Ett människohjärta slår drygt tre miljarder gånger under en livstid . Det motsvarar närmare 100 000 slag per dygn. Så nog bör vi ha stor respekt för den knytnävstora muskel som är livets motor och sköta den efter förtjänst.
Hjärt- och kärlsystemet är extremt tåligt när det gäller ansträngning och kan snabbt anpassa sig efter olika förändringar i livet. Samtidigt är det komplexa hjärt- och kärlsystemet känsligt för rubbningar som förhindrar blodcirkulationen. En liten blodpropp kan lätt vandra vidare från exempelvis benen till hjärtat eller från halspulsådern till hjärnan och ställa till med stor skada. Rubbningar av hjärtrytmen kan också leda till allvarliga hjärtbesvär liksom inflammationer och skador i kärlsystemet.
Minskad dödlighet
Dödligheten i hjärtinfarkt har minskat kraftigt de senaste decennierna tack vare viktiga medicinska landvinningar. Ändå är hjärt- och kärlsjukdomar den klart vanligaste dödsorsaken i västvärlden. Enligt WHO är den viktigaste anledningen en alltför passiv livsstil med osunda matvanor, högt alkoholintag och rökning. Så många som 75 procent av alla hjärt- och kärlsjukdomar skulle kunna förebyggas med omläggning av livsstilen, enligt WHO.
En för passiv och osund livsstil kan leda till problem som ökat blodtryck, kraftigt förhöjda blodfettvärden, högt blodsocker, övervikt, fetma och diabetes typ 2 – faktorer som alla medför en ökad risk för hjärt- och kärlproblem.
Så förebygger du hjärtbesvär
WHO rekommenderar ett antal åtgärder som kraftfullt kan minska risken för hjärtproblem. De viktigaste är:
- Rör på dig regelbundet – det kan räcka med 30 minuters rask promenad några gånger i veckan.
- Ät mer frukt och grönt till maten och använd gärna medelhavsmat som inspiration för vad du lägger på tallriken – och det gäller även barnen.
- Fimpa för gott. Rökning är en av de allvarligaste riskfaktorerna för hjärt- och kärlbesvär.
- Ta gärna ett glas vin då och då, men för mycket alkohol under lång tid är skadligt för hjärta och kärl.
- Var särskilt observant på blodtryck, blodfetter och blodsocker om du är överviktig, i riskzonen för diabetes eller har hjärt- och kärlsjukdomar i familjen. Sök hjälp om du känner av besvär eller har anledning att tro att du befinner dig i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdomar.
Det finns också en rad kosttillskott som kan bidra till att förebygga hjärt- och kärlbesvär. Exempel på sådana är tillskott med tomatextrakt (SanoKardio), Q10 (Bio-Quinon) och selen (Bio-Selen, Seleno Precise).
Livsstilsförändringar gör skillnad
40 procent av alla dödsfall i Sverige är relaterade till sjukdomar i hjärta och kärl och varje år drabbas drygt 30 000 svenskar av hjärtinfarkt. Totalt beräknas 1,4 miljoner svenskar leva med hjärt- och kärlsjukdom i någon form. För många innebär det kraftigt försämrad livskvalitet och ökad risk att dö i förtid.
Men hur förebygger vi hjärtohälsa och för tidig död på effektivast möjliga sätt? Vilken roll spelar läkemedlen? Vad betyder livsstilen? Och vilken roll kan naturliga och kraftfulla antioxidanter som lykopen och betakaroten från tomat spela för att upprätthålla en god hjärthälsa?
Den amerikanske kardiologen Decker Weiss menar att det viktigaste vi kan göra för att må bra och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar är enkla vardagliga livsstilsförändringar.
Kan påverka själv
– En mycket stor andel av hjärt- och kärlsjukdomarna är livsstilsrelaterade och därmed möjliga att påverka, säger Decker Weiss. I dag vet vi att vi kan leva ett både längre och bättre liv om vi äter rätt och rör på oss regelbundet. Som kardiolog är det viktigaste jag kan göra att förmedla den kunskapen till människor innan man hinner utveckla en allvarlig hjärt- och kärlsjukdom.
– Det fina är att det aldrig är för sent att ställa om och du kommer att märka skillnad direkt, inte bara genom att minska risken för sjukdom – utan du kommer också att må mycket bättre.
Koll på riskfaktorerna
Viktiga faktorer för en sund livsstil är, framhåller Decker Weiss, att hålla nere blodtrycket, minska på halten av skadligt blodfett, särskilt så kallat oxiderat LDL, och att motverka inflammatoriska processer i kroppen.
– Det kan vara svårt att enbart via maten få i sig tillräckligt mycket av de hjärtnyttiga ämnen kroppen behöver, säger Decker Weiss. Därför får många av mina patienter ett tillskott av Sano Kardio, ett högvärdigt tillskott från tomatextrakt som innehåller rikligt med bl a lykopen och betakarotener.
Standardiserat tomatextrakt
SanoKardio är ett standardiserat tomatextrakt som kan skydda hjärtat på olika sätt, framhåller dr Weber.
– De kraftfulla antioxidanterna bidrar till att reducera halten oxiderat LDL, den farligaste formen av LDL-kolesterol. Antioxidanterna skyddar endotelet i artärväggen som spelar en avgörande roll för genomströmningen i blodkärlet, och det bidrar till att bibehålla blodtrycket på en normal, hälsosam nivå.
Vad är SanoKardio?
Tomatextraktet i SanoKardio, Lycored Nutrient Complex, innehåller höga halter av fytosterolkomplex. Innehållet är standardiserat och utgörs av sex olika fytonäringsämnen i proportioner anpassade för god hjärtfunktion. Ingredienserna har en synergistisk positiv effekt, vilket innebär att de tillsammans har bättre verkan än de skulle ha var för sig.
SanoKardio är utformat för att optimera effekten och göra doseringen enkel och bekväm:
- Det räcker med en tablett per dag – en minimal dos räcker för maximal effekt
- Innehåller rent och stabilt standardiserat tomatextrakt
- Patentskyddad kombination av olika antioxidanter från tomat tillsammans med tiamin
- Kliniskt testad – bevisad effekt
- Hållbar och kvalitetssäkrad produktionsprocess
- Innehåller ingen GMO-gröda
- Samtliga ingredienser är dokumenterat säkra enligt amerikanska FDA, Food and Drug Administration.