Tomatextrakt innehåller en lång rad viktiga näringsämnen som på olika sätt kan bidra till att upprätthålla en god hjärthälsa genom att minska risken för riskfaktorer som högt blodtryck, endotel funktion i kärlväggarna och kolesterol/oxiderat LDL.

SanoKardio, som nu lanseras i Sverige, bygger på det prisbelönta och uppmärksammade amerikanska tomatextraktet Lycored Nutrient Complex, som 2016 utsågs till årets produkt i kategorin hjärthälsa på Nutra Ingredients Awards i USA. SanoKardio innehåller förutom ett patenterat tomatextrakt dessutom tiamin, ett vitamin som bland annat har uppmärksammats av EFSA (European Food Safety Authority) för sina positiva effekter på hjärt- och kärlhälsa.

Det har hittills gjorts ett flertal farmaceutiska studier på tomatextraktet Lycored Nutrient Complex, som ingår i SanoKardio. Av dessa är fem extraktspecifika kliniska studier av farmaceutisk kvalitet.

– Efter en måltid interagerar fria syreradikaler med fleromättade fettsyror och det bildas bland annat oxiderat LDL, den skadligaste formen av kolesterol, säger dr Michael A Weber, som har medverkat i ett stort antal studier både på blodtrycks- och lipidsänkande läkemedel.

Välkommet tillskott

– Dessa läkemedel spelar en viktig roll i behandlingen för många patienter med många och allvarliga riskfaktorer, men vi ser en växande grupp människor med lätt till måttligt förhöjda lipid- eller blodtrycksvärden som avstår från förebyggande behandling, bland annat beroende på biverkningar. Här behöver vi nya verktyg och angreppspunkter.

Dr Weber refererar till flera aktuella studier som pekar på att just kraftfulla fytosteroler som lykopen, lutenin och betakaroten kan medverka till en god hjärthälsa.

– Vi vet att förhöjda halter av oxiderat LDL påskyndar farliga förändringar i artärernas endotel men agerar sällan på den kunskapen – om vi ens är medvetna om den. Det borde vi vara.

Samverkande verkningsmekanismer

  • Motverkar höga halter av farlig oxiderat LDL i blodkärlen
  • Motverkar NF-kB inducerad inflammation
  • Ökar den endotela funktionen i artärerna
  • Medverkar till att bibehålla ett normalt blodtryck

SanoKardio SEDK transparent ny 2019-naturbiblioteket-växtbaserad-medicinVAD ÄR SANOKARDIO?

SanoKardio är ett tomatnäringskomplex som innehåller standardiserade fytosteroler och lykopen i exakta proportioner för att inducera en synergistisk effekt för god hjärthälsa. Verksam substans i SanoKardio är det patenterade tomatextraktet Lycored Nutrient Complex med tillskott av tiamin. Här är några av de publicerade studier som gjorts på tomatextraktet Lycored Nutrient Complex som ingår i SanoKardio.

  1. Kim et al (2011): Atherosclerosis 2015:189-195
  2. Deplanque et al (2016): Food & Nutrition Research 60:32537
  3. Engelhard et al (2006): American Heart Journal 2006:151:100.e1-100e6.
  4. Paran et al (2009): Cardiovascular Drugs and  Therapy 23:145-141
  5. Xinli et al (2013): Nutrients 2013,5, 3696-3712

LÄS MER PÅ:

https://naturbiblioteket.se/kosttillskott/sanokardio-kraftfull-antioxidant-god-hjarthalsa-2 

https://www.sanokardio.se