynta – om inte doften ska räknas till biverkningarna.

Kosttillskottet Kyolic, med hög koncentration av kallextraherat vitlöksextrakt, är ett av våra mest använda och studerade vitlökspreparat. Kwai är ett annat vitlökspreparat med extrakt av torkat vitlökspulver.

Omdiskuterat C-vitamin

C-vitamin har länge ansetts ha en både förebyggande och bromsande effekt på förkylning, men det vetenskapliga stödet är omdiskuterat, trots flera omfattande studier. Som kosttillskott är vitamin C godkänt för hälsopåståendet ”Bidrar till att upprätthålla ett normalt immunförsvar under och efter intensiv träning”.

Många menar dock att ett rikligt tillskott av vitamin C spelar en viktig roll för att öka kroppens motståndskraft mot infektioner och för att stärka immunförsvaret i största allmänhet.

Fakta

Du är kanske också intresserad av

ACF: none

Array ( [post_type] => Array ( [0] => post ) [post_status] => publish [posts_per_page] => 3 [meta_query] => Array ( [relation] => AND ) [post__in] => Array ( [0] => 336 [1] => 656 [2] => 1204 ) [post__not_in] => Array ( [0] => 1223 ) [orderby] => date [order] => ASC )
0.091181993484497 seconds

Referenser

Annons
Annons